16.05.2013 | David Jahoda

Švýcaři šli postupu více naproti, smutní po vyřazení Radim Vrbata

S T O C K H O L M – Kdyby svou šanci proměnil, mohlo být všechno jinak. Ve čtvrtfinálovém boji proti Švýcarům měl Radim Vrbata na holi vyrovnání, které by zápas poslalo do prodloužení. Necelé čtyři minuty však v samostatném úniku na švýcarského brankáře Gerbera nevyzrál. Po prohře 1:2 Češi na mistrovství světa 2013 končí. Tříletá medailová šňůra je u konce.
Po skvěle zvládnutém zápasu s Nory jste ve čtvrtfinále nestačili na Švýcary. Jaké pocity se ve vás mísí?
Velké zklamání. Věřili jsme, že tohle utkání uhrajeme.

Vy sám jste ke konci třetí třetiny mohl vyrovnat, když jste jel tváří v tvář proti Gerberovi. Proč se vám únik nepovedl proměnit?
V rychlosti jsem věděl, že nechci jít do bekhendového blafáku, ten mi tu na turnaji totiž už dvakrát nevyšel. Zprvu nebylo kam střílet, tak jsem chtěl chvíli počkat a forhendem dávat puk nahoru. Ale ani nevím, co se ve finální fázi stalo, jestli mi puk přeskočil hokejku nebo jsem prostě promáchl. Byla to naše největší šance na vyrovnání, mrzí mě, že to neskončilo gólem.

Vypadalo to, že první dvě třetiny vás Švýcaři k větším šancím nepustili.
Měli jsme pár střel, dokázali jsme si vytvořit skrumáže před brankou, ale nic tam nepadlo. Oni nám pak dali takové góly, že byly prakticky vlastní. Jednou to bylo od naší brusle, podruhé od hokejky. Nám se žádný takový šťastný odraz nepovedl. Zřejmě šli Švýcaři postupu více naproti.

V poslední půlminutě jste hráli přesilovku šest na čtyři. Co vám trenér Hadamczik před touto situací říkal?

Řeklo se, kdo kde bude stát na buly, a poté jen, že musíme dostat kotouč před branku, odkud to jen bude možné. Už nebyl čas na nějaké extra přemýšlení, do konce zbývalo 25 vteřin. 

Poslední dva zápasy to vypadalo, že se výkonnostně zvedáte. Mrzí vyřazení o to víc? 
První zápasy jsme určitě nehráli tak, jak jsme chtěli. Myslím však, že od utkání s Kanadou se naše hra zlepšila. S Nory jsme poté potřebovali vyhrát a vyhráli jsme. Hodně jsme si proto se Švýcarskem věřili, ale bohužel. Vyhořeli jsme na tom, že jsme dali málo gólů, a to nás provázelo celý šampionát.

Švýcarský brankář Martin Gerber vypadal hodně jistě. Byl i on důvod vašeho konce?
Nevím. Myslím, že i Ondra (Pavelec) chytal výborně. Když jsme šli do brankoviště, tak jsme v něm neměli dostatek hráčů a puk se neodrazil tam, kam jsme potřebovali, abychom ho poté uklidili do branky. Takovým způsobem dali oni dva góly, ale my ne. Tohle štěstí nám trochu chybělo.

Švýcaři na turnaji vyhráli i osmý duel. Co k tomu říct?
Už to není náhoda. Porazili dvakrát nás, jednou Kanadu a Švédsko a nyní jsou v semifinále. Tým mají pohromadě prakticky celou sezónu, kromě pár výjimek. Hrají opravdu dobře.

FOTO: Michal Eger