15.04.2017 | Martina Sikorová

Švédsko se na výhru nadřelo, Finové dál neporaženi

Čtvrtý hrací den nabídl pouhé dva duely a do hry šli znovu oba severští favorité. A zatímco Suomi zvládlo souboj s Lotyši bez větších potíží a zvítězilo 7:2, Švédové museli bojovat až do samého konce a o své výhře 3:2 rozhodli pouhých dvanáct sekund před závěrečnou sirénou. (Foto: Juniorský hokej)

Skupina A

Finové vlétli do třetího utkání aktivně, byli to však oni, kdo inkasoval jako první z hole Edgarse Petrovse. Suomi ale mělo přichystanou bleskovou odpověď. Nahozením od mantinelu nejprve srovnal Urho Vaakanainen a hned vzápětí v početní výhodě přesnou ranou otočil Joni Ikonen. Do druhé části vstoupili Lotyši s touhou po vyrovnání a brzy se dočkali, když z rychlého protiútoku zakončil bekhendem Rihard Paškausks. Poté ovšem domácí faulovali, museli do tří a Finové trestali. Během 43 sekund zamířili do černého Joni Ikonen, Jesse Ylönen a Suomi rázem vedlo o dva góly. V samém závěru třetiny navíc Joni Ikonen zkompletoval hattrick. Posledních dvacet minut žádné drama nenabídlo. Finští reprezentanti pokračovali v útočné hře a svou převahu vyjádřili dalšími dvěma góly. Po povedené souhře zamířil přesně Kristian Vesalainen a brankový účet poté uzavřel střelou z mezikruží Jesse Ylönen..

Lotyšsko – Finsko 2:7 (1:2, 1:3, 0:2)
Branky: 12. Petrovs, 29. Paškausks – 13. Vaakanainen, 14. Ikonen, 32. Ikonen, 32. Ylönen, 40. Ikonen, 43. Vesalainen, 56. Ylönen.

Skupina B

Výběr Tre Kronor proti nováčkovi předvedl bleskový nástup do utkání a už ve druhé minutě se ujal vedení po dorážce Fabiana Zetterlunda. O chvíli později měli Švédové další důvod k radosti, když se po střele Kalleho Miketinaca puk šťastně odrazil do sítě. Bělorusové ale nic nevzdali a záhy snížili po ráně Arťoma Anosova od modré. Druhá část vyzněla mnohem lépe pro Bělorusy. Po pohledné kombinaci zakončil mezi betony švédského gólmana Arťom Baltruk a srovnal na 2:2. Severský celek sice následně dvakrát dostal puk do sítě, rozhodčí ale ani jeden z gólů neuznali. V závěrečné části vrhli Švédové všechny své síly do útoku, Grišenko ale v brankovišti předváděl neuvěřitelné zákroky a dlouho držel naděje na běloruskou senzaci. Pouhých dvanáct sekund před sirénou ale z dorážky poslal puk do sítě Emil Bemström a zařídil Švédům povinné vítězství.

Bělorusko – Švédsko 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
Branky: 13. Anosov, 34. Baltruk – 2. Zetterlund, 5. Miketinac, 60. Bemström