17.05.2019 |

Souhrn dne: Favorité nezaváhali, Švédové zvítězili nad Švýcarskem

Sobotní hrací den nabídl rovnou šest zápasů. Lotyši potrápili silné Rusy, USA díky skvělému vstupu do utkání přejelo Dány. Italové v duelu s Norskem vstřelili svůj první gól na turnaji, trvalo jim to 342 herních minut, Norové zápas ale nakonec zvládli a potvrdili tak svou účast v elitní skupině mistrovství světa i na příští sezónu. Kanada smetla Němce sedmibrankovým rozdílem, Mark Stone dal hattrick. Na závěr byl v Bratislavě k vidění parádní duel mezi Švédskem a Švýcarskem, zatímco v Košicích Slováci přiživili svoje postupové naděje vysokou výhrou nad hokejisty z Británie.

Lotyšsko – Rusko 1:3 (1:0, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Cibulskis (Indrašis) – 21. Orlov (Kovalčuk, S. Plotnikov), 24. N. Gusev (Dadonov, Kučerov), 33. Kučerov (Anisimov). Rozhodčí: Hribik (CZE), Sidorenko (BLR) – Goljak (BLR), Oliver (USA). Vyloučení: 6:4, navíc Zadorov deset minut. Využití: 1:1. Diváci: 9 084.

Lotyšský trpaslík potrápil slavnou ruskou sbornou, ta dokonce poprvé na turnaji prohrávala. Nakonec to ale ruští hokejisté pod vedením zkušeného stratéga Vorobyova dokázali otočit a dotáhli i pátý zápas na mistrovství světa do vítězného konce. Utkání gólově otevřel po deseti minutách hry při lotyšské přesilovce parádní trefou do pravé šibenice královéhradecký Cibulskis.


Druhá třetina už ale byla v rukou Rusů, kteří v ní nasázeli dohromady tři branky a otočili tak zatím nepříznivý vývoj utkání. 27 sekund po úvodním buly se parádní trefou od modré prosadil Orlovov. O čtyři minuty později ruskou přesilovku využil Gusev. Ruské vítězství pojistil ve 33. minutě šťastným gólem Kučerov.

Itálie – Norsko 1:7 (0:1, 0:0, 1:6)

Branky a nahrávky: 43. Miceli (Helfer, S. Kostner) – 16. Reichenberg (Lesund, Martinsen), 42. Trettenes (M. Olimb), 44. Haga (Valkvae Olsen, Bonsaksen), 48. Lindström (Martinsen), 50. Olden (Holös, M. Olimb), 52. Röymark, 60. Espeland (Bull, Haga). Rozhodčí: Romasko (RUS), Tufts (USA) – McCrank (CAN), Nikulainen (FIN). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 8 872.

Itálie může slavit. Po dlouhých 342 minutách se konečně na letošním mistrovství světa gólově prosadila. Ani pohledná teč Miceliho ale nestačila na bodový zisk, Norové totiž přejeli své italské soupeře 7:1. První dvě třetiny nebyly gólově štědré, Italové dobře bránili a dovolili Norům jen jeden gól v 16. minutě po teči českým fanouškům dobře známého Reichenberga.

Do konce druhé třetiny tak byl stav utkání stále 0:1 v prospěch favorizovaných Norů. Pravé gólové hody tak začali až v posledním dějství sobotního duelu. Po gólu Trettenese sice ještě Miceli snižoval, pak už ale skórovali pouze seveřané. Postupně se prosadil Hag, Lindström, Olden, Röymark a pár sekund před koncem i Espeland.

Švédsko – Švýcarsko 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 19. Wennberg (J. Klingberg), 26. W. Nylander (Hörnqvist, A. Larsson), 29. E. Gustafsson (W. Nylander), 52. Ekman-Larsson (W. Nylander, Wennberg) – 5. Andrighetto (Haas), 28. Genazzi (Josi), 51. Haas (Scherwey, Bertschy). Rozhodčí: Gouin (CAN), Nikolic (AUT) – Jensen (DEN), Ondráček (CZE). Vyloučení: 6:3. Využití: 2:1. Diváci: 9 085.

Nejkrásnější utkání na turnaji. I tak by se dal označit zápas mezi Švédskem a Švýcarskem. Oba týmy se prezentovaly pohledným útočným hokejem, do poslední chvíle navíc nebylo jasné, kdo vyhraje. Do utkání vstoupili lépe Švýcaři, Andrighettova bekhendová střela podjela Lundqvistovi mezi betony. V 19. minutě se podařilo srovnat stav utkání Alexandrovi Wennbergovi.

Druhá třetina nabídla parádní čtyřminutový úsek hry v němž byly k vidění rovnou tři branky. Dvě na švédské a jedna na švýcarské straně. Jako první se prosadil Nylander, který tak dokonal švédský obrat. Nerozhodný stav po gólu švýcarského ostrostřelce Genazziho neměl dlouhého trvání, Gustafsson několik sekund po buly obdržel parádní přihrávku a skóroval přes přesouvajícího se švýcarského brankáře.

