01.04.2016 | Jan Havlovic

Spanilá jízda Češek končí, ve čtvrtfinále je zastavilo silné Finsko

Česká reprezentace žen se v historicky prvním čtvrtfinále na MS postavila Finsku. Národní tým výborně odehrál první polovinu zápasu, poté však výběru Jiřího Vozáka docházely síly a byl z toho krutý výsledek 0:5. Češky tak v kanadském Kamloops čeká souboj o konečné páté místo, v němž vyzvou Švédsko.

Národní tým vstoupil do čtvrtfinále s výběrem Finska nervózně a hned v úvodu Češky čelily dvěma přesilovkám soupeře. Klára Peslarová však za asistence svých spoluhráčem dokázala všechny šance soupeře zneškodnit.

Český tým se po ubráněných oslabeních výkonostně zvedl a sám začal vystrkovat růžky. "Pro nás bylo určitě nejdůležitější hrát v klidu, hlavně nezmatkovat v obranném pásmu a být si jisté při nahrávkách. Hrát jednoduchý hokej a napadat, v tom jsme dobré," řekla po zápase Michaela Pejzlová.

Po polovině první třetiny dostal náš tým výhodu přesilové hry, ve které se děvčatům poměrně dařilo. V jejím průběhu měla velkou šanci Tereza Vanišová, avšak její střela prolétla nad břevnem. V závěru třetiny zahrozil výběr Suomi, jmenovittě finská kapitánka Hiirikoskiová, která se prokličkovala středem hřiště až před branku, avšak Peslarovou nepřekonala. O chvilku později zahrozila opět Vanišová, která zakončila z otočky, puk ale pouze prolétl brankovištěm.

Do prostřední periody vstoupil český tým velmi dobře a těsně před polovinou zápasu dostal výhodu přesilové hry. České hráčky však přesilovou hru nesehrály vůbec dobře a při vlastním oslabení otevřela skóre čtvrtfinálové bitvy Riikka Väůoläová, která těžila z přesné nahrávky Karvinenové.

Za stavu 0:1 přitom mohlo být mnohem veseleji, Češky totiž měly k dispozici dlouhou dvojnásobnou přesilovku. "My jsme přesilové hry ráno nacvičovaly, ale přesilovku pět na tři moc často netrénujeme. I v předchozím zápase jsme proti Japonkám hrály přesilovou hru pět na tři a nedaly gól," vysvětlovala obránkyně Samantha Kolowratová.

Hned po vypršení finských trestů následoval faul českého týmu, z následné přesilové hry se prosadila Tanja Niskanenová, která poslala svůj tým přesně mířenou střelou do dvoubrankového vedení. Finkám narostlo sebevědomí a byly lepším týmem. Na konci prostřední periody navíc přišel třetí zásah. Nahození Niskanenové od modré čáry ideálně tečovala Venla Hoviová, a bylo to 0:3.

"Před třetí třetinou jsme se pokoušeli holky nabudit, neboť byly skleslé. Hráčkám jsem říkali, ať si užijí mistrovství, ať hrají až do konce. Bohužel, za stavu 3:0 už to nebylo ono." přiznal lodivod Vozák.

V podobném duchu se pokračovalo i po druhé přestávce. Češkám se nepodařilo vyhodit kotouč do středního pásma, nýbrž do hlediště, a šly do čtyř. Finkám se podařilo využít i další početní výhodu zásluhou Michelle Karvinenové a výběr Suomi směřoval za postupem do semifinále.

V závěru zápasu český tým opět pykal za nedisciplinovanost. Výběr Suomi přesilovou hru sehrál opět skvěle a Michella Karvinenová druhým přesným zásahem uzavřela skóre na 5:0. Po velmi dobré první polovině zápasu velká škoda, ale Finky přece jen neponechaly nic náhodě. V semifinále je čeká Kanada, zatímco Češky se utkají se Švédskem o páté místo. Duel odehrají v noci z neděle na pondělí ve dvě hodiny českého času.

Čtvrtfinále:

Finsko - Česko 5:0 (0:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 30. Väliläová (Karvinenová), 37. Niskanenová (Hoviová, Jalosuová), 40. Hoviová (Tuominenová, Niskanenová), 43. Karvinenová (Hiirikoskiová, Nieminenová), 55. Karvinenová (Hiirikoskiová, Väliläová).

Finsko: Räisänenová – Hiirikoskiová, Lindstedtová, Kilponenová, Tuominenová, Savolainenová, Jalosuová, Viitasuová, Tanskanenová – Karvinenová, Väliläová, Nieminenová – Tulusová, Niskanenová, Hoviová – Karnaová, Säkkinenová, Saariová – Hakalaová, Ollikainenová, Valkamaová.

Česko: Peslarová – Tejralová, Zíková, Herzigová, Horálková, Flachsová, Kolowratová, Zedníková – Polenská, Hymlárová, Křížová – Vanišová, Pejzlová, Neubauerová – Povová, Přibylová, Lédlová – Manhartová, Bukolská, Patočková – Studentová.

Rusko - Švédsko 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Pavlovová (Sosinová, Gončarenková), 9. Sosinová (Gončarenková), 25. Burinová (Pirogovová, Gončarenková), 60. Sosinová – 6. Olofssonová.

O udržení:

Švýcarsko - Japonsko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Stiefelová (Stänzová, Benzová), 19. Hüniová (Stalderová, Altmannová), 23. Stalderová (Rüggová) – 2. Adačiová (Hiranová, Suzukiová).