24.05.2021 | David Sokol

Souhrn dne: Švédsko rozstřílelo Švýcarsko, Britové slaví první bod

Hned na úvod úterního hracího dne se o menší překvapení postarala Velká Británie, která si vybojovala svůj první bod na šampionátu, když Dánsku podlehla 2:3 až po prodloužení, a v souběžně hraném duelu skupiny B si Spojené státy poradily s Kazachstánem 3:0. Večerní zápasy se pak nesly ve znamení ofenzivního hokeje, Švédové si zastříleli proti Švýcarsku a zvítězili vysoko 7:0, Finsko zase přehrálo Norsko 5:2.

Velká Británie – Dánsko 2:3pp (1:2, 0:0, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 3. O'Connor (D. Phillips, Dowd), 57. Hammond (Lake) – 11. Jakobsen (Nicklas Jensen, Boedker), 14. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Boedker), 65. M. Lauridsen (Nicklas Jensen). Rozhodčí: Sternat (AUT), Tscherrig (SUI) – Merten (GER), Obwegeser (SUI). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:2. Diváci: 0.

Po těsném zápase se Slovenskem se Velká Británie pustila s vervou i do utkání s Dánskem a brzy jí to přineslo ovoce. Už ve třetí minutě vyslal spíše nahození od modré čáry Ben O’Connor a puk překvapivě proplachil až za záda Sebastiana Dahma, který na tuto střelu vůbec neviděl. Dánové se ale rychle vzpamatovali a během deseti minut strhli díky brankám Juliana Jakobsena a Nicklase Jensena vedení na svou stranu.

Těsně před koncem utkání se ale prosadil Mike Hammond a vystřelil Britům jistotu bodového zisku, když poslal zápas do prodloužení. V něm to dlouho vypadalo, že oba týmy změří síly v dovednostní soutěži, když pouhých 25 sekund před závěrečnou sirénou rozhodl o těsné výhře 3:2 pro Dánsko Markus Lauridsen.

USA – Kazachstán 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Clendening (Robertson, T. Moore), 22. T. Moore (Z. Jones), 42. Drury (Donato, Tennyson). Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Hynek (všichni CZE), Synek (SVK). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. Diváci: 0.

Po překvapivé pondělní výhře Kazachstánu v nájezdech nad Finskem, které o utkání předtím porazilo Spojené státy, mnoho hokejových příznivců očekávalo tuhou bitvu. Nakonec ale v zápase gólovou radost zažili pouze Američané. V sedmé minutě mohli slavit poprvé, když se prosadil z druhé vlny dojíždějící Adam Clendening.

Krátce po první přestávce zdvojnásobil americký náskok nejlepší střelec Spojených států na šampionátu Trevor Moore. Po jeho trefě už hokejisté ze země hvězd a pruhů spíše takticky kontrolovali hru a když tu a tam nabídli Kazachům nějakou šanci utkání zdramatizovat, blýsknul se parádně chytající Cal Petersen. Na konečných 3:0 pak ve 42. minutě upravil svým prvním gólem v seniorské reprezentaci mladý Jack Drury.

Švýcarsko – Švédsko 0:7 (0:2, 0:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 9. Frödén (Pilut, Nygren), 10. A. Kempe (Tömmernes, Lundkvist), 23. Olofsson (Lundkvist), 31. Frödén (Wingerli, Dahlbeck), 42. Nygren (Rakell, A. Kempe), 48. Lundkvist (A. Kempe, Tömmernes), 51. Tömmernes (Frödén, Lundkvist). Rozhodčí: Gofman (RUS), Sidorenko – Goljak, Jaroslav (všichni BLR). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 0.

Pro příznivce útočného hokeje nejatraktivnější duel úterního hracího dne přinesla skupina A, v jejím večerním zápase si totiž Švédsko udělalo ze švýcarské branky tréninkový terč. Krátce před polovinou prvního dějství kanonádu Tre Kronor zahájil Jesper Frödén, kterého po 85 sekundách následoval Adrian Kempe.

Ve 23. minutě na 3:0 zvyšoval Victor Olofsson a o osm minut později se podruhé v utkání prosadil Jesper Frödén. Ani v poslední dvacetiminutovce dělostřelecká příprava Seveřanů neustala, pátou trefu Tre Kronor přidal Magnus Nygren, krátce po ubráněném oslabení mohl gól slavit také Nils Lundkvist a švýcarské trápení ukončil v 51. minutě Henrik Tömmernes.

Finsko – Norsko 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 15. Pakarinen (Ohtamaa, Kaski), 22. Lundell (Ruotsalainen), 26. Nousiainen (Sallinen), 48. Innala (Kontiola, Sund), 54. Björninen (Mäenalanen, Koivisto) – 2. M. Olimb (Haga), 42. Lindström (Trettenes, Olden). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Fraňo (CZE) – McCrank (CAN), Oliver (USA). Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0. Diváci: 0.

Trable Finska z utkání s Kazachstánem se přenesly i do začátku souboje s Norskem, pouhých devadesát sekund po úvodním buly využil Mathis Olimb hrubku gólmana Olkinuory při rozehrávce. Finové však stihli ještě do přestávky vyrovnat, když ránu Ohtamy tečoval za Arntzenova záda Pakarinen.

Po čtvrthodince v šatnách se na led už vrátilo takové Suomi, jaké si loni vybojovalo mistrovský titul. Nejprve svému týmu vystřelil vedení Anton Lundell a náskok poté navýšil Kim Nousiainen. Po trefě Tobiase Lindströma se sice Norové vrátili na dostřel, veškeré naděje jim ale záhy sebrali Jere Innala a Hannes Björninen, díky jejichž brankám Finové napravili svoje zaváhání z předchozího duelu.