11.05.2015 | Lucie Štěrbová

Švédové si pojistili druhé místo ve skupině, Slovinci se loučí výhrou

Situace v základních skupinách se začíná vyjasňovat. Německo se díky získanému bodu v utkání s Rakouskem definitivně zachránilo, další komplikací pro Slovensko je bod Běloruska z utkání s Finskem. Švédsko si výhrou nad Francií zajistilo druhé místo ve skupině A a Slovinci se s elitní skupinou rozloučili vítězstvím nad Dánskem.
Německo - Rakousko 2:3sn

Branky a nahrávky: 45. Wolf (Pietta, Müller), 58. Reimer (Kohl, Krämmer) - 35. T. Raffl (M. Raffl, Heinrich), 55. Rotter (Mühlstein), rozhodující sam. nájezd Komarek. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 11.302.

Němci sice v zápase s Rakouskem prohráli na nájezdy, i jeden získaný bod jim ale stačil k udržení elitní skupiny mistrovství světa i pro příští rok. Rakušané se po dvoubodovém zisku odpoutali ode dna tabulky, jistotu záchrany ale nemají.

Záchranářský zápas lépe začalo Rakousko, nicméně gólu se i přes šance více než 11 tisíc diváků v O2 aréně v první třetině nedočkalo. Skóre otevřeli až ve 35. minutě bratři Rafflové – Michael Raffl přihrával, Thomas střílel. Střeleckou převahu mělo Rakousko i ve třetí části, paradoxně to ale bylo Německo, které ve 45. minutě vyrovnalo. A další vedení Rakouska z 55. minuty smazal v 58. minutě Reimer, čímž zajistil Německu záchranu.

V nájezdech rozhodl o bonusovém bodu pro Rakousko Konstantin Komarek – hráč, který nájezdy rozhodl už v prvním utkání Rakouska na šampionátu. To se prosadil proti Švýcarům.

Finsko – Bělorusko 3:2sn

Branky a nahrávky: 52. Donskoi (Lindell, J. Jokinen), 53. Hartikainen (Jaakola, Kempainen), rozhodující nájezd Donskoi - 46. Kovyršin (Stěpanov, Kulakov), 60. Kaljužnyj (S. Kosticyn, Gavrus). Rozhodčí: Stricker, Wehrli (oba Švýc.) - Semjonov (Est.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Duel Finska s Běloruskem byl dalším z mnoha příkladů zápasu, v němž outsider nečekaně trápí favorita. Vyprodaná ostravská ČEZ Aréna navíc mimořádně dlouho čekala na první gól zásluhou vynikajících výkonů brankářů Vitalije Kovala a Pekky Rinneho. Druhý jmenovaný navíc v šestém finském utkání na šampionátu překonal historický rekord v počtu minut bez inkasované branky.

Právě díky fenomenálním výkonům maskovaných mužů se skóre poprvé měnilo až ve třetí třetině. V čase 45:09 se prosadil Jevgenij Kovyršin, který tak přerušil neuvěřitelnou, 239 minut trvající Rinneho neprůstřelnost. O šest minut později ale kapituloval i Koval, když Bělorusové ve vlastním oslabení neuhlídali Joonase Donskoie.

O necelou minutu později šli Finové dokonce do vedení, když Kovalovi nešťastně propadla zpoza brány rána Teemu Hartikainena. Jen půl minuty před koncem základní části ovšem Bělorusko při hře bez brankáře vyrovnalo zásluhou Alexeje Kaljužného. Strhující zápas tak musel nakonec dojít až do nájezdů, v nichž nakonec i díky skvělému Rinnemu uspěli favorizovaní Finové. Vítězná trefa byla připsána Joonasu Donskoiemu.

Švédsko – Francie 4:2

Branky a nahrávky: 11. Josefson (Klefbom, Ekman-Larsson), 35. Forsberg (Lindholm), 41. Forsberg (Ekman-Larsson), 44. Ekman-Larsson (Eriksson, Klefbom) - 21. Fleury (Roussel, T. da Costa), 23. Fleury (Roussel, Auvitu). Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. Diváci: 12.490.

Švédové i přes drobné zaváhání svůj poslední zápas ve skupině A zvládli a bez ohledu na výsledek úterního zápasu českých hokejistů si zajistili druhé místo. Pro Francii znamená prohra 2:4 se Švédy to, že musí v úterý porazit Lotyšsko, jinak elitní skupinu mistrovství světa opustí.

Skóre zápasu otevřeli v 11. minutě Švédové díky dorážce Josefsona, na začátku druhé části si ale Tre Kronor vybrali slabší chvilku a Francie díky dvěma trefám Fleuryho nejprve srovnala a po chvíli otočilo skóre na 2:1 ve svůj prospěch. Ještě před druhou přestávkou ale dokázal vyrovnat Forsberg a stejný hráč poslal Švédy na začátku třetí části do vedení. Výhru si švédský výběr pojistil ve 44. minutě brankou na 4:2.

Slovinsko – Dánsko 1:0

Branka a nahrávky: 10. Pance (Kovačevič, A. Kopitar). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 6978.

Zápas dvou nejhorších a nejméně produktivních týmů přilákal do ostravské haly téměř sedm tisíc diváků. A ti viděli těsnou „fotbalovou“ výhru Slovinců po 15 porážkách v řadě v elitní sérii. V desáté minutě zápasu se trefil Žiga Pance. Pro Slovince ale ani těsná výhra nic nemění na tom, že se s elitní skupinou mistrovství světa opět loučí.