25.05.2021 | Ondřej Černý

Souhrn dne: První radost pro Brity i Kanaďany, zaváhání Německa

Až šestý hrací den mistrovství světa ukázali poprvé vítěznou radost hokejisté Velké Británie a Kanady, jako překvapení se může jevit prohra Německa proti ambicióznímu Kazachstánu. Roli jasného favorita potvrdil tým Ruska.

Kazachstán – Německo 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 27. Šin (Stěpaněnko, Šalapov), 41. R. Starčenko (TS), 56. Akolzin (Makljukov) – 30. Kühnhackl (Rieder, Holzer), 35. Eisenschmid (Loibl, Seider) Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. Diváci: 0.

Kazaši nešetřili sebevědomým před startem šampionátu a postupem času se ukazuje, že to nebyla pouze slova do větru. Ve čtvrtém utkání si připsali třetí výhru a v neúplné tabulce jsou čtvrtí. To Němci zažili první neúspěch v Rize.

Lépe do utkání vstoupil jeho outsider, když se v čase 26:39 trefil Šin. Poté ale přišla silná německá pětiminutovka, během které se prosadil nejprve Kühnhackl, o chvilku později nebyl uznán gól Plachty po úspěšné trenérské výzvě Kazachstánu. A německý tlak dovršil Eisenschmid. Kazaši se ale nevzdali a v první minutě třetí části hry využil samostatný nájezd Starčenko. Překvapivý výsledek pak dokonal necelých pět minut před koncem Pavel Alkozin gólem na konečných 3:2.

Rusko – Dánsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 40. Ivan Morozov (Voronkov, Burdasov), 50. Barabanov, 57. Voronkov (Ivan Morozov) Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 0.

Žádné překvapení, a jestli ano, tak překvapovat může pouze podoba výsledku. Rusové potvrdili roli favorita a odčinili tak prohru nad Slovenskem. Dánové nepotvrdili slibný vstup do turnaje a zmenšila se jim naděje na postup mezi nejlepší osmičku.

První třetina branku nenabídla. Góly začaly padat až v periodě druhé. Byl to pouze jeden, o který se postaral Ivan Morozov, když využil přesilovou hru v poslední minutě prostřední části. V závěrečné části hry Rusové svého soka do ničeho nepustily, naopak se ještě dvakrát prosadili a došli si pro plný bodový zisk. Před polovinou třetí třetiny se prosadil produktivní Barabanov a dílo dokončil Ivan Morozov svou druhou brankou odpoledního mače. Gólman Samonov si ve svém třetím utkání na mistrovství světa připsal první čisté konto.

Bělorusko – Velká Británie 3:4 (0:1, 1:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 30. Kodola (Bailen, Prince), 52. Platt (Paré, Kodola), 58. Prince (Šarangovič, Protas) – 14. Kirk, 38. Davies (Myers, J. Phillips), 39. Kirk (O'Connor), 49. Hammond. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. Diváci: 0.

Největší překvapení dne, trpaslík se vytáhl na švédského přemožitele a oslavil první tři body v Rize. Ač Bělorusové přestříleli svého soupeře, tak dali o gól méně než soupeř. Čtvrtfinálová účast se jim výrazně vzdálila.

V první třetině padla jediná branka, postaral se o ní Liam Kirk, pro něhož to byl čtvrtý zářez ve čtvrtém střetnutí. Druhá třetina nabídla zajímavější hokejovou podívanou. Jako první přišlo vyrovnání z hole Kodoly, Brity to však nepoložilo a po brankách Daviese a znovu Kirka se dostali do hodně komfortní pozice. Tu si ještě vylepšily v čase 48:41, to se trefil Hammond a jeho tým vedl již o tři branky. Nakonec z toho ale ještě bylo drama, protože cestu puku do sítě našel Platt a po něm i Prince. Nikdo další se ale mezi Bělorusy nenašel a brankář Bowns tak mohl oslavit výhru se svým týmem.

Kanada – Norsko 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Co. Brown (Henrique, Power), 11. Henrique (Co. Brown), 35. Mangiapane (Co. Brown), 51. Henrique – 30. Valkvae Olsen (Haga), 31. Rosseli Olsen (Krogdahl, Östby) Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 0.

Trápící se velmoc konečně zabrala a získala první body do tabulky skupiny B, Norové i nadále zůstávají na jediné výhře ze zápasu s Itálií. Kanada si bezesporu tři body zasloužila. Na brankáře Haukelanda poslala 42 střeleckých pokusů. Kuemper musel řešit pouze 15 střel, z nichž dvakrát inkasoval, ale připsal si i gólovou asistenci.

Kanadský tým vstoupil do zápasu dobře, hned po dvaadvaceti vteřinách poslal první puk do sítě Brown. Norové pak svému soupeři rozhodně pomohli, když se poslali do tří. Toho dokázal využít Adam Henrique. Svěřenci trenéra Thoresena se dokázali vrátit do zápasu dvěma slepenými góly, nejprve to byl Valkvae Olsen v polovině zápasu a minutu po něm vyrovnal Rosseli Olsen. Ještě do druhé sirény vrátil Kanadě vedení Mangiapane. Ve třetí třetině se dokonce ve vlastním oslabení prosadil opět Henrique a ukončil tak střeleckou listinu zápasu. Na té byl chvilku i Hagel, ale jeho branka neuznal videorozhodčí.