20.05.2019 |

Souhrn dne: Češi uhájili Bratislavu a ve čtvrtfinále vyzvou Německo

Bratislava a Košice nabídly poslední duely základních skupiny. Všechno začali Češi, kteří ve vyrovnaném utkání přetlačili Švýcarsko a ve čtvrtfinále nakonec vyzvou Německo. Národní tým tak zůstává v Bratislavě do vyřazovacích bojů vstoupí ve čtvrtek od 20:15.

Česko – Švýcarsko 5:4 (1:1, 3:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 13. Voráček (Kovář, Frolík), 21. Simon (Voráček, Hronek), 27. Frolík (Voráček, Simon), 29. Kubalík (Simon), 59. Rutta – 3. Frick (Martschini, Scherwey), 27. Scherwey (Martschini, Kurashev), 42. Scherwey (Weber, Martschini), 57. Niederreiter (Josi, Hischier). Rozhodčí: Björk (SWE), Romasko (RUS) – Golyak (BLR), Oliver (USA). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Diváci: 9085

Utkání o setrvání v Bratislavě a šesté výhře v základní skupině odehráli čeští hokejisté. Do tvrdého, důrazného a skvělou atmosférou poledního utkání vstoupili lépe Švýcaři. Český tým ale ještě v první třetině srovnal a vé prostřední si vypracoval dvoubrankové vedení. Hvězdou se stal Jakub Voráček, který má již patnáct bodů.

Odhodlané Švýcarsko ovšem nic nevzdalo a ve třetí třetině se vrátilo do utkání. Tři minuty před koncem třetí třetiny srovnal Nino Niederreiter, který hrál první utkání na světovém šampionátu po vypadnutí z play-off NHL. Borci ze země helvétského kříže chtěli body tři, a tak odvolali brankáře. Jan Rutta pak potvrdil tři body a setrvání v hlavní městě Slovenska.

Norsko - Lotyšsko 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 16. Lindström (Holös, Martinsen) – 23. Indrašis (Balcers, Blugers), 47. Jaks (Balinskis, Indrašis), 48. Marenis (A. Kulda, Balcers), 55. Keninš (Indrašis). Rozhodčí: Nikolič (AUT), Rantala (FIN) – Lazarev (RUS), Malmqvist (SWE). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 8965

Boj o pátý flek moc krásného hokeje nenabídl. Možná to zkresloval i fakt, že stadion v Bratislavě byl poněkud poloprázdný. Do vedení šlo Norsko, v přesilovce se prosadil nejlepší střelec Tobias Lindström. Lotyši vrátili úder ve stejné početní výhodě na startu druhé třetiny.

Třetí část byla asi to nejnudnější, ale padaly alespoň branky. Pobalťané vstřelili dvě branky v rozmezí jedné minuty a utkání nakonec zvládli. Výhru 4:1 pak ještě potvrdil v poslední pětiminutovce Keninš.

Švédsko - Rusko 4:7 (1:0, 0:6, 3:1)
Branky a nahrávky: 8. Landeskog (M. Pettersson, E. Pettersson), 53. W. Nylander (Wennberg), 57. Ekman-Larsson (E. Pettersson), 59. J. Klingberg (Ekman-Larsson, W. Nylander) – 21. Anisimov (N. Gusev, Kučerov), 25. Dadonov (Sergačjov, Kuzněcov), 29. Ovečkin (Malkin, Chafizullin), 35. Kaprizov (Kuzněcov), 38. Grigorenko, 38. Malkin (Zadorov, Dadonov), 53. Orlov (Barabanov, Tělegin). Rozhodčí: Gouin (CAN), Hribik (CZE) – McCrank (CAN), Ondráček (CZE). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 9085

Zlatý hřeb večera. Švédsko se utkalo s Ruskem o potencionální první místo ve skupině. Švédsko začalo lépe a v osmé minutě se prosadil Gabriel Landeskog. Po první třetině tak vedli Seveřané. To, co se stalo ve druhé třetině, chápe málokdo. Ruská mašina nasázela šest branek a rozhodla již v prostřední části.

Třetí třetina se spíše dohrávalo a Švédsko lehce zabralo, aby zabránilo velkému debaklu. William Nylander, Oliver Ekman-Larsson a John Klingberg snížili na rozdíl tří branek. Rusko si ale nakonec došlo pro sedmou výhru v řadě a připraví se na souboj s Amerikou.

Finsko – Německo 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 16. Pesonen (Lehtonen, Jokiharju), 25. Tyrväinen (Ojamäki) – 18. Michaelis (Plachta, Eisenschmid), 34. Kahun (Draisaitl), 45. Draisaitl (Pföderl), 59. Draisaitl. Rozhodčí: Gofman (RUS), Reneau (USA) – Hancock (USA), Vanoosten (CAN). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 6685.

Němci ve třetí třetině zlomili zápas s Finskem ve svůj prospěch a po výhře si zajistili třetí místo ve skupině. Finové končí druzí.

Do vedení šli díky tečujícímu Harrimu Pesonenovi Finové, ještě před přestávkou ale Německo srovnalo. Rovněž ve druhé části Finové skórovali jako první, i tentokrát našli Němci odpověď.

Zlom nastal ve třetí třetině. Grubauer vychytal všechny pokusy Suomi a hvězdný Leon Draisaitl dvěma brankami, přičemž tu druhou vstřelil do prázdné při power play soupeře, strhl vítězství na stranu svého týmu.

Do čtvrtfinále postoupily oba týmy. Němci pojedou do Bratislavy, kde se střetnou s českým týmem, Finové zůstávají v Košicích a vyzvou úřadující mistry ze Švédska.

Slovensko – Dánsko 2:1 po s.n. (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0)
Branky a nahrávky: 40. Marinčin (Studenič, Nagy), rozh. náj. Nagy – 47. Boedker (P. Russell, Jensen Aabo). Rozhodčí: Iverson (CAN), Öhlund (SWE) – Leermakers (NED), Sormunen (FIN). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 7440.

Domácí Slováci sice nemohli postoupit, i přesto chtěli vyhrát. S kariérou se totiž loučil zkušený útočník a košický rodák Ladislav Nagy. Jeho rozlučka se vyvedla, Slovensko přetlačilo Dány 2:1 po nájezdech a sám oslavenec zápas v rozstřelu rozhodl.

Dlouho se hrálo bez gólu, první branka padla až v poslední minutě druhé třetiny. Těsně předtím si vyprodaná košická aréna připomněla památku Pavola Demitry, minutu nato už se domácí radovali po gólu Martina Marinčina.

Za Dány odpověděl v přesilovce Mikkel Boedker, a protože ani v prodloužení gól nepadl, šlo se na nájezdy. V rozstřelu proměnili Nagy a Krištof, na dánské straně neuspěl nikdo. Po zápase proběhlo oficiální rozloučení s Nagyovou kariérou.

Kanada – USA 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Dubois (Mark Stone), 9. Turris (Mantha), 36. McCann (Turris, Fabbro). Rozhodčí: Fraňo (CZE), Kaukokari (FIN) – Lhotský (CZE), Šišlo (RUS). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 7440.

Rovněž večerní duel sledovalo vyprodané hlediště. Bylo na co koukat, skupinu A uzavřel souboj zámořských rivalů. Kanada v něm překvapivě hladce přehrála Spojené státy a po výhře 3:0 slaví zisk prvního místa ve skupině.

Vítězný gól padl už ve druhé minutě, kdy se po chytré nahrávce Marka Stonea trefil Pierre-Luc Dubois. V polovině první třetiny na něj navázal kapitán Kyle Turris. Definitivní podobu výsledku dal těsně po Stoneově neuznaném gólu Jared McCann.

Matt Murray si poradil se všemi střelami Američanů a došel si pro čisté konto. Kanaďany nemusí mrzet, že tentokrát nevyužili přesilovky, se sokem si poradili i bez nich.

Kanaďané vyhráli skupinu A a zůstávají v Košicích, kde se střetnou se Švýcary. Američané končí na čtvrtém místě a stěhují se do Bratislavy, kde je čeká duel s Ruskem, které jako jediné na turnaji ještě neztratilo ani bod.

Program čtvrtfinále mistrovství světa 2019

Čtvrtek 23. května - čtvrtfinále:
16:15 Rusko – USA (Bratislava)
16:15 Kanada – Švýcarsko (Košice)
20:15 Česko – Německo (Bratislava)
20:15 Finsko – Švédsko (Košