05.01.2012 | Petr Dejnožka

Švédové slaví zlatý úspěch, domácí Kanada bere bronz

Mistrovství světa hráčů do dvaceti let je definitivně za námi. Včerejší den rozluštil poslední dílek tajenky. Ve finále Švédové udolali Finy po prodloužení, o několik hodin dříve si Kanada smlsla na Finsku. Čeští hokejisté tento den již nehráli, na turnaji tedy skončili na pěkném pátém místě.

Česká dvacítka snila o medaili, ale bere páté místo

Čeští junioři snili o medaili, ale honbu za ní jim zastavilo ve čtvrtfinálovém prodloužení Rusko. Malou náplastí jim tak bylo utkání o páté místo, které sehráli se Slovenskem a po zaslouženém vítězství jej nakonec vybojovali.

Utkání rozhodla už první dvacetiminutovka, ve které Češi jasně dominovali. Nejprve tvrdou střelou z kruhu otevřel skóre opavský odchovanec Faksa a o pár chvil později zdvojnásobil vedení Přerostova výběru ranou přesnou ranou z mezikruží Holík. Česká dvacítka získala v závěru první třetiny možnost přesilové hry pět na tři, kterou zužitkoval trefou od modré Mozík.

Ve druhé části nejprve snížil Bubela, ale dvě minuty nato vrátil Čechům tříbrankové vedení Uher. Podobně se vyvíjela také třetí perioda, ale v obráceném gardu. Ve 43. minutě přidal pátou branku českých mladíků Filippi a za necelých pět minut kontrovalo Slovensko gólem Chovana. Ani ten však na celkovém výsledku nic nezměnil, a české reprezentace tak vybojovala na světovém šampionátu páté místo. Český brankář Petr Mrázek byl navíc vyhlášen nejlepším brankářem MS do dvaceti let. Slováci se mohou radovat ze záchrany v elitní skupině MS.

„V první třetině se nám podařilo dát tři branky a to rozhodlo. Vyhráli jsme více osobních soubojů, tlačili se více do branky a svého soupeře jsme jasně přestříleli,“ řekl po utkání obránce Vojtěch Mozík, autor třetí branky českého celku.

„Naší motivací bylo i to, že když vyhrajeme, budeme mít příští rok lepší skupinu. Už teď je jisté, že budeme mít Lotyšsko a Švýcarsko. S těmito soupeři se dá vyhrát a znovu postoupit do bojů a medaile,“ zamyslel se forvard Tomáš Hyka.

„První třetina, to bylo naše nejhorší vystoupení na turnaji. Pak jsme to sice ještě kosmeticky upravili, ale už bylo pozdě,“ poznamenal nespokojený trenér slovenské reprezentace Ernest Bokroš.

Česko - Slovensko 5:2 (3:0, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Faksa (Krejčí), 14. Holík (Straka, Sekáč), 17. Mozík (Krejčí, Holík), 37. Uher (T. Hertl), 43. Filippi (Mozík, Uher) - 35. Bubela (Ďaloga), 47. Chovan (Bubela).

Kanada si spravila chuť, bere tedy bronz

Jako první byl na programu souboj o třetí místo, který byl zřejmě více sledovaný, než samotné finále. V němž se totiž po porážce s Ruskem představil domácí výběr a chtěl si rozhodně spravit chuť. Finové také po semifinálové porážce smutnili a byli to oni, kdo první inkasoval. V přesilové hře Tanner Pearson zůstal osamocen před brankou a stačilo mu jen nastavit hokejku. 

Finové jen ztěžka ustávali nájezdy Kanaďanů, ale nakonec to byli oni, kdo mohl vyrovnat. Markus Granlind uháněl sám na brankáře, ale Visentin mu zabránil ve skórování. O majitelích bronzových medailí nakonec rozhodla druhá třetina. Pearson přihrál přesně na čepel Schiefelovi a ten vymetl horní růžek finské klece. Definitivní zásah do finské morálky zasadil 31 vteřin před druhou sirénou Quinton Howden, jenž bekhendem dopravil kotouč do poloprázdné branky. 

Třetí dvacetiminutovku si hráči Kanady užívali a všichni v aréně věděli, že žádné brankové hody jako v semifinále mezi Ruskem a Kanadou se konat nebudou. Poslední gól vsítil chvíli před koncem opět Howden a tribuny se začaly pomalu radovat. Bronzové medaile sice nejsou tak závratným úspěchem, ale přesto budou kanadští příznivci spokojeni.

Finsko – Kanada 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 10. Pearson (Hamilton D, Scheifele), 26. Schiefele (Pearson), 40. Howden (Hamilton F., Murray), 58. Howden (Stone, Hamilton F.)

Finálový souboj rozhodl až v prodloužení Zibanejad

Úplně poslední zápas na Mistrovství světa do dvaceti let k sobě svedl dva nejlepší týmy. Ve finále vyzvali Švédové Rusy a každý byl zvědavý, kdo bude nakonec úspěšnější. Úvodní minuty začaly jasně v režii Švédů, kteří svého soka jasně přehrávali. Rusové vyslali na švédskou branku v první třetině jen tři střely, oproti soupeřových sedmnácti. Skóre však zůstávalo bez branek.

Ve druhé periodě měl největší šanci švédský Renssfeld, jenže v koncovce ztroskotal. Ruské naděje držel nad vodou skvělý brankář Makarov. Ani prostřední dějství nám rozsvícené červené světlo nepřineslo, a tak se čekalo, kdo s čím příjde do periody poslední. Tlak Seveřanů neustále stoupal, třetí část byla ve znamení dalších neproměněných šancí. Byla by obrovská senzace, kdyby Gusev proměnil svoji stoprocentní šanci několik málo vteřin před koncem základní hrací doby.

Zápas došel až do prodloužení a všechnu tajenku vyluštil v čase 70:09 Mika Zibanejad. U pravého mantinelu si vzal kotouč, vybruslil si až před brankáře a po bekhendové střele odšpuntoval švédské nadšení. Rusové byli velmi zklamaní, ale je nutné podotknout, že prohráli zaslouženě. Brankář Makarov si ve finále připsal 58 úspěšných zákroků, ale prohře svého celku stejně nezabránil.

Švédsko – Rusko 1:0p (0:0, 0:0, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 71. ZIbanejad (Nemeth)