10.07.2011 | Luděk Bukač

Testy letní přípravy žákovských družstev

Během Euro Hockey Tour v Brně jsme uspořádali školení trenérů žákovských mužstev z celé republiky. Školení se zúčastnilo více jak 170 trenérů. Smyslem školení bylo předání metodických pokynů pro letní přípravu žáků. Základem tréninku žáků v letní přípravě je: trénink síly dolních končetin, agilita, rychlost, „core“ trénink, trénink techniky, hry, kompenzační cvičení.

Na základě metodických pokynů byla vytvořena jednoduchá testová baterie, jejímž cílem nebylo až tolik testování, nýbrž další impuls co a jak v přípravě trénovat, na co se zaměřit.

Momentálně nemám ještě od všech klubů výsledky testů, ale některá fakta jsou velmi zřetelná. Nejhorší výsledky jsou v dřepu na levé, či pravé noze.  Z výsledků testu je evidentní, že naši žáci mají celkově  slabé dolní končetiny. Jsou velké rozdíly mezi kluby, kde je jasně vidět, kde se tréninku dolních končetin věnují a kde ne. Některé kluby (HC Příbram) provedly testy jak v květnu, tak v červnu. Tréninku dolních končetin se po dva měsíce věnovali, došlo k zásadnímu zlepšení.  Mnoho hráčů trpí dysbalancemi a špatným „core“, neboť na jedné končetině jsou schopni udělat 16 dřepů, na druhé 3. Silné nohy výrazně, zásadně ovlivňují bruslení. Pokud se tréninku  dolních končetiny nebudeme celoročně věnovat, nemůžeme hráče bruslařsky zlepšit. Bruslení je zásadní dovednost, která se dá velmi ovlivnit správným tréninkem dolních končetin.

Hráči 6. a 7. třídy by měli začít již se základy posilování, zejména správné držení těla s dřevěnými tyčemi, od osmé třídy s železnými tyčemi. Základem tréninku je pravidelné opakování  v průběhu celého roku. Využití elasticity svalů.  Pouze pravidelný trénink nás přivede k nějakému výsledku.

Jako trenér U17 jsem absolvoval se svým mužstvem čtyři letní soustředění, akce jsme měli souběžně s mužstvem U16. Hráče jsme též testovali. Výsledky jsou podobné jako u hráčů žákovských mužstev. Jako standard považuji, aby hráč U16 zvládl na jedné noze alespoň 25 dřepů, což mnoho hráčů nezvládne. Tento výsledek výrazně koreluje s bruslařskou vybaveností našich reprezentantů, která není u nejmladšího výběru podle mého názoru dobrá.

Špatné výsledky mají naši hráči i v počtu shybů na hrazdě. Je jasně zřetelné, že hráči často ať už sami, nebo během tréninku v klubu provádějí  kliky, kde jsou výsledky velmi dobré, ale tím celé posilování horních končetin končí. Hráč ledního hokeje potřebuje zejména silné zápěstí a předloktí, viz hráči jako Jágr, Ovečkin, Sjomin. Pravidelným tréninkem (4-5 týdně) můžeme střelbu našich hráčů výrazně zlepšit, jde o návyk a každodenní tvrdou práci.

Reprezentanty vybíráme ve všech kategoriích podle hokejových schopností, podle herních schopností. Nemůžeme však přehlížet základy hokejového atletismu. Jde o silné dolní končetiny, rychlé ruce a pevný tělesný střed.  Atletismus hráče se dá pravidelnou prací velmi dobře zlepšit, zvládne to každý, jde jen o náročnost, pravidelnost a vůli. Herní myšlení nenatrénujeme, naši hráči mají stále ještě vysokou herní inteligenci, ale jsou dovednostně a fyzicky zanedbaní.Pravidelným klubovým a individuální tréninkem však může vše dohnat.

Nebereme-li v potaz výsledky testů, tak regionální trenéři navštívili mnoho klubů během letní přípravy a některá hodnocení jsou velmi pozitivní. Z videonahrávky jsem měl možnost shlédnout trénink žáků v Soběslavi, který byl vynikající. Trénink se budu snažit dát na náš web.

Rád bych touto cestou upozornil hlavní trenéry a kluby sportovních středisek, aby uváděli do smluv a všech prezenčních listin platné e-mailové adresy, tak aby nebylo nutné urgovat, v mnoha případech i čtyřikrát, zaslání Smluv o spolupráci. Smlouvy o spolupráci se budou, tak jako každoročně i letos podepisovat. Stejné je to i s ostatními materiály. Tabulka s testy se nám vrátila jako nedoručitelná od čtyř klubů.