21.05.2021 |

Souhrn dne: Historická výhra pro Dánsko! Češi zůstávají na nule, Finsko přetlačilo Spojené státy

Také druhý hrací den přinesl v Rize velké překvapení. Dánsko na vůbec poprvé na světovém šampionátu udolalo Švédy, zářil čtyřbodový Nicklas Jensen. Šlágr dne nabídl nejméně branek, Finsko nad USA zvítězilo 2:1. Ani na druhý pokus si radost z výhry nemohl užít český tým, kvůli špatné disciplíně podlehl Švýcarům 2:5. Německo a Rusko zůstávají stoprocentní, Lotyšsko po senzaci klopýtlo s Kazachy.

Dánsko – Švédsko 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 31. Nicklas Jensen (Jakobsen, Nicholas Jensen), 38. Nicklas Jensen (Boedker), 39. Kristensen (Nicklas Jensen, M. Lauridsen), 49. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Boedker) - 23. C. Klingberg, 36. Tömmernes (C. Klingberg), 51. C. Klingberg (Lundkvist). Rozhodčí: Gofman (RUS), Sidorenko - Goljak (oba BEL.), Šalagin (RUS). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 0.

Dánové do utkání vstoupili s velkou chutí a od začátku byli jednomu z favoritů turnaje vyrovnaným soupeřem. Po bezbrankové první třetině se reprezentace Tří korunek dvakrát ujala vedení, jako zlomová se však ukázala být krátká pasáž v závěru druhé části. Při hře čtyři na čtyři Dánsko dvěma slepenými zásahy otočilo skóre, ve 49. minutě pak Nicklas Jensen zkompletoval hattrick a zvýšil na 4:2. Švédsko ze závěrečného tlaku vytěžilo jen snížení a s Dány na MS vůbec poprvé padlo.

Norsko – Německo 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 37. Lilleberg (M. Olimb, Haga) – 20. Plachta (M. Müller, Seider), 24. Gawanke (Brandt, Noebels), 27. Pföderl (Reichel, Noebels), 31. Reichel, 45. Bergmann (Nowak, Krämmer). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin (CAN) – Constantineau (FRA), McCrank (CAN). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 0.

Němci měli od úvodních minut více ze hry. Střelecky se jim dařilo zejména okolo první přestávky. V rozmezí 20. a 31. minuty vsítili čtyři góly a prakticky rozhodli o svém vítězství. Norsko mohlo duel zdramatizovat v závěru prostřední části, nicméně z několika šancí vytěžilo pouze trefu na 1:4. Závěrečnou dvacetiminutovku už si Německo zkušeně pohlídalo a po dvou zápasech se může kromě šesti bodů pyšnit čtrnácti nastřílenými góly.

Velká Británie – Rusko 1:7 (1:4, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 19. Kirk (Dowd, Connolly) – 6. Burdasov (Grigorenko, Ožiganov), 8. Grigorenko (Voronkov), 10. Burdasov (Kuzmenko, Gavrikov), 11. Tolčinskij (Barabanov), 31. P. Karnauchov (Zadorov, Zub), 50. Kuzmenko (Burdasov, Ožiganov), 54. Slepyšev (P. Karnauchov). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Sternat - Seewald (oba Rak.), Merten (Něm.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 0.

Sborná byla jasným favoritem utkání a svoji roli potvrzovala už od samotného úvodu. V 11. minutě vedla Rusko 4:0 a bylo rozhodnuto. Britové se prosadili těsně před koncem první části, byl to však jejich poslední gól v utkání. Rusko svého soupeře přestřílelo 42:11 a v poklidném tempu si došlo pro vítězství 7:1. Na turnaji je tedy zatím stoprocentní.

Finsko – USA 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Ohtamaa (Mäenalanen, Anttila), 36. Pakarinen (Määttä, Pokka) – 39. Robertson (Wolanin). Rozhodčí: Jeřábek (CZE), Stano (SVK) – Hynek (CZE), Ondráček (CZE). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 0.

Střetnutí dvou těžkých vah mnohem lépe rozehráli Američané, kteří si vytvořili několik čistých příležitostí. Jussi Olkinuora v brance soupeře ale všechny šance zlikvidoval a ve druhé části se dvakrát šťastně prosadili jeho spoluhráči. Atte Ohtamaa otřel svoji ránu o hokejku protihráče, načež puk zamířil mezi betony brankáře Petersona. Ten si navíc vzápětí kopl kotouč ve zmatku sám za záda a bylo to 2:0. USA snížily po krásné individuální akci Jasona Robertsona, na víc už se však nezmohly.

Česko – Švýcarsko 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 15. Chytil (Jan Kovář, J. Vrána), 55. Smejkal (Chytil, D. Sklenička) – 18. Hofmann (Ambühl, Simion), 25. Meier (Hischier), 39. Scherwey (Praplan, Bertschy), 51. Meier (Corvi, Kurashev), 58. Hofmann (Simion, Ambühl). Rozhodčí: Ansons (LAT), Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni FIN). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:4. Diváci: 0.

České reprezentaci se druhé vystoupení na turnaji vůbec nepovedlo. Srazila ji zejména špatná hra v oslabení, neubránila totiž čtyři ze sedmi. Filip Zadina poslal Česko do vedení, jenže Švýcaři čtyřmi góly razantně otočili skóre. Jiří Smejkal tečí na 2:4 ještě vykřesal jiskřičku naděje, tu ale definitivně uhasil Grégory Hofmann. Ten byl společně s Timem Meierem dvougólový.

Lotyšsko – Kazachstán 2:3 náj. (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: Rozhodčí: Ansons (LAT), Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni FIN). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:4. Diváci: 0.: 28. Darzinš (Daugavinš), 46. Rihards Bukarts (Cibulskis) – 39. Šin (R. Starčenko, Dietz), 46. Blacker (Svedberg, Sagadějev), rozh. náj. Makljukov. Rozhodčí: Frandsen (DEN), Nord (SWE) – Kroyer (DEN), Yletyinen (SWE). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 0.

Lotyši do utkání vstupovali povzbuzeni historickou výhrou nad Kanadou, aktivnější byl ale odpočatý soupeř. Kazaši hostitelskou zemi dvojnásobně přestříleli a dvakrát dokázali dotáhnout lotyšský náskok. Tuhá bitva našla rozuzlení až v 8. sérii samostatných nájezdů, kdy o výhře Kazachstánu rozhodl Alexej Makljukov.