Ve třetí třetině sice ještě stihl Haas střelou od modré vyrovnat, nakonec ale Švédové díky rozhodujícímu gólu Ekmana-Larssona zvítězili a poskočili tak na druhé místo ve skupině "B".

Dánsko – USA 1:7 (0:4, 1:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Olesen (Bau Hansen, O. Lauridsen) – 11. Vatrano (D. Ryan, Hanifin), 12. DeBrincat (P. Kane, Suter), 15. Keller (J. van Riemsdyk, Suter), 19. Kreider (J. Hughes, Eichel), 32. DeBrincat (P. Kane, White), 34. D. Larkin (D. Ryan), 52. Eichel (DeBrincat, Suter). Rozhodčí: Fraňo (CZE), Kaukokari (FIN) – Šišlo (RUS), Vanoosten (CAN). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. Diváci: 6184.

Spojené státy rozdrtily Dánsko vysoko 7:1 a s přehledem dokráčely pro tři body. Americký výběr táhla k úspěchu produktivní dvojička z Chicaga – Alex DeBrincat s Patrickem Kanem pobrali oba po třech bodech. Za Dány korigoval svým prvním gólem na turnaji Nick Olesen.

Dánové sice do souboje s Američany vletěli, úvodní tlak ovšem nevyužili, a tak mohli jen sledovat, jak už v první třetině zámořský tým rozhoduje o osudu utkání. Skóre 0:4 z pohledu Dánska bylo docela kruté, leč tím to ještě neskončilo.

Kratičké vzepětí Dánů po trefě Olesena zarazili Američané dvěma slepenými góly DeBrincata a Larkina. Na konečných 7:1 upravil v polovině třetí třetiny v přesilovce Eichel, který zapsal první gól na letošním MS.

Kanada – Německo 8:1 (2:0, 2:1, 4:0)

3. Chabot (Marchessault, D. Strome), 17. Mark Stone (Severson, Nurse), 27. Mark Stone (D. Strome, Marchessault), 39. Mark Stone (Dubois, Marchessault), 44. Mantha, 45. Mantha (Turris), 46. S. Reinhart (D. Strome), 54. Cirelli (Joseph) – 39. Ehliz (Eisenschmid, Y. Seidenberg). Rozhodčí: Gofman (RUS), Staňo (SVK) – Kaderli (SUI), Leermakers (NED). Vyloučení: 6:4. Využití: 2:1. Diváci: 6510.

Ještě o jeden gól víc nadělila Němcům druhá zaoceánská ekipa. Kanaďané rozdrtili doposavad suverénního lídra skupiny A jasně 8:1 a ukázali, že i přes určité herní nedorazy se s nimi prostě musí počítat. Hattrickem řídil výhru Javorových listů Mark Stone, Dylan Strome zapsal tři asistence.

Kanaďané začali zostra a už po třech minutách vedli díky Chabotově přesilovkové brance. Po následných dvou gólech Stonea snížil za Němce v přesilovce Ehliz, ale kanonýr z Vegas rychle odpověděl, čímž završil své třígólové představení.

Po čtyřiceti minutách vedla Kanada 4:1 a ve třetí části svůj gólový účet zdvojnásobila. Dvakrát se trefil Mantha, krátce po něm i Reinhart a tečku za utkáním udělal Anthony Cirelli, který ve vlastním oslabení ujel německé obraně a pokořil Treutleho.

Velká Británie – Slovensko 1:7 (1:3, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Hammond (Richardson) – 3. Sekera (Buc), 3. Tatar, 10. Marinčin (Krištof, Nagy), 25. Čajkovský (Pánik), 30. Studenič (Krištof), 36. Sukeľ (Liška, Koch), 58. Bondra (Koch, Nagy). Rozhodčí: Iverson (CAN), Reneau (USA) – Hancock (USA), Lhotský (USA). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 7440.

Slováci deklasovali Velkou Británii 7:1. K domácí výhře přispěli svými vůbec prvními brankami na mistrovství světa Marián Studenič a Dávid Bondra. Jediným britským střelcem byl Mike Hammond, pro něj to byl již třetí zásah na letošním turnaji.

Už během prvních deseti minut skóroval domácí výběr třikrát. Za Brity sice snížil nejlepší střelec týmu Mike Hammond, jenže to bylo ze strany Ostrovanů (na dlouho) vše. To Slovensko pokračovalo ve střeleckém představení, a i v prostředním dějství hráči v jeho dresech třikrát rozvlnili síť soupeřovy branky.

Na výsledných 7:1 dával přesně dvě minuty před koncem Bondra a košická aréna vyprovázela domácí hráče obrovským aplausem.