04.05.2013 | Zdeněk Plánka

Švýcaři oloupili dalšího favorita, Kovalčuk se blýskl hattrickem

S t o c k h o l m - Největší pozornost poutal v nedělní den. Duel Kanaďanů se Švýcarskem. Švýcaři zaskočili v úvodním zápase domácí Švédy a proti Kanadě se potvrdilo, že to rozhodně nebyla náhod. Kanadský trenér Sean Simpson na švýcarské lavičce dovedl tým k dalšímu vítězství, i když tentokrát "až" po nájezdech. V dalších zápasech pak stojí zmínku především hattrick Ilji Kovalčuka v utkání Německo - Rusko. Třetí den na turnaji potom získali své první body Francouzi a Bělorusové.
Vanek Rakousko proti Francii nespasil

Hned z kraje turnaje udělala Francie možná důležitý krok k záchraně v elitní skupině i pro příští rok. Galský kohout totiž svého soupeře zaskočil skvělým začátkem a už v páté minutě vedl 2:0. Z tohoto úderu se Rakušané prakticky po celý zápas nedokázali vzpamatovat. Sice se postupně zlepšovali a vytvořili si v závěru utkání převahu, z ní ovšem dokázali vytěžit jen snížení skóre z hole Vaneka. Ostatní šance zlikvidoval zkušený brankář Huet. Rakušané si tak poměrně zkomplikovali situaci hned na úvod šampionátu.

Francie - Rakousko 3:1 (2:0, 1:0, 0:1) Branky a nahrávky: 4. Fleury, 5. Da Costa (Roussel, B. Henderson), 38. Desrosiers (Meunier) - 47. Vanek (Peintner, Pöck).

Sestavy:
Francie: Huet - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, Da Costa - Bozon, Raux, Bertrand - Guttig.
Rakousko: Starkbaum - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann, Klimbacher - Raffl, Koch, Vanek - Welser, Schuller, M. Iberer - Latusa, Hundertpfund, Baumgartner - Peintner, Oberkofler, Herburger.

Bělorusko v dramatickém souboji přehrálo Slovinsko

Bělorusům se povedla odveta za porážku v nedávné olympijské kvalifikaci, kde Slovincům nečekaně podlehli a přišli o účast v Soči. Přesto však v celém utkání měli více možnosti Slovinci, kteří šli jako první do vedení po trefě Razingara. To bylo ale naposled, co se ocitli v gólové výhodě. Pak už museli dotahovat dvě třetiny jednogólové manko. To se jim sice dvakrát povedlo, Bělorusko ale dokázalo na každé vyrovnání odpověď poměrně brzy a tajenku utkání definitivně rozluštil vítězným gólem v 56. minutě Ugarov. Slovinci si tak na první body budou muset počkat do dalších zápasů.

Bělorusko - Slovinsko 4:3 (1:1, 1:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 18. Kaznaděj (Kulakov, Kitarov), 30. Kitarov (Meleško), 44. Filičkin (Stas), 56. Ugarov (Kaznaděj, Kovyršin) - 14. Razingar (Pajič, G. Kopitar), 42. M. Rodman (D. Rodman), 55. Sabolič (Jeglič, Tičar).

Sestavy:
Bělorusko: Bělinskij - Černook, Kaznaděj, Graborenko, Filičkin, Šinkevič, Goroško, Maslenikov - Kulakov, Kitarov, Meleško - Stefanovič, Kovyršin, Kolcov - Stas, Ugarov, Jefimenko - Andrjuščenko, Demkov, Solomonov - Kislyj.
Slovinsko: Kristan - Gregorc, Robar, Kranjc, Kovačevič, Tavželj, Pavlin, Pretnar - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, G. Kopitar - Pance, Mušič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Nepříjemné Němce eliminoval hattrick Kovalčuka


Ruského medvěda nečekala zdaleka tak snadná partie jako v úvodním zápase proti Lotyšsku. Německo drželo s favoritem v první třetině krok a díky Baxmannovi mohlo jít dokonce do vedení. Ve druhé části se však rozjel ke gólovému představení Ilja Kovalčuk. Útočník New Jersey poslal dvěma góly Rusy do vedení a Němci nedokázali dát kontaktní branku ani v přesilovce při vyloučení Medvěděva.

V závěrečné třetině se ale právě díky přesilové hře povedlo Německu ze zápasu ještě udělat drama. Trippova branka nadělala Rusům pořádné vrásky. V pravou chvíli se však ukázal býti hrdinou opět Kovalčuk, který vrátil svému týmu těsně před koncem jistotu a dokonal svůj hattrick. Rusové pak ještě jednou skórovali do odkryté klece při německé power-play.

Německo - Rusko 1:4 (0:0, 0:2, 1:2) Branky a nahrávky: 46. Tripp (M. Wolf, Ehrhoff) - 24. Kovalčuk (Medveděv), 31. Kovalčuk (A. Radulov), 59. Kovalčuk (A. Radulov, Medveděv), 60. Kokarev (Soin, Svitov).

