19.05.2019 |

Souhrn dne: Švédské drama, Británie po heroickém obratu udržela elitní skupinu

Jedenáctý hrací den nabídl rovnou dva souboje o udržení v elitní skupině mistrovství světa. V Košicích se proti sobě postavila Francie s Velkou Británií, v Bratislavě Rakousko a Itálie. Košický duel nakonec po nevšedním obratu vyhrála nefavorizovaná Británie. Parádní drama nabídl duel mezi Rakouskem a Itálií, nakonec se rozhodovalo až v sedmém kole nájezdů. Vítězný nájezd Itálie proměnil McMonagle. Švédové se dlouho trápili s Lotyšskem, nakonec ale dokázali zvítězit a udržet se tak v boji o první příčku v bratislavské skupině. Gól do prázdné branky v poslední minutě utkání ukončil veškeré lotyšské naděje na postup do čtvrtfinále. Kanada si podle očekávání poradila s Dánskem.

Švédsko – Lotyšsko 5:4 (1:0, 1:1, 3:3)

Branky a nahrávky: 11. E. Pettersson (Landeskog, E. Lindholm), 34. A. Kempe (W. Nylander, J. Klingberg), 49. Lander (A. Kempe), 51. Hörnqvist (W. Nylander, Ekholm), 60. Rasmussen – 30. Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, Freibergs), 42. Roberts Bukarts, 44. Jaks (Rihards Bukarts, Darzinš), 57. Roberts Bukarts (Indrašis, Sotnieks). Rozhodčí: Rantala (FIN), Romasko (RUS) – Jensen (DEN), Nikulainen (DEN). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 9085

Pro Lotyše byl duel se Švédskem zápas o všechno. Pokud by ztratili jediný bod, postup do play-off by pro ně už matematicky nebyl možný. Hráči z Pobaltí dokázali se svými soupeři dlouho držet krok, na parádní trefu Petterssona po přihrávce zpoza branky do šibenice odpověděl gólem po parádní akci na jeden dotek sparťan Roberts Bukarts.

Po gólu Kempeho ve 33. minutě opět vyrovnával českým fanouškům dobře známý Roberts Bukarts. Jednalo se o velmi bizarní gól, jeden ze švédských obránců totiž po sražené střele od sparťanského střelce napálil kotouč do nohy jednoho ze svých spoluhráčů, od kterého se puk odrazil do švédské branky. Jakse o dvě minuty dával dokonce na 3:2 pro Lotyše. Pak už ale bylo utkání v rukou Švédů. Lander deset minut před koncem srovnal, Hörnqvist dokonce o minutu později překlopil vedení dokonce na stranu Švédů. Roberts Bukarts sice ještě vyrovnal, čímž zkompletoval svůj hattrick. Finální trefa do prázdné lotyšské branky znamenala, že cesta Lotyšska mistrovstvím světa skončí ve skupinové fázi.

Rakousko – Itálie 3:4 (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Ganahl (Unterweger), 17. M. Raffl (Hofer, Unterweger), 42. M. Raffl (Hofer) – 10. Bardaro (Trivellato), 35. S. Kostner (Miceli), 39. Rosa (Ramoser), rozh. náj. McMonagle. Rozhodčí: Hribik (CZE), Tufts (USA) – Lazarev (RUS), Ondracek (CZE). Vyloučení: 2: 3. Bez využití. Diváci: 9 085.

Napínavý souboj mezi Rakouskem a Itálií musely rozhodovat až nájezdy, v těch bylii úspěšnější Italové, jejichž rozhodující nájezd proměnil McMonagle. Na úvod zápasu Bardaro prokličkoval přes polovinu hřiště a trefou o tyčku skóroval. Už v 11. minutě ale bylo vyrovnáno, Ganahl našel volný prostor mezi přesouvajícím se brankářem a pravou tyčkou a pohodlně skóroval. Rakouský obrat dokončil rychlou kličkou přes brankáře Michael Raffl.

Druhá třetina gólově patřila Italům. Prostor v mezikruží si našel Simon Kostner, která parádní trefou do šibenice vyrovnal. Minutu před koncem druhého dějství pondělního mače se Itálie dostala opět do vedení, Rosa nastřelil brankářovo rameno, od kterého se puk odrazil do branky. Rakušané díky další parádní kličce Michaela Raffla vyrovnali, hra tak šla po pětiminutovém prodloužení do nájezdů. V těch sice Rakušané jednou dokázali oddálit svůj konec, napodruhé se jim to už ale nepovedlo. Itálie tak bude hrát elitní skupinu mistrovství světa i příští rok, zatímco Rakousko sestupuje o úroveň níž.

Francie – Velká Británie 3:4p (0:0, 3:2, 0:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: Branky a nahrávky: 24. Rech (Manavian, Bozon), 28. Treille (Chakiachvili, Texier), 28. Rech (Claireaux) – 35. Dowd (O'Connor), 39. Hammond (O'Connor, D. Phillips), 46. Farmer (D. Phillips, O'Connor), 63. Davies (J. Phillips). Rozhodčí: Kaukokari (FIN), Stano (SVK) – Kaderli (SUI), Leermakers (NED). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely: 36:30. Diváci: 7440.

Tento zápas byl vlastně soubojem, kdo se udrží na mistrovství světa v hlavní kategorii a kdo poletí o patro níže. První třetina moc zajímavých situací nepřinesla, o čemž svědčí i nula na kontě vstřelených gólů. To, co se však dělo potom, čekal asi jen málokdo. Francie se totiž dostala do vedení o tři góly a mířila za záchranou. O dvě z těchto tří branek se postaral Anthony Rech, jenž se stal nejlepším střelcem Francie na tomto mistrovství.

Pak se však začaly dít velké věci. Británie totiž ještě do konce druhé třetiny vstřelila dvě branky, takže do třetí periody šla s mankem jednoho gólu. Tuto ztrátu navíc celkem rychle smazala. Když se nerozhodlo po šedesáti minutách, přišlo na řadu prodloužení. V tom měla velké šance Francie, ale nevyužila je, načež za to pykala. Phillips totiž vybojoval v prodloužení kotouč u mantinelu, poslal jej na Bena Daviesa, jenž se trefil přesně pod horní tyčku. Aréna v tu chvíli začala bouřit a všem bylo jasné proč, Velká Británie si udržela příslušnost hrát nejvyšší kategorii i příští rok. Francie naopak po dvanácti letech sestupuje a přiští rok bude na MS chybět.

Kanada – Dánsko 5:0 (3:0, 1:0 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Dubois (Marchessault, Mark Stone), 7. McCann (Turris), 9. Marchessault (Severson, Mark Stone), 34. S. Reinhart (Couturier, Chabot), 45. S. Reinhart (P. Myers, Cirelli). Rozhodčí: Ohlund (Švédsko), Schukies (Německo) – Dalton (Velká Británie), Hancock (USA). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely: 28:17. Diváci: 4665.

O osudu zápasu rozhodla už první polovina první periody, ve které se Kanada prosadila hned třikrát. Postupně se trefili Dubois, McCann a Marchessault. O Dánsku se dá říct, že v první třetině nepředvedlo vůbec nic a prohrávalo naprosto zaslouženě. Navíc mohlo prohrávat o čtyři góly, ale ten poslední Kanadě nebyl uznán. A moc se toho nezměnilo ani ve druhé třetině. Kanada totiž ukázala, proč je nejlepším týmem ve využívání početních výhod a navýšila svůj náskok na čtyři branky. Dánsko se už občas dostalo do útoku, ale Hart se celkem v brance nudil.

Kanada se prosadila ještě jednou, a to necelých pět minut po začátku třetí periody. Svou druhou braku v zápase vstřelil Sam Reinhart, který zpečetil celkový stav utkání. Zbytek utkání už se spíše jen dohrával, bylo vidět, že ani jednomu týmu v dané době o nic nejde a že je zítra čekají důležitější zápasy. Do branky Kanady se také dostal na posledních pár minut Mackenzie Blackwood, který si připsal svůj první start na šampionátu.