09.05.2012 | Martin Voltr, Tomáš Schmiedt

Švédové jsou stoprocentní, Kanada a Slovensko mají další výhry

S t o c k h o l m – Tahákem šestého dne mistrovství světa byl večerní duel Švédska s Německem. Poprvé vyprodaný Ericsson Globe sledoval atraktivní partii, v níž se nakonec radovali domácí hokejisté. Ani další favorité nezaváhali, přestože Kanada a Slovensko musely o svá vítězství bojovat až do posledních vteřin utkání.

Kazachstán dlouho vzdoroval Slovensku, nakonec však prohrál

Slováci se ve svém čtvrtém duelu na turnaji utkali s papírově nejslabším týmem finské skupiny. Svou roli favorita chtěli naplňovat už od úvodních sekund, což se jim také povedlo. Po skvělém napadání Hudáčka se ke střele nakonec propracoval Dominik Graňák, který našel skulinku mezi Jeremejevovými betony.

Kazaši ale přidali na aktivitě, za což byli odměněni vyrovnávací trefou. V polovině první části za Laca dopravil kotouč Jevgenij Rymarev. Vedení strhl zpět na stranu slovenského mužstva v přesilové hře Libor Hudáček, jehož rána zápěstím rozvlnila síť v kazašské svatyni.

Srovnat podruhé v utkání se podařilo svěřencům trenéra Shayanova na začátku poslední dvacetiminutovky, úspěšným zakončovatelem byl Konstantin Puškarjov. Rozhodující branku ale nakonec vsítil Tomáš Kopecký, který navíc těsně před koncem klání přidal do prázdné klece gólovou pojistku. Slovensko porazilo Kazachstán 4:2.

Slovensko – Kazachstán 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Graňák (Šatan, Hudáček), 38. Hudáček (Graňák, Chára), 49. Kopecký (Baranka, Sekera), 60. Kopecký (Handzuš, Radivojevič) – 12. Rymarev (Novopašin, Šemelin), 44. Puškarjov (Žaljaukov, Upper).

Norové berou první výhru na mistrovství

Po třech prohrách s papírovými favority čekal na norský výběr první soupeř, s nímž už jistě potřeboval zvítězit – Itálie. Úvod se Seveřanům povedl jen napůl. Nejprve sice otevřel skóre obránce Mats Trygg, za pouhé dvě minuty však vyrovnal po bleskové akci Luca Ansoldi šťastným odrazem o brusli svého protivníka. Podobné štěstí ale pomohlo v závěru první třetiny Norům k návratu do vedení, když další biliár mezi bruslemi vyústil v branku Patricka Thoresena.

Od té doby už Italové tahali za kratší konec. Soupeř jim na dvoubrankový rozdíl odskočil díky tvrdé ráně, kterou ze své hole vyslal v přesilovce Marius Holtet. V polovině zápasu navíc krásný blafák předvedl Anders Bastiansen a už to bylo 4:1, nicméně záhy využil početní výhodu Alexander Egger a zase bylo o co hrát.

Norsko si ale vedení hlídalo, nad soupeřem drželo střeleckou i herní převahu a v poslední části přidalo ještě dvě pojistky. Dokonce v oslabení zakončil parádní akci ranou pod tyčku Mats Trygg, utkání pak uzavřel pět minut před koncem Per-Age Skröder. Ten v přesilovce využil šikovnou zpětnou přihrávku Patricka Thoresena, který byl se třemi kanadskými body nejproduktivnějším mužem zápasu.

Norsko – Itálie 6:2 (2:1, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Trygg (Olimb M.), 17. Thoresen (Skröder, Bastiansen), 25. Holtet (Skröder, Thoresen), 31. Bastiansen (Olimb M., Spets), 49. Trygg (Haugen), 55. Skröder (Thoresen, Holtet) – 6. Ansoldi (Tudin), 33. Egger (Larkin, Rocco).

Švýcaři o gól podlehli Kanadě

Večer se v helsinské Hartwall Aréně postavilo Kanadě ambiciózní Švýcarsko. To se po necelých dvou minutách hry ujalo vedení, když se v početní výhodě mezi tři tyče trefil Damien Brunnen.

Vyrovnání kanadského týmu přišlo až v úvodu prostředního dějství. Stephan sice dokázal skvěle zakročit proti dvěma soupeřovým střelám, ale na pokus Johna Tavarese byl krátký. Vedení si Javorové listy připsaly po dalším skvělém vstupu do třetiny, když čtyřicet sekund po startu poslední části skóroval Jordan Eberle.

O tři minuty později ale byl brankový stav znovu nerozhodný. Švýcaři využili další přesilovku, tentokrát zamířil do černého Goran Bezina. Jednogólový náskok ale vrátil svému výběru Ryan Getzlaf, Kanada tak nakonec zvítězila nad švýcarským celkem 3:2.

Kanada – Švýcarsko 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 21. Tavares (Eberle, Skinner), 41. Eberle (Tavares), 49. Getzlaf (Ward) – 2. Brunner (Bezina, Romy), 44. Bezina (Romy, Brunner).

Švédský hostitel zůstává bez zaváhání

Poprvé na světovém šampionátu se pořadatelům podařilo vyprodat halu Erisccon Globe, ačkoli ne všechna místa byla obsazena. Příchozí diváci ale viděli první branku už po 77 vteřinách, kdy zmatek v neměckém brankovišti ukončil Marcus Krüger. Švédové si vytvářeli i další šance, nicméně Němci také potvrzovali své dosavadní výkony a vteřinu před první sirénou se dočkali odměny. Cizelérský pas Hospelta napálil mimo dosah brankáře Fastha Philip Gogulla.

Aktivita domácích však po přestávce neutuchala. Když do té doby jistá německá sestava vyrobila v sedmadvacáté minutě chybu, potrestal ji z přečíslení Viktor Stålberg a favorit znovu vedl. Další důležitý úder vzápětí zaříil obránce Erik Karlsson, jenž zvyšoval skóre na 3:1. Podobý scénář jako v předchozím dějství ale zařídil Patrick Reimer přesným zakončením mezi betony překvapeného gólmana Švédů.

Jenže německá reprezentace znovu nadějný stav dlouho neudržela. Do statistik utkání se zapsali také dva útočníci čtvrté formace Švédů Larsson se zakončujícím Niklasem Perssonem. Poté navíc potvrdil své zkušenosti a ohromný přehled jeden z nejlepších hráčů dosavadního průběhu mistrovství Henrik Zetterberg, načež Johanu Franzénovi nezbylo, než trefit prázdnou bránu. Vítězstvím 5:2 Švédsko potvrdilo svou suverenitu.

Švédsko – Neměcko 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Krüger (Landeskog), 27. Stålberg (Hjalmarsson), 29. Karlsson (Zetterberg, Eriksson), 43. Persson (Larsson), 49. Franzén (Zetterberg) – 20. Gogulla (Hospelt, Schütz), 37. Reimer (Fischer, Gogulla).