07.05.2013 | Zdeněk Plánka

Švýcaři k nezastavení, Američané hattrickem Smithe zdolali Finy

S t o c k h o l m - K nezastavení se zdá být zatím švýcarské překvapení, které tentokrát rozneslo na kopytech Slovince. Švýcarsko je tak stále v čele skupiny A, následovnané Švédskem. To si v severské bitvě poradilo snadno s Norskem. Situace se začíná zajímavě vyvíjet i v helsinské skupině. Domácí Finové totiž podlheli Američanům a přišli o druhé místo, hattrickem se blýskl Smith. Naději na čtvrfinále si drží Němci, kteří porazili svého východního souseda Rakousko dvěma brankami Kinka.
Německá pomsta za olympijskou kvalifikaci

Rakousko překvapivě v únorové kvalifikaci na hry v Soči přemohlo Německo a zajistilo si účast na olympijském turnaji. Na mistrovství se však radovali Němci. Mohl zato jediný hráč, o obě branky se totiž postaral Marcus Kink. Rakušané si na začátku sami šlapali po štěstí, když nedokázali využít přesilovku pět na tři. V početní výhodě se Rakušanům nedařilo ani ve druhém dějství, Hundertpfund nedokázal zakončit povedenou kombinaci svého týmu. Přesilovku pak sice nevyužili ani Němci, ale v 37. minutě se prosadil poprvé Kink. Závěrečná třetina byla marnou snahou Rakušanů o vyrovnání. Němci tak po vítězství stále živí naději na čtvrtfinále, Rakušané jsou odsouzeni k boji o záchranu.

Rakousko - Německo 0:2 (0:0, 0:1, 0:1) Branky: 37. Kink, 60. Kink.

Sestavy:
Rakousko: Starkbaum - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann - Latusa, Koch, Vanek - Oberkofler, Peintner, Baumgartner - Welser, Kristler, Schuller - Raffl, M. Iberer, Hundertpfund - Herburger. Trenér: Manny Viveiros.
Německo: Zepp - Ehrhoff, Ankert, N. Goc, M. Müller, Baxmann, Hördler, Krueger - Rankel, M. Goc, Schütz - M. Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Y. Seidenberg - Mauer, Hager, Greilinger - Pietta. Trenér: Pat Cortina.

Smith sťal hattrickem finský výběr

Druhý zápas helsinské skupiny nabídl souboj domácích Finů proti USA. Suomi tentokrát nespasil ani gólman Raanta, který se zaskvěl skvělým výkonem proti Slovákům. První vyhrání z kapsy vyhání jakoby platilo po úvodním gólu Koskiranty, poté už se totiž trefovali pouze Američané. Ještě do přestávky dokázal vyrovnat Smith a načal tak svůj střelecký koncert. Druhá třetina byla přetahovanou o výhodu v utkání. Neuspěli však ani Stapleton, ani před odkrytou bránou Aaltonen.

Osud do svých rukou tak vzal Smith, který si připsal vítězný gól ve 44. minutě. Čistý hattrick mu překazil jeho spoluhráč Stephen Gionta, ten totiž skóroval ještě před úspěšným pokusem Smithe do prázdné brány v poslední minutě. Stejně jako na loňském šampionátu tak Američané porazili Finy a vystřídali je na druhém místě skupiny B.

Finsko - USA 1:4 (1:1, 0:0, 0:3) Branky a nahrávky: 6. Koskiranta (Pesonen, Hietanen) - 18. C. Smith (Moss, Ch. Butler), 44. C. Smith (P. Stastny, Faulk), 52. S. Gionta (Thompson), 60. C. Smith (P. Stastny, Moss).

Sestavy:
Finsko:
Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Koskiranta, Haataja - Savinainen, Viitaluoma, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.
USA: Gibson - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Ch. Butler, Petry, McBain - Moss, P. Stastny, C. Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj. Trenér: Joe Sacco.

