05.01.2021 |

Spojené státy jsou juniorskými mistry světa! Bronz míří do Finska

Závěrečný den světového šampionátu hráčů do dvaceti let byl ve znamení duelů o jednotlivé medaile. V souboji o třetí místo otočili Finové proti Rusku nepříznivý stav a po závěrečné siréně se radovali ze zisku bronzových medailí. Zámořské finále nabídlo jen dvě vstřelené branky, Kanada se prosadit nedokázala a nakonec svoji cestu za zlatem nezopakovala. Titul mistrů světa tak putuje do Spojených států.

O 3. místo

Finsko – Rusko 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky:
26. Lundell (Niemelä, Mäntykivi), 42. Petman (Viro, Helenius), 59. Lundell, 60. Pärssinen (Pyyhtiä) – 7. Safonov (Grošev).

Do souboje poražených semifinalistů vstoupili lépe hráči z Ruska, kteří se po výprasku od Kanady dostali v sedmé minutě do vedení zásluhou pohotové dorážky Safonova. Finsko dlouho nemohlo najít recept na gólmana Askarova, úspěšná byla až v šestadvacáté minutě teč Lundella. O výsledku se nakonec rozhodovalo ve třetí části, vítěznou branku vsítil dvě minuty po začátku třetího dějství Mikko Petman. Bronzovou radost pečetili Finové dvěma trefami do prázdné branky, v duelu nakonec poslali Rusy domů s prázdnou po výsledku 4:1.

Finále

Kanada – USA 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky
: 14. Turcotte (Helleson, Zegras), 21. Zegras (Kaliyev).

Zámořský finálový souboj přinesl první a zároveň jedinou porážku javorových listů v turnaji. Američané zvládli nejdůležitější zápas turnaje po taktické stránce na výbornou, gólman Knight ve finále ani jednou neinkasoval a stal se hlavním hrdinou mistrů světa. Ve finále nakonec rozhodovaly jen dvě branky, ve čtrnácté minutě poslal USA do vedení Alexander Turcotte, krátce po příchodu z kabin do druhé třetiny ukázal svoji chytrost také Trevor Zegras, který po šťastném odrazu upravil na 2:0! Kanada se ze dvou inkasovaných branek vzpamatovat nedokázala a svůj zlatý triumf z Ostravy zopakovat nedokázala. Titul mistrů světa patří Spojeným státům.