09.05.2017 | Richard Müller

Středa žádné velké překvapení na šampionátu nepřinesla, Slováci podlehli v nájezdech

Na programu šestého hracího dne byla další čtyři utkání mistrovství světa. Česká reprezentace měla druhý den volna, a tak se oči mnohých fanoušků soustředily na výkon sousedů ze Slovenska, či v pařížské skupině B konkurenčního Finska.
První konečný výsledek šestého hracího dne přinesl souboj v Kolíně nad Rýnem, kde změřil síly David s Goliášem. Itálie dokázala vzdorovat výběru Američanů jen pět minut, než vypálil nechytatelnou ránu Nelson. Podobně se odvíjela i druhá dvacetiminutovka. Pět minut po jejím začátku zvýšil na 2:0 ve vlastním oslabení opět Brock Nelson. Italové se takřka vzápětí nechali vyloučit a na konečných 3:0 upravil ještě před polovinou hrací doby Anderse Lee. Spojené státy přeskočily druhé Rusko, kdežto Itálie ztrácí jeden bod na předposlední Dány.

USA – Itálie 3:0

Branky a nahrávky:
6. B. Nelson, 26. B. Nelson (D. Larkin), 28. Lee (J. Gaudreau, D. Larkin).



Zanedlouho po USA slavilo i Švýcarsko. Po včerejším neúspěchu v nájezdech s Francií nastoupilo v Paříži k utkání proti Bělorusku. Z první branky se radovali svěřenci kouče Fischera zásluhou Schäppiho tři minuty před první sirénou. Ještě blíže ke čtvrté prohře posunul Bělorusy Ambühl na přelomu druhé periody. Klid na švýcarský hokejkách pak ještě zvýšil ve 48. minutě Cody Almond. Švýcaři se díky výhře posunuli na druhé místo skupiny B, zato Bělorusové zůstávají stále bez bodu poslední.

Švýcarsko – Bělorusko 3:0

Branky a nahrávky: 18. Schäppi (Untersander, Genazzi), 36. Ambühl (Hollenstein), 48. Almond (Schäppi).



Další duel v pařížské AccorHotels aréně měl jasného favorita, kterým bylo Finsko. Slovinsko ale překvapivě otevřelo skóre utkání brankou Kuralta, čímž většinu diváků, skandujících Suomi, zaskočilo. Finové ale žádnou další blamáž nedopustili a ve druhé třetině postupně otočili vývoj zápasu na svou stranu. Dvěma rychlými góly Savinainena a Rantanena bylo ve 26. minutě zápasu vše jinak. Slovinci nic nevzdávali, a když šli ve třetí třetiny do přesilovky, potrestal Finy Rok Tičar. Suomi se nechtěli s vyrovnáním smířit a deset minut před koncem opět vedli po brance Sebastiana Aha 3:2. Mladou hvězdu Finů napodobil gólově za minutu Hännikäinen. Finsko si své dvoubrankové vedení nenechalo vzít a v poslední minutě trefil prázdnou bránu Sallinen. Slovinci zůstávají nadále s jedním bodem na předposledním místě, zatímco Finové nakoukli na prozatímní třetí příčku.

Finsko – Slovinsko 5:2


Branky a nahrávky: 25. Savinainen (Sallinen), 26. Rantanen (Savinainen, Aho), 50. Aho (Rantanen), 51. Hännikäinen (J. Lajunen), 60. Sallinen (Pyörälä) – 15. Kuralt (Pem), 46. Tičar (Sabolič).

Kolínské večerní utkání patřilo našim sousedům. V německé LANXESS aréně nastoupili domácí hráči proti trápícímu se výběru Slovenska. První branku Matouška musel v 10. minutě ověřovat videorozhodčí, který ihned její regulérnost potvrdil. Do dvoubrankového vedení šli Slováci po dvou minutách druhé třetiny, když se nemýlil Libor Hudáček. Němci se v přesilovce zmohli na snížení zásluhou Patricka Reimera, což je více než povzbudilo a za necelou půlminutu bylo srovnáno na 2:2 povedeným bekhendem Yasina Ehlize. O vítězi nerozhodlo ani následné prodloužení, a tak na řadu přišly samostatné nájezdy. Slováci nedokázali během nájezdů vstřelit ani jednu branku, oproti Německu, kterému vystřelil bod navíc Dominik Kahun.

Slovensko – Německo 2:3sn

Branky a nahrávky: 10. Matoušek (Zigo, Šedivý), 22. L. Hudáček (Čajkovský) – 37. Reimer (Ehrhoff, Kahun), 37. Ehliz (D. Seidenberg, Müller), rozh. náj. Kahun.