Švýcaři stále bez prohry

Suverénní je zatím putování Švýcarska světovým šampionátem. Helvetský kříž nastupoval poprvé do utkání v pozici favority a svoji úlohu zvládl skvělé. Začátek sice svěřenci Seana Simpsona prospali a prohrávali, pak ale nedali soupeři šanci a třemi góly v první třetině se vydali k vítězství. „Slovinci začali opravdu dobře. Start utkání jsme zaspali a poskytli soupeři hodně prostoru. Štěstím bylo, že Martin Gerber nedovolil Slovincům zvýšit na 2:0. Ale pak jsme začali tvrdě pracovat, hodně bruslit a bojovat, což nás vrátilo na správnou cestu,“ komentoval úvod utkání čtyřbodové útočník Denis Hollenstein.

Slovinci se nezmohli na odpor a zoufalý trenér Slovinců Gašper Kopitar sledoval jako jeho tým dostává jeden gól za druhým. Švýcaři se nakonec zastavili na čísle sedm. „Musíme zůstat nohama na zemi. Teď slavíme výhru nad Slovinskem, ale v dalším zápase se musíme znovu plně soustředit,“ nabádal však k ostražitosti Hollenstein. Jedno je už ale nyní jisté, Švýcary čtvrtfinále rozhodně nemine. Slovinci naopak od sestupu zachrání jen zázrak

Švýcarsko - Slovinsko 1:7 Branky a nahrávky: 7. Pajič (Pavlin, Pretnar) - 15. Bodenmann (Cunti, Hollenstein), 18. Cunti (Bodenmann, Hollenstein), 20. Hollenstein (Bodenmann, Cunti), 32. Hollenstein (Vauclair, Walker), 36. Moser (M. Plüss, Niederreiter), 40. Ambühl (Suri), 45. Suri (Ambühl, Gardner).

Sestavy:
Slovinsko: Hočevar (41. Kristan) - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, Bašič - Pance, Mušič, Goličič - G. Kopitar. Trenér: Matjaž Kopitar.
Švýcarsko: Gerber - Seger, Vauclair, Blindenbacher, Furrer, Josi, Von Gunten, Blum, Grossmann - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Gardner, Suri, Ambühl - Walker, Bieber, Traschler. Trenér: Sean Simpson.

Švédové houževnaté Nory zvládli až ve třetí třetině

Doposud to od Švédů nebyla na domácím šampionátu nikterak suverénní jízda. S Nory si však Tři korunky poradili jednoznačně, tedy alespoň výsledku. Švédy poslali v první třetině do dvoubrankového vedení Landeskog a Loui Eriksson a vše vypadalo poměrně jasně naplánované. Norové se však nevzdali a Holtet ve druhém dějství snížil. Na zlepšený výkon však norský tým v další části nenavázal. Možné drama zažehnali domácí až v závěrečné třetině, kdy se v jedné minutě trefili Jämtin a Fälth a tím definitivně zlomili odpor houževnatého soupeře.
 
Švédsko - Norsko 5:1 Branky a nahrávky: 10. Landeskog (Axelsson, Fransson), 14. L. Eriksson (Persson, Axelsson), 45. Jämtin (Fransson), 45. Fälth (Axelsson, Persson), 57. Landeskog (S. Hjalmarsson, L. Eriksson) - 32. Holtet.

Sestavy:
Švédsko: Markström - E. Gustafsson, Tallinder, Fälth, Fransson, S. Kronwall, Granberg - Pettersson, Lundqvist, Jämtin - Danielsson, Järnkrok, Thörnberg - J. Ericsson, Lindberg, Landeskog - Axelsson, Persson, L. Eriksson - S. Hjalmarsson. Trenér: Pär Marts.
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Solberg, Ödegaard - Skröder, Hansen, Röymark - Holtet, Forsberg, Thoresen - K. A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Martinsen, Roest, Dahlström - Spets, Ask. Trenér: Roy Johansen.