Sestavy:
Německo: Endras - Ehrhoff, Hördler, N. Goc, M. Müller, Baxmann, Ankert, Kohl - Rankel, M. Goc, Schütz - M. Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Y. Seidenberg - Mauer, Hager, Greilinger - Pietta. Trenér: Pat Cortina.
Rusko: Varlamov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Rjasenskij - Loktionov, A. Radulov, Kovalčuk - Popov, Pěrežogin, Anisimov - Mozjakin, Těreščenko, Petrov - Kokarev, Svitov, Soin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Švýcarsko zdolalo Kanadu v nájezdech a stává se postrachem favoritů

Švýcaři si výrazně říkají o pozici černého koně turnaje a po Švédsku dokázali skolit i Kanadu. Helvetský kříž měl dobrý vstup do utkání stejně jako v prvním zápase na turnaji proti domácímu výběru. Hollenstein poslal svůj tým do vedení a bylo jasné, že Švýcaři se budou opět těžko překonávat. Kanada měla šanci na vyrovnání ve druhé části, kdy hrála dvě přesilovky v krátkém sledu za sebou. Prosadil se ovšem až v rovnovážném počtu hráčů na ledě Ladd.

Jedenáctý tým loňského mistrovství světa ovšem hrál stále svoji hru a brnkal Kanadě na nervy. Po brance Reada ze 48. minuty to vypadalo, že Javorové listy dokráčí k vítězství. Ale těsně v závěru třetí třetiny Švýcaři šťastně vyrovnali a poslali zápas do prodloužení a posléze i do samostatných nájezdů, které rozhodl až v osmé sérii Reto Suri. Souboj dvou kanadských trenérů tak vyhrál ten na švýcarské lavičce. „Byl to samozřejmě zvláštní zápas, cítil jsem emoce. Jsem však profesionál a mým úkolem je práce u švýcarského národního týmu a jsem tak spokojený s výhrou,“ řekl po utkání Sean Simpson.

Švýcarsko - Kanada 3:2 po nájezdech (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0) Branky a nahrávky: 14. Hollenstein (Walker, Traschler), 54. Niederreiter, rozhodující sam. nájezd Suri - 35. Ladd (Schenn, Stamkos), 48. Read (Eberle).

Sestavy:
Švýcarsko: Gerber - Vauclair, Seger, Blindenbacher, Furrer, Von Gunten, Josi, Blum, Grossmann - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Cunti, Bodenmann, Hollenstein - Ambühl, Suri, Gardner - Traschler, Bieber, Walker
Kanada: M. Smith - Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Schultz, Harrison, Brodie - J. Staal, E. Staal, Simmonds - Ladd, Giroux, Stamkos - Hall, Duchene, Eberle - Read, Skinner, R. O'Reilly.

Američané znovu prohrávali, nakonec zápas znovu zvládli

Hokejisté Spojených států amerických tentokrát nezaspali začátek utkání stejně jako v utkání s Rakouskem a první třetina utkání USA - Lotyšsko se obešla bez branek. Ve druhé části ale Američané prohrávali opět jako první, po pouhých 71 vteřinách inkasovali z hole obránce Kuldy a museli dohánět manko. Tentokrát se to ale obešlo bez větších nervů. Na branku Lotyšska bleskově odpověděli Stapleton a Moss, kteří vtěsnali své branky do rozmezí dvou minut.Lotyši sice měli USA na kontakt, vstřelit vyrovnávací branku ovšem nedokázali, nejblíže k ní byl Cipulis, na Bishopa však nevyzrál. Šance pobaltské země na body ještě nějakou dobu trvala, pak ale Lotyšsko obdrželo další dvě rychlé branky a bylo po nadějích.

Lotyšsko - USA 1:4 (0:0, 1:2, 0:2) Branky a nahrávky: 22. Kulda (Sprukts, Darzinš) - 23. Stapleton (B. Butler), 25. Moss (P. Stastny, Trouba), 51. B. Butler (Stapleton, Johnson), 53. Hunwick (P. Stastny, C. Smith).

Sestavy:
Lotyšsko:
Masalskis - K. Redlihs, Kulda, Saviels, Pujacs, Sotnieks, M. Jass, Andersons, Freibergs - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Keninš, Girgensons, Indrašis - Berzinš, Pavlovs, Jekimovs - Džerinš, Štals, Širokovs.
USA:
Bishop - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Ch. Butler, Petry, McBain - Moss, P. Stastny, C. Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj.

Thoresen rozhodl severskou bitvu


Norové se po třech dnech trvání turnaje mohou těšit z prvního místo ve skupině A. Po Slovincích totiž dokázali porazit také Dány. Norský tým měl skvělý vstup do utkání, když je už po 63 vteřinách poslal do vedení po velké chybě soupeře Trygg. Stejný výsledek přetrval i do druhé části. V té dlouho nemohl padnout gól. Dán Hardt nastřelil pouze tyč, zatímco v závěru se trefil potřetí na turnaji Bastiansen. Dáni si museli počkat až na závěrečnou třetinu, kdy dokázali dokonce vyrovnat. Norové ale o výhru nepřišli, norské fanoušky v hale Globen rozjásal Thoresen.

Norsko - Dánsko 3:2 (1:0, 1:0, 1:2) Branky a nahrávky: 2. Trygg (M. Olimb), 38. Bastiansen (Ask, Bonsaksen), 58. Thoresen (Skröder) - 46. Lassen (Mikkel Boedker, Christensen), 50. Mads Boedker (Mikkel Boedker, Christensen).

Sestavy:
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Sörvik, Solberg, Ödegaard - Skröder, Hansen, Thoresen - K. A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Holtet, Forsberg, Röymark - Spets, Ask, Roest - Martinsen.
Dánsko: Galbraith - D. Nielsen, Lassen, O. Lauridsen, Larsen, Jesper B. Jensen, M. Lauridsen, Mads Boedker, R. Nielsen - Starkov, Green, Hardt - Christensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Storm, Jesper Jensen, Poulsen - Björkstrand, K. Staal, Madsen.