24.08.2012 | Slavomír Lener

Souhrn semináře trenérů při Ivan Hlinka Memorial Cupu 2012

ČSLH upořádal při příležitosti mezinárodního turnaje hráčů do 18 let – Ivan Hlinka Memorial Cupu dne 15. srpna 2012 v Břeclavi seminář trenérů Tipsport extraligy, extraligy juniorů a extraligy staršího dorostu. Trenéři měli možnost rozšířit své znalosti vyslechnutím kvalitních přednášek reprezentačních trenérů i trenérů z klubů, ve večerních hodinách pak sledovat nejprestižnější turnaj v hokejovém světě kategorie U18. Například Kanada ani Rusko nebudou mít velice pravděpodobně na dubnovém MS tak silné a individualitami nabité týmy.

Hlavními přednášejícími v teoretické části semináře byli trenéři reprezentace Alois Hadamczik a Josef Paleček, kteří prezentovali nosné téma dne Systematika hry reprezentace ČR A na MS 2012 ve Švédsku. Podrobně popsali, jak probíhá příprava týmu na utkání, konkrétně na zápas se Švédskem.Trenéři hovořili o zásadách naší hry v rovnovážných situacích 5-5, dále pak v přesilových hrách a oslabení. Současně i analyzovali hru Švédů i to,a jak reagují v taktice na hru soupeře. Obě přednášky byly doplněny videoukázkami prezentovanými videotrenérem Janem Procházkou.

Luděk Bukač jr. připravil pro trenéry konkrétní téma Příprava na utkání s Ruskem, které se hrálo večer. Stejně tak, jako trenéři reprezentace A, tak i Luděk Bukač předvedl, jak probíhá příprava týmu U18 a jaké konkrétní informace hráči v teoretické přípravě na zápas dostávají (zásady naší hry, analýza hry soupeře, video).

Prostor pro prezentaci dostali i trenéři klubů. Trenéři Chomutova Jaroslav Liška a Jaroslav Liška podrobně představili systém práce v klubu, zásadní postupy a přístupy v přípravě mládeže. Podtrhli, že náročná kombinovaná příprava na ledě a mimo led z předzávodního období průběžně probíhala i období hlavním a bude tomu tak i v sezoně letošní. V klubu hraje každým rokem stále více vlastních odchovanců  a z nich se rekrutuje i množství reprezentantů.

Bedřich Ščerban z Jihlavy detailně rozebral dlouhodobé zkušenosti a problematiku z oblasti testování hráčů a upozornil na nutnost testovat za účelem možnosti porovnávat se s ostatními a sledovat u hráčů vůli po zlepšení. Současně poukázal na nutnost vytvoření nové baterie testů na ledě (již se připravuje pro prosincové testy).

Slavomír Lener a Zdeněk Pavliš poté informovali o vyhodnocení červnových  všeobecných motorických testů a na základě zkušeností a připomínek z klubů představili některé úpravy (např.: testovat se bude ve dvou dnech, sed-leh zůstává jen u MD, v hlavním období odpadají běžecké discipliny 6x200m a 1500m). Pro testy v hlavním období jsou vypsány přesné termíny:

Extraligy Juniorů a SD provádí testy v pondělí a úterý dne 3.a 4.12.2012 a Extraliga MD v úterý a ve středu dne 4.a 5.12.2012 (ligy JUN, SD a MD dle rozpisu pod dni odpočinku ve stejném prosincovém týdnu). Dbáno bude na to, aby se testovalo po dni odpočinku a  dodržovalo se přesné pořadí testů.

Na základě výsledků byly vypracovány bodovací tabulky, které budou trenérům pro příští testování k dispozici (po zapsání výsledku do protokolu se ihned objeví počet bodů).

Namísto běžeckých testů se ve 2.dni testování v prosinci budou provádět i testy na ledě (6x54m). Trenéři byli vyzváni, aby zaslali na ČSLH návrhy na testování střelby (přesnost, popř.razance). 

Na závěr teoretické části semináře seznámil přítomné trenéry Slavomír Lener s výběrem tréninkových cvičení z Elitního mezinárodního kempu U17, který iniciovalo SO ČSLH. Tohoto unikátního projektu, kdy špičkoví hráči z různých zemí měli možnost společně trénovat a hrát v jedné pětce, se účastnili hráči a trenéři z ČR,Švédska,Finska a Ruska. Trenéři jednotlivých zemí se postupně střídali ve vedení tréninků. Video, které z tohoto kempu zpracoval Jan Procházka je ve zkrácené verzi na webu ČSLH. Plná verze na SO ČSLH.

Po skončení měli možnost trenéři sledovat 2 utkání turnaje U18 USA - Finsko a především vynikají výkon a vítězství našeho mužstva proti Rusku.

Teoretického semináře od 11:00 do 15:00 hodin se zúčastnilo 86 trenérů. Zaznamenali jsme mnohem větší zapojení se do diskuse, než bylo v minulosti zvykem. Na dobrovolnosti jsme tentokrát nechali účast v diskusi na tribuně po zápase s Ruskem. Té se ve 21:30 zúčastnilo s trenérem Luďkem Bukačem 30 trenérů... (oproti loňskému roku, kdy na tribunu po zápase přišlo 60 trenérů).

Na seminář jsme záměrně pozvali trenéry SD (Ti, kteří s hráči nedávno pracovali), trenéry Extraligy Juniorů (Ti, kteří s většinou z nich v této sezoně pracují) a trenéry Extraligy dospělých (Ti, kteří s některými již nyní mohou počítat a nebo sledovat kvality dalších adeptů na na brzké zabudování do A-mužstva). Těm, kteří zůstali až do konce, se naskytla vynikající příležitost sledovat své svěřence, jak se dokáží prosadit v té nejtěžší konkurenci, dokáží odehrát zápas v maximálním tempu, tvořit a skórovat. Mimochodem tito hráči odehráli všechny zápasy z obrovskou chutí a elánem, přestože odehráli 6 zápasů v osmi dnech. A soupeři nemohli už být těžší: postupně to byla Kanada, Finsko, USA, Rusko, Kanada, Švédsko.

Poznámka:
Po hráčích vyžadujeme dochvilnost, zodpovědnost, samostatnost a respekt ke spoluhráčům a soupeři. Předpokládá se, že základními a samozřejmými vlastnostmi trenéra jsou kolegialita a respekt jednoho k druhému.