06.04.2014 | Dr. Václav Mitáš

Talentovaní rozhodčí – tentokrát na ledě

Mladí hokejisté 8. tříd a mladší dorostenci se střetli o titul mistra republiky ve svých kategoriích na pětidenním turnaji ve Zlíně. Jejich zápasy řídili vybraní talentovaní rozhodčí z rozvojového programu. Komise rozhodčích ČSLH tak navázala na tři úspěšné semináře v Přerově, Třebíči a Berouně.
Pořadatelé letos vzhledem k významu turnaje požádali o nasazení arbitrů přímo komisi rozhodčích ČSLH a ta se rozhodla pozvat mladé talentované rozhodčí, zařazené do projektu, který pro ně připravila od počátku letošního roku. „Uspořádali jsme tři regionální semináře spojené se sledováním utkání a změnili jsme nasazování delegátů tak, abychom o rozhodcovských nadějích měli co nejvíce zpráv. Do Zlína jsme pozvali ty, kteří na sebe v závěrečných bojích soutěží nejvíce upozornili, abychom měli na jedné straně příležitost vidět je přímo v akci a aby na straně druhé také oni mohli využít spolupráce s extraligovými delegáty a rozhodčími“, vysvětluje předseda komise rozhodčích ČSLH Pavel Halas.

Na plochách zlínských stadionů se tak vystřídalo více než třicet arbitrů, kteří měli skutečně nabitý program. Denně řídili zpravidla dva zápasy, k tomu vykonávali funkci brankových rozhodčích a ve zbývajícím čase měli sledovat výkony svých kolegů. Kolotoč se ovšem nezastavil ani večer – to se sešli v hotelovém salonku a společně sledovali videosekvence z odehraných utkání. „Nešlo ani tak o správnost vyhodnocení nedovolené hry, i když i to přišlo na přetřes. Zajímal nás celkový projev od bruslení, přes signalizaci a komunikaci až po chování v kritických situacích. Právě možnost sledování sebe samotných a komentáře od předních delegátů a rozhodčích byly podle mě velkou přidanou hodnotou této akce. Pokud vím, podařilo se to u nás vůbec poprvé“, řekl o večerních seminářích vedoucí akce a člen komise rozhodčích ČSLH Luboš Chytil. A mezi delegáty bylo z čeho vybírat – do Zlína našel vedle Pavla Halase i jeho někdejší čárový partner a současný delegát ELH Jaromír Brázdil a extraligoví sudí René Hradil, Radek Husička, Pavel Mikula, Milan Minář a Rudolf Tošenovjan.

Podle spolupracovníka komise rozhodčích Václava Mitáše, který se podílí na přípravě realizaci rozvojového programu, je spolupráce se zkušenými rozhodčími klíčová: „Dokáží vytvořit velmi příjemnou týmovou atmosféru, své mladší kolegy opravdu podpořit a přitom jim velmi otevřeně říci, kde všude mají prostor ke zlepšení. A pro ně je příležitost řídit utkání pod supervizí extraligového delegáta nebo rozhodčího něčím naprosto mimořádným. Všichni si této příležitosti váží – vždyť se také bez nároku na cestovné sjeli od Plzně až po Český Těšín“, vysvětluje pedagog a profesní kouč. „Je zajímavé sledovat jejich rozhodcovský i lidský vývoj i v průběhu jedné či dvou sezon. Někteří nasávají poznatky jako houba a hned v následující třetině je aplikují na ledě, jiní jsou sebevědomí a své postoje se snaží hájit. Po mém soudu je právě otázka vyrovnaného sebevědomí a pokory jednou z klíčových pro úspěšnou rozhodcovskou kariéru“.

Ačkoli jednotlivé výkony budou ještě detailně vyhodnoceny, lze už nyní konstatovat, že turnaj byl z pohledu rozhodčích úspěšný. Hokej je emotivní sport a nelze očekávat stoprocentní chválu, a tak lze konstatování vedení turnaje, že o rozhodčích téměř nevěděli a nemuseli řešit žádnou stížnost za solidní úspěch.

Ačkoli hokejová sezona téměř končí, pro rozhodčí z rozvojového programu to neplatí. Úkoly pro nejbližší období shrnul sekretář komise rozhodčích ČSLH Rudolf Potsch: „Čeká nás vyhodnocení zlínského turnaje. Lektoři semináře v nejbližších dnech zašlou svá hodnocení, rozšíříme je o poznatky z předchozích zpráv delegátů a předložíme komisi rozhodčích s konkrétními návrhy. V květnu připravíme seminář, kde budou vedle přednášek na programu také individuální pohovory s talentovanými sudími a doporučení pro přípravu na další sezonu“.

Konečné shrnutí patří předsedovi komise rozhodčí Pavlu Halasovi:

Jak hodnotíte první měsíce programu rozvoje rozhodčích?
Především jsem rád, že se díky podpoře výkonného výboru ČSLH podařilo takový program spustit. Rádi bychom navázali na úspěchy programu pro profesionální rozhodčí, z nichž nyní čerpáme. Antonína Jeřábka a Vladimíra Šindlera, kteří se společně se Zuzanou Svobodovou a Ilonou Novotnou poměrně dobře prezentovali v Soči, doplní na nadcházejícím mistrovství světa Martin Fraňo a Vít Lederer. Své reprezentanty jsme měli a ještě budeme mít také na dalších vrcholných akcích IIHF. Chceme však připravit mladé rozhodčí, kteří by postupně měli začít přebírat zkušenosti od starších kolegů a doplňovat je na extraligových stadionech. Z toho, co jsem ve Zlíně viděl a ze zpráv svých kolegů se domnívám, že v horizontu dvou let by do extraligy mohli někteří hlavní i čároví rozhodčí nahlédnout. U dalších to třeba nebude tak rychle a záleží jen na nich, jak dokážou aplikovat poznatky i zkušenosti z programu a přetavit je do výkonů na ledě.

Co máte v plánu pro nejbližší období?
Počkáme na detailní vyhodnocení turnaje a výsledků zpráv delegátů i na výsledky květnového semináře a uděláme revizi seznamu rozhodčích zařazených do projektu. Poradíme se v komisi a vybereme ty nejtalentovanější, u nichž se pokusíme se prohloubit jejich spolupráci s profesionálními rozhodčími a naším spolupracovníkem Václavem Mitášem. Také bychom se rádi ještě více zaměřili na práci s čárovými rozhodčími, což bude mít v gesci Luboš Chytil, který bude jistě spolupracovat s nejzkušenějšími extraligovými rozhodčími, například s dvojicí Stanislav Barvíř – Petr Blümel nebo s Romanem Pouzarem či Rudolfem Tošenovjanem, kteří se už podíleli na programu některých seminářů. Také se ukázala nutnost více hovořit o spolupráci mezi hlavními a čárovými. U vybraných talentů se chceme zaměřit i na celkový rozvoj osobnosti, kondiční přípravu a máme samozřejmě i další plány.

Fotografie z utkání

Na buly Vladislav Bernard


Situace bylo podle Josefa Špůra v souladu s pravidly


Trestající Tomáš Battěk, vpravo od něj Josef Špůr


Utkání společně sledují René Hradil a Václav Mitáš (zleva)


Rozhovory talentů se zkušenými kolegy byly v pohodové atmosféře – René Hradil a Matěj Sýkora

Galerie
-
-
-
-
-