19.05.2013 | Zdeněk Plánka, David Jahoda

Švýcaři senzaci nedokonali, titul slaví domácí Švédsko

S t o c k h o l m - Závěrečný den turnaje přinesl tolik očekávané finále, které nabídlo překvapivé složení. Švédská účast ve finale překvapením nebyla, ta švýcarská už potom ano. Švýcarsko kráčelo turnajem jako jediné neporaženo, poslední krok ke zlatu ale neudělalo. Helvetský kříž měl dobrý start a ujal se jako první vedení. Potom už ale střílel jen domácí tým a na konci utkání se mohl radovat ze zlata. Naposled vyhrála jakákoliv pořadatelská země mistrovství před 27 lety. Z bronzu se radovaly USA, které porazily Finsko.
Švýcarská pohádka ve finále skončila

Finále mohlo přinést první zlato pro švýcarský tým, nebo po dlouhých letech titul pro zemi, která je pořadatelem. Nakonec platila druhá varianta. Do zápasu nicméně vstoupili lépe Švýcaři, kteří byli plni energie a Enroth musel řešit několik ošemetných situací. V páté minutě ale nestačil nejlepší brankář turnaje na individuální akci Josiho, který našel skulinu mezi betony švédského golmana. Z šoku se však Tři korunky rychle vzpamatovaly a důrazem a dorážkou se prosadil Gustaffson. Helvetský kříž pak na tom byl o pár okamžiků později ještě hůře. Vyloučení Ambühla totiž potrestal po bratrské spolupráci Henrik Sedin a poslal svůj tým do vedení. To nakonec zůstalo Švédům až do konce zápasu.

Druhá třetina už tolik vzruchu nenabídla. Domácí hráli opatrněji a Švýcaři se marně pokoušeli vymyslet něco na spolehlivou švédskou obranu. Možnost k tomu měli zhruba v polovině utkání, kdy hráli přesilovou hru. Neujala se ovšem ani Furrerova, ani Gardnerova střela. Početní výhodu si pak Švýcaři zopakovali ještě na začátku závěrečné části, opět ji však nevyužili, a poté už se jejich zlatý sen začal rozplývat. Vauclair chyboval na vlastní modré, čehož využil Landeskog. Ten sice ještě Gerbera nepřekonal, volný puk si ale našel Hjalmarsson a poslal Švédy do dvougólového trháhu.

Svěřenci Seana Simpsona měli v utkání také pořadný kopec smůly. Čtvrtý gól totiž dostali od brusle Erikssona. To už pomalu začínalo být jasné, kdo bude vítězem finále. Při přesilové hře to sice ještě Švýcaři zkusili v šesti lidech, ale jejich definitivní naději utnul střelou do prázdné brány Henrik Sedin.

Švédsko - Švýcarsko 5:1 (2:1, 0:0, 3:0) Branky a nahrávky: 9. E. Gustafsson (Pettersson, Lundqvist), 12. H. Sedin, 48. S. Hjalmarsson (Landeskog), 56. L. Eriksson (H. Sedin), 57. H. Sedin - 5. Josi (Walker). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin (Rus.) - Dědulja (Běl.), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 3:4, navíc Ambühl (Švýcarsko) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 12.500 (vyprodáno).

Sestavy:
Švédsko: Enroth - S. Kronwall, Tallinder, Granberg, Fransson, E. Gustafsson, Fälth - Axelsson, Lundqvist, Thörnberg - S. Hjalmarsson, Persson, Pettersson - D. Sedin, H. Sedin, L. Eriksson - Ericsson, Lindberg, Danielsson - Landeskog, Järnkrok.
Švýcarsko: Gerber - Seger, Vauclair, Von Gunten, Blum, Diaz, Josi, Furrer, Blindenbacher - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Gardner, Suri, Ambühl - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Bieber, Traschler, Walker.

Finové stejně jako loni čtvrtí, bronz pro USA vystřelil v nájezdech Galchenyuk

Hokejisté Suomi si ani letos na krk nepověsili žádný z cenných kovů. Minulý rok je v souboji o bronzovou medaili přehráli Češi, letos se Finové museli sklonit před hráči USA. Mladičký tým kouče Joe Sacca si tak nečekaně dokráčel pro třetí místo.

