22.05.2019 |

Souhrn dne: Česko přehrálo Němce, do semifinále jde i Finsko, Kanada a Rusko

V Bratislavě a Košicích se rozjely první vyřazovací duely. V odpoledních zápasech byly k vidění napínavé souboje, Rusko přehrálo Ameriku a Kanada po zázračném obratu poslala domů Švýcarsko. Český tým proti Německu bojoval a ve třetí třetině houževnatého soupeře srazil. V Košicích se šlo opět do prodloužení a opět jej rozhodl tým, který pár chvilek před koncem základní části prohrával.

Rusko – USA 4:3 (2:0, 0:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 2. Gusev (Sergačjov, Kučerov), 16. Sergačjov (Gusev), 42. Kaprizov (Gusev, Sergačjov), 48. Grigorenko (Malkin, Dadonov) – 23. Skjei (Kane, Gaudreau), 46. Hanifin (J. Hughes), 58. DeBrincat (Kreider, J. Hughes). Rozhodčí: Björk (SWE), Gouin (CAN) – Malmqvist (SWE), Ondráček (CZE). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:0. Diváci: 9085

Rusko šlo do čtvrfinále jako favorit a vítěz skupiny B, který ani jednou nepadl. Favorizované mužstvo USA před turnajem skončilo na posledním postupovém místě skupiny druhé. Právě sborná, která měla v hledišti převahu, šla do vedení. Hned ve druhé minutě si našel kotouč u levé tyčky Gusev, který své mužstvo poslal do vedení. To navýšel před první přestávkou produktivní obránce Sergačjov.

V prostřední periodě se konečně do hry dostali také Američané a již ve třiadvacáté minutě snížil Brady Skjei. Třetí třetina pak měla rozhodnout vše, Kaprizov poslal svůj celek brzy do dvoubrankového vedení, ale Noah Hanifin vstřelil vzápětí kontaktní trefu. Michail Grigorenko poté vrátil Rusku vedení. Snížení DeBrincata a následný tlak ale k prodloužení již nevedlo, Rusko vyhrálo 4:3 a utká se s Finskem v semifinále.

Česko 5:1 Německo (0:0, 1:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 34. Kovář, 45. Voráček (Simon), 52. Kubalík (Kovář, Hronek), 54. Palát (Kolář), 60. Kovář (Moravčík) – 38. Mauer (Tiffels). Rozhodčí: Ohlund (SWE), Tufts (USA) – Goljak (BLR), Nikulainen (FIN). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. Diváci: 9085

Česká reprezentace útočila po čtyřech letech na postup do semifinále, proti byl namotivovaný a hrou nepříjemný celek Německa. První polovina duelu byla taková nemastná neslaná a hrál se celkem vyrovnaný duel. První branku vstřelil po individuální akci Jan Kovář, jenž se prosadil ve čtyřiatřicáté minutě. Frank Mauer ovšem ještě do přestávky srovnal a do třetí třetiny se šlo za stavu 1:1.

Dramatické vyvrcholení ale česká reprezentace nepřipustila. Jakub Voráček, Dominik Kubalík, Ondřej Palát a do prázdné branky také Jan Kovář se postarali o to, aby srdce českého fanouška zaplesalo. Díky výhře 5:1 se totiž čeští hokejisté utkají o finále poprvé od roku 2015. Proti bude stát opět odhodlaný tým Kanady.

Kanada – Švýcarsko 3:2 po prodl. (0:1, 1:1, 1:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Stone (Fabbro, Dubois), 60. Severson (Stone), 66. Stone (Dubois, Theodore) – 19. Andrighetto (Diaz, Fiala), 40. Hischier (Martschini, Niederreiter). Rozhodčí: Fraňo (CZE), Rantala (FIN) – Lhotský (CZE), Sormunen (FIN). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:2. Diváci: 6157

Repríza loňského semifinále mezi úřadujícími vicemistry ze Švýcarska a Kanadou nabídla strhující podívanou. Javorové listy vyrovnaly v poslední sekundě a v prodloužení rozhodl o jejich výhře nejlepší hráč utkání Mark Stone. Kanada postupuje do semifinále, Švýcaři loňské stříbro neobhájí.

Bezbrankový stav zlomil dvě minuty před koncem první třetiny Sven Andrighetto, jehož nahození v přesilovce zaplachtilo za záda Mata Murrayho. V prostředním dějství vyrovnal Mark Stone, který tečoval ránu Danteho Fabbra, vedení Švýcarům ještě před druhou přestávkou vrátil opět v přesilovce dorážející Nico Hischier. Jeho gól padl tři sekundy před sirénou.

Ještě těsnější však byla druhá branka Kanady. Dvouminutová power play nakonec zámořskému mužstvu vyšla, střela Damona Seversona v poslední sekundě propadla do té doby fantastickému Leonardu Genonimu a puk se došoural do branky právě včas.

V prodloužení potom po rychlém protiútoku zařídil kanadský postup mezi nejlepší čtyři týmy turnaje druhým gólem v utkání kanonýr Mark Stone.

Finsko – Švédsko 5:4p (1:2, 2:2, 1:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Mikkola (Pesonen), 26. Lindbohm (Manninen, Pesonen), 30. Hakanpää (Manninen), 59. Anttila (Jamäki, Lehtonen), 62. Manninen – 3. Klingberg (Nylander, Wennberg), 17. Hörnqvist (Ekman-Larsson, Larsson), 21. Pettersson (Landeskog, Ekman-Larsson), 40. Gustafsson Rozhodčí: Gofman (RUS), Iverson (CAN) – Hancock (USA), Šišlo (RUS). Vyloučení: 2:0. Využití: 1:0. Diváci: 6304.

Vstup do zápasu měli rozhodně lepší hokejisté Suomi. Ti totiž minutu svírali svého soupeře v obranném pásmu, za což byli odměněni vedoucí brankou. Švédsko se však nenechalo zastrašit a do konce první periody se dostalo do vedení. nejprve totiž využilo početní výhodu, načež Hörnqvist tečoval střelu od modré. Ta se navíc ještě odrazila od finského beka a skončila v brance.

Ani druhá třetina neubrala na kráse hokeji, spíše naopak. K vidění totiž bylo o ještě jednu branku více. Tentokrát se vstup lépe vydařil Švédům, kteří skórovali už po dvaceti pěti vteřinách. Jenže Finsko se nevzdalo a srovnalo ještě do konce druhé části, když se prosadili dva obránci střelami od modré. To však nebylo vše. Dvacet pět vteřin do konce periody se totiž do puku opřel Gustafsson, jehož rána se odrazila od zadní kamery v brance, takže vrátila Švédům vedení o jeden gól.

Třetí třetina byla ve znamení tlaku Suomi, jenže to se velmi dlouho nemohlo prosadit. Tak se přistoupilo až ke hře bez gólmana, čehož Finsko využilo. Po zákroku Lundqvista se totiž k dorážce dostal Anttila, který jako správný kapitán srovnal stav zápasu. Do konce třetiny se již nic nestalo, tak se šlo do prodloužení. To však trvalo jen něco málo přes minutu. Poté se totiž k puku dostal Sakari Manninen, jenž rozhodl o posledním semifinalistovi letošního MS.

Další program mistrovství světa 2019

Sobota 25. května – semifinále:
15:15 Rusko – Finsko (Bratislava)
19:15 Kanada – Česko (Bratislava)

Neděle 26. května:
15:45 Utkání o bronz (Bratislava)
20:15 Finále (Bratislava)