22.05.2021 | David Sokol

Souhrn dne: Neděle plná překvapení! Úřadující mistři podlehli Kazachstánu, Švédové nestačili na Bělorusko

Nedělní hrací den přinesl hned několik naprosto nečekaných výsledků. Kazachstán v nájezdech senzačně udolal úřadující mistry z Finska, Bělorusové si zase vyšlápli na Švédsko. Britové dlouho vzdorovali Slovensku, které nakonec vydřelo těsnou výhru 2:1, Norové zásluhou parádního hattricku Mathiase Trettenese přehráli Itálii a Švýcarům stačil jeden gól k tříbodovému zisku proti Dánsku. Ve šlágru možná celé skupinové části mezi Kanadou a Spojenými státy dominovali Američané, kteří svého severoamerického rivala rozstříleli 5:1.

Velká Británie – Slovensko 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Kirk (Perlini, Richardson) – 1. Hrivík (Lantoši), 25. Lantoši (Cehlárik). Rozhodčí: Fraňo (CZE), Gouin (CAN) – Constantineau (FRA), Oliver (CAN). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. Diváci: 0.

Někteří hráči se ani nestihli pořádně usadit na střídačku a už museli zase vstávat. Pouhých dvacet pět sekund po zahajovacím buly totiž Róbert Lantoši předložil do mezikruží Marku Hrivíkovi, který parádní ranou otevřel skóre prvního nedělního duelu. V tu chvíli se mohlo zdát, že si Slovensko na Velké Británii smlsne, hokejisté Albionu ale zaťali rukavice a až do přestávky nedovolili svému soupeři zvýšit.

A krátce po začátku druhého dějství se jim dokonce podařilo srovnat zásluhou Liama Kirka, pro kterého to byla už druhá trefa na mistrovství a aktuálně má na svědomí všechny góly svého týmu. O necelé tři minuty později si ale Slováci vzali těsné vedení zpět, Róbert Lantoši na sebe tentokrát vzal roli zakončovatele a vymetl levý růžek Bownsovy branky. Ačkoliv Slovensko svého soupeře přestřílelo 43:14, zvýšit se mu nepodařilo a na zdánlivě povinnou výhru se velice nadřelo.

Norsko – Itálie 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Trettenes (Olden, Lesund), 26. Rosseli Olsen (M. Olimb, Espeland), 37. Trettenes (Olden, Lindström), 41. Trettenes (Lesund, Lindström) – 52. Frank (Andergassen, Marchetti). Rozhodčí: Bjork (SWE), Frandsen (DEN) – Lundgren, Yletyinen (oba SWE). Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváci: 0.

Norové na svého soupeře vletěli od samého začátku, ostatně na konci první třetiny hlásili statistici neuvěřitelných 23 střel, které Skandinávci vyslali na branku Itálie (ta se zmohla pouze na střely tři). Přesto se ale prosadili pouze jednou, Mathias Trettenes tehdy nevěděl, že tato trefa odstartuje jeho famózní večer.

Ve 26. minutě zdvojnásobil norský náskok Mats Rosseli Olsen a pak už úřadoval jen Trettenes. Těsně před koncem druhého dějství vstřelil svůj druhý gól večera a 59 sekund po začátku závěrečné periody zkompletoval druhý hattrick letošního mistrovství (ten první zaznamenal v sobotu dánský Niklas Jensen). Italové ale nakonec nezamířili zpět na hotel s prázdnou, v 52. minutě korigoval na konečných 1:4 z pohledu podalpské země její kapitán Daniel Frank.

Švédsko – Bělorusko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 41. Nesterov (Stefanovič, Lopačuk). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman (oba FIN) – Nikulainen (FIN), Zunde (LAT). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. Diváci: 0.

O velké překvapení nedělního hracího dne se postaralo utkání mezi Švédskem a Běloruskem. Čtvrtý tým žebříčku IIHF, který si z posledních tří světových šampionátů přivezl dvě zlaté medaile, totiž po celých šedesát minut marně bušil na branku Dannyho Taylora. Ten svou klec naprosto zavřel a zlikvidoval všech 32 střel Tre Kronor.

I Adam Reideborn na druhé straně čaroval a připsal si 22 úspěšných zákroků. Jenže hokej se nehraje na zásahy, ale na góly a ten Reideborn na rozdíl od Taylora jeden inkasoval. 36 sekund po začátku třetí periody jej po nádherné kombinaci překonal střelou do odkryté klece German Nesterov. Díky jeho trefě tak Bělorusko senzačně porazilo Švédsko 1:0 a postaralo se o další z již mnoha velkých překvapení turnaje.

Kazachstán – Finsko 2:1sn (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Paňukov (Michajlis), rozh. náj. Michajlis – 34. Lundell (Lindbohm, Ruohomaa). Rozhodčí: Romasko (RUS), Sidorenko – Lazarev, Šalagin (všichni BLR). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 0.

Souběžně s utkáním Běloruska a Švédska se v Riga Aréně připravovala další senzace na ledě. Kazachstán odolával finskému nátlaku přes půl hodiny, než Nikitu Bojarkina překonal mladík Anton Lundell. Jenže Kazaši měli v dresu schovanou bleskovou odpověď, trvalo jen dvě a půl minuty, než do Michajlisovy střely mistrovsky vložil hokejku Kirill Paňukov a ztečoval kotouč přímo do zavírající se mezírky mezi Säteriho betony.

Ve třetí třetině nedovolili hokejisté Kazachstánu svému stále více dotírajícímu soupeři skórovat a v následném prodloužení jej v podstatě nepustili do obranného pásma. Jelikož se ale ani oni nedokázali prosadit, přišly na řadu samostatné nájezdy. V nich už Kazaši dominovali a po vítězné trefě Nikity Michajlise mohli slavit nečekané dva body proti úřadujícím světovým šampiónům.

Dánsko – Švýcarsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Meier (Hischier, Müller) Rozhodčí: Bjork, Nord (oba SWE) – Kroyer (DEN), Lundgren (SWE). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 0.

Sobotním comebackem proti Švédům posílení Dánové si brousili zuby na druhý zářez, jenže do cesty se jim postavili Švýcaři, kteří si pro změnu vyšlápli o den dříve na Česko. A nakonec to byli právě alpští hokejisté, kteří odcházeli ze zápasu vítězně.

Ve čtrnácté minutě se po výborném individuálním průniku Nica Hischiera dostal ke kotouči Timo Meier, který na svého mladšího kolegu navázal stejně pohledně a zakončil ke vzdálenější tyči. Po zbývající třičtvrtě hodiny oba týmy neúspěšně bušily na brankáře svého soupeře, a tak zůstala Meierova trefa jedinou v dalším nedělním utkání, které svým skóre připomínalo spíše fotbalový mač.

Kanada – USA 1:5 (0:1, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 52. Comtois (Beaudin) – 8. Robertson (Garland), 22. Clendening (Hellickson), 24. T. Moore (Robertson), 39. T. Moore (Garland), 58. Tennyson (Clendening). Rozhodčí: Schrader (GER), Sternat (AUT) – Obwegeser (SUI), Seewald (AUT). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 0.

Dost možná nejočekávanějším duelem celého šampionátu bylo severoamerické derby mezi Kanadou a Spojenými státy, byť oba celky nakonec na mistrovství nepřivezly úplně nejsilnější výběr. Javorové listy hlavně chtěly odčinit sobotní výbuch, kdy podlehli domácím Lotyšům 0:2. Jenže jejich plán se zvrtl velice rychle, už v osmé minutě se po chybě brankáře Kuempera prosadil Jason Robertson.

Američané i zásluhou výborně chytajícího Jakea Oettingera drželi Kanaďani ve stavu střeleckého zoufalství a krátce po začátku druhého dějství definitivně strhli utkání na svou stranu dvojicí slepených gólů v podání Adama Clendeninga a Trevora Moora. Druhý jmenovaný pak do přestávky přidal ještě jednu trefu. Ve třetí třetině sice zkazil Oettingerovi čisté konto Maxime Comtois, nicméně na další gól se už nezmohli. Zato Spojené státy ještě stihly přidat pátý zásah, o ten se postaral Matt Tennyson, a souboj dvou hokejových velmocí tak ovládla ta s hvězdami a pruhy na vlajce.