Američané do boje za medaili nastoupili s tvrdivou ofenzívou, Finové se nemohli ze svého pásma vůbec dostat. Z toho také rezultovala rychlá branka. Tu obstaral útočník USA Craig Smith, jenž prostřelil brankáře Raantu a na šampionátu se gólově prosadil počtvrté. Finové se z úvodního tlaku jen těžko probírali a přes americkou obranu se dostávali jen stěží. Hokejisté USA své převahy využili v první třetině ještě jednou. V přesilové hře nahrával Smith na hůl kapitána Paula Stastnyho, který procedil puk za finského gólmana.

Finsko se dlouho trápilo i ve druhé části, brankář USA Gibson příliš práce neměl. Svěřenci kouče Jukky Jalonena se začali probírat až po půl hodině hry. Puk několikrát proletěl americkým brankovištěm, velice jedovou střelu poslal na Gibsona bek Jalasvaara. Na druhé straně se zase v dobré šanci zjevil obránce Trouba, na Raantu si ale nepřišel. Stejný obraz měla hra i na začátku třetí části a nic nenasvědčovalo tomu, že by se v poloprázdné Globen areně mělo schylovat ke dramatu. To změnil v 49. minutě Lauri Korpikovski, jenž bekhendem usměrnil Väänänenovu ránu za záda amerického gólmana. Tento gól vlil Finům do žil novou krev, díky čemuž se jim podařilo dokonce srovnat. Granlundovu akci dokončil Lauri Korpikvsi, který zaznamenal druhou trefu v zápase.

V dalších minutách třetího dějství se nic nestalo, a proto následovalo desetiminutové prodloužení, v němž se dlouho hrálo bez šancí. První vážnější problém musel řešit Gibson, jenž zasahoval proti střele obránce Laaksa. Na druhé straně pak Raanta šťastně koncem kole vykryl jednu z americkým střel.Utkání o bronz tedy nakonec dospělo do samostatných nájezdů. Ve třetí sérii měl na holi hattrick a také mečbol Lauri Korpikovski, ale zklamal. Následně se Granlund pokusil o napodobení Forsbergovy slavné kličky, ovšem puk je n těsně minul levou tyč. Toho využil Alex Galchenyuk, jenž si položil Raantu, zavěsil kotouč do sítě a po devíti letech zařídil USA medaili na mistrovství světa.  

Finsko - USA 2:3 po samostatných nájezdech (0:2, 0:0, 2:0 - 0:0) Branky a nahrávky: 49. Korpikoski (Väänänen, Granlund), 53. Korpikoski (Granlund, Kontiola) – 1. Smith (Stastny, Moss), 16. P. Stastny (Smith, Trouba), rozhodující sam. nájezd Galchenyuk. Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Reiber – Arm (oba Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 1:0. Využití: 0:1. Diváci: 6836.

Sestava:
Finsko: Raanta – Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen (C), Melart – Pesonen, Kontiola, Aaltonen – Pihlström, Granlund, Korpikoski – Savinainen, Koskiranta, Salminen – Haataja, Hagman, Hytönen.
USA: Gibson – Faulk, Carle, Hunwick, Johnson, Petry, Ch. Butler, McBain, Trouba – Smith, Stastny (C), Moss - Oshie, Stapleton, Galchenyuk - S. Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, B. Butler.

Konečné pořadí mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2013:
1. Švédsko, 2. Švýcarsko, 3. USA, 4. Finsko, 5. Kanada, 6. Rusko, 7. Česká republika, 8. Slovensko, 9. Německo, 10. Norsko, 11. Lotyšsko, 12. Dánsko, 13. Francie, 14. Bělorusko, 15. Rakousko - sestup, 16. Slovinsko - sestup.

All Star tým MS: Jhonas Enroth (Švédsko) - Roman Josi, Julien Vauclair (oba Švýcarsko) - Petri Kontiola (Finsko), Paul Stastny (USA), Henrik Sedin (Švédsko).

Nejužitečnější hráč: Roman Josi (Švýcarsko).

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje: Brankář: Jhonas Enroth (Švédsko), obránce: Roman Josi (Švýcarsko), útočník: Petri Kontiola (Finsko).