16.05.2019 |

Souhrn dne: Slováci nadále sní o čtvrtfinále, favorité s čistými konty a důležitá výhra pro Norsko

Osmý hrací den šampionátu v Bratislavě a Košicích nabídl čtyři zápasy. V odpoledních zápasech si Norsko poradilo s Rakouskem a přibližílo se udržení, Slovensko udrželo naději na čtvrtfinále výhrou nad Francií. Večer pak úřadovali favorité proti trpaslíkům. Česko osmi branky deklasovalo Itálii. Finsko se dostalo na první místo áčkové skupiny výhrou 5:0 nad Velkou Británií.

Rakousko - Norsko 3:5 (0:1, 1:1, 2:3)
Branky a nahrávky: 23. Schneider (Heinrich, Komarek), 50. Komarek (Pallestrang, Schneider), 60. Heinrich (Schneider, Zwerger) – 3. Bull (Lindström), 37. Johannesen (Valkvae Olsen, Martinsen), 51. Reichenberg (Haga), 54. Bull (M. Olimb, Reichenberg), 60. Bull. Rozhodčí: Hribik (CZE), Rantala (FIN) – Goljak (BLR), McCrank (CAN). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely: 33:30 (11:11, 11:8, 11:11). Diváci: 8196.

Velice důležité utkání o důležité body. Rakousko i Norsko se totiž po čtyřech duelech nacházeli na chvostu tabulky s nulovým počtem bodů. Do utkání vstoupili mnohem lépe Norové, kteří se prosadili již ve třetí minutě. Pozdější hrdina duelu Christian Bull se prosadil hned po vyhraném vhazování. Rakousko srovnalo v prostřední třetině, ve dvojnásobné výhodě skóroval Schneider. Do kabin se ale šlo za stavu 2:1 pro Skandinávce, v závěru druhé dvacetiminutovky zakončil pohlednou akci s gólovou tečkou Johannesen.

Rakušané ale chtěli body a chtěli vyhrát. Soupeře chvilkami přehrávali a Konstantin Komarek deset minut před koncem třetí třetiny srovnal. Vyrovnaný stav ale nevydržel ani minutu. Alexander Reichenberg se totiž dostal na pravém kruhu ke střele a vymetl bližší šibenici. Obránce Christian Bull v nabízené výhodě dokonce navýšil na 4:2. V powerplay dal naději německy mluvící zemi obránce Heinrich, ale Christian Bull zpečetil svůj hattrick a výhru Norska gólem do opuštěné klece.

Česko - Itálie 8:0 (1:0, 4:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 8. Gulaš (D. Kubalík), 28. Gudas (Jaškin), 33. Frolík (Moravčík, Simon), 34. Jan Kovář (Voráček, Frolík), 35. Jaškin (Chytil, Řepík), 57. Simon (Voráček, Frolík), 58. Jaškin (D. Musil, Řepík), 58. Frolík (J. Kolář). Rozhodčí: Gouin (CAN), Romasko (RUS) – Lazarev (RUS), Nikulainen (FIN). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely: 48:15 (15:2, 16:7, 17:6). Diváci: 9082.

Češi naskočili do pátého duelu na světovém šampionátu hned čtyřiadvacet hodin po výhře nad Lotyšskem. V roli favorita šli do utkání s Itálií, ale začátek byl takový pomalejší. První a jediná branka úvodní dvacetiminutovky přišla z hole debutanta Milana Gulaše. Vstup do druhé části utkání vyšel parádně Itálii, která měla několik dobrých šancí. Na první branku na turnaji ale nadále čekala. Klid na české hole dal Radko Gudas, jenž dal branku z poloviny hřiště. Do konce periody se pak ještě trefili Kovář, Frolík a Jaškin.

Třetí část duelu chtěli svěřenci Miloše Říhy odehrát spíše v klidném tempu. Dlouho byl stav o pět branek, Češi zabrali až v posledních minutách klání. V posledních čtyřech minutách skórovali Dominik Simon a podruhé také Dmitrij Jaškin a Michael Frolík. Povinné tři body byly tak potvrzeny, na šampionátu poprvé s čistým kontem.

Francie – Slovensko 3:6 (0:2, 2:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 33. Manavian (Hecquefeuille, Bertrand), 36. Texier (Chakiachvili, Fleury), 58. Rech (Texier, Dame-Malka) – 14. Pánik (Lantoši, Sekera), 20. Sukeľ (Fehérváry, Tatar), 26. L. Hudáček (Pánik, Černák), 41. Černák (Pánik, Tatar), 43. Čajkovský (Buc), 46. Nagy (Daňo, Marinčin). Rozhodčí: Gofman (RUS), Schukies (GER) – Kaderli (SUI), Lhotský (CZE). Vyloučení: 6:2. Využití: 1:3. Diváci: 7440.

Slováci porazili Francii 6:3 a jejich šance na postup do čtvrtfinále ještě žije. Výběr pořadatelské země opět inkasoval v závěru zápasu, tentokrát už si ale slibný náskok pohlídal a došel pro tři body.

Ve 26. minutě zápasu zvyšoval Libor Hudáček už na 3:0 pro Slovensko a zdálo se, že je rozhodnuto. Francie ale nesložila zbraně a dvěma brankami ve třech minutách se dostala na dostřel.

Slováci ovšem nechtěli dopustit žádné komplikace, během prvních pěti minut třetí části se prosadili třikrát a vypracovali si rozhodující vedení. Dvě minuty před sirénou už jen upravil výsledný poměr skóre Anthony Rech.

Finsko – Velká Británie 5:0 (0:0, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 21. Rajala (Lehtonen, Olkinuora), 26. Ohtamaa (Tyrväinen, Savinainen), 35. Kiviranta (Koivisto, Tyrväinen), 58. Kuusela (Savinainen), 60. Lehtonen (Jokiharju). Rozhodčí: Öhlund (SWE), Reneau (USA) –Leermakers (NED), Vanoosten (CAN). Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. Diváci: 5618.

Finsko si bez problémů poradilo s Velkou Británií. Outsidera přehrálo 5:0, přestože tentokrát střelecky mlčel zázračný mladík Kaapo Kakko, nejlepší kanonýr Suomi.

První třetina branky nepřinesla. Ve druhé části se už po půl minutě radovali Finové, trefil se Toni Rajala. Po čtyřiceti minutách vedla reprezentace Suomi 3:0 a jasně směřovala za výhrou.

Ve třetí části se skóre dlouhou dobu nehýbalo. Až dvě a půl minuty před koncem dovel puk do prázdné branky soupeře Kristian Kuusela a skóre uzavřel jedenáct sekund před sirénou Mikko Lehtonen. Finové i popáté na turnaji bodovali, Britové, kteří na branku soupeře vyslali pouze sedm střel, zůstávají na nule.