24.05.2019 |

Souhrn dne: Finové překvapili Rusko, Česko skončilo před branami finále

Mistrovství světa v Bratislavě a Košicích nabídlo předposlední hrací den. Rusko s Finskem předvedli parádní duel, který rozhodla jediná branka a dali ji právě Seveřané. V druhém duelu si Kanada vyšlápla na český tým a po výsledku 5:1 se utká s Finskem ve finále šampionátu.

Rusko – Finsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 51. Anttila (Jokiharju, Kiviranta). Rozhodčí: Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Oliver (USA), Vanoosten (CAN). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. Diváci: 9085

Stoprocentní Rusko, které bylo před turnajem pasováno do role největšího favorita celého šampionátu, hrálo o nedělní finálový duel s dosti podceňovaným týmem Finska. Jukka Jalonen totiž na Slovensko vzal jmenovitě průměrný tým, který ale již v základní skupině předváděl velké věci.

Odpolední utkání nabídlo skvělou podívanou a dalo by se zařadit mezi vůbec nejlepší duely na celém turnaji. Andrej Vasilevskij a Kevin Lankinen předváděli skvělé zákroky a své týmy do posledních minut drželi. Hrdinou duelu se mimo finské jedničky stal také kapitán Marko Anttila, který dal jedinou branku a Finsko si tak zahraje o celkové prvenství. Rusko čeká jen boj o bronz.

Kanada 5:1 Česko (1:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Stone (Stecher), 21. Nurse (Couturier), 26. Dubois (Marchessault, Stone), 47. Turris (Mantha), 53. Chabot (Henrique, Strome) – 54. T. Zohorna (Kolář). Rozhodčí: Kaukokari (FIN), Tufts (USA) – Lazarev (RUS), Sormunen (FIN). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:0. Diváci: 9085

Druhé semifinále proti sobě postavilo pokaždé ambiciózní Kanadu a český tým snící o finále po devíti letech. Mnohem lépe do duelu ale naskočily právě javorové listy, hned v šesté minutě se trefil na turnaji nezastavitelný Mark Stone. Český tým následně chtěl naskočit do druhé třetiny mnohem lépe, Darnell Nurse ovšem po deseti sekundách objel branku a navýšil vedení svého mužstva na 2:0. Když pět minut na to dával Pierre-Luc Dubois na 3:0, vystřídal Patrika Bartošáka v brance Pavel Francouz.

Národní tým tak nadále svazovala střelecká impotence v semifinálových duelech. Kyle Turris a Thomas Chabot přidali další dvě branky do klece Pavla Francouze, který během turnaje podepsal novou smlouvu s Coloradem. Poprvé od 19.5.2012 se pak čeští hokejisté konečně trefili v boji o finále, postaral se o to Tomáš Zohorna pohlednou brankou. Česko si tak s Ruskem zahraje o bronzové medaile, Kanadu čeká po roční odmlce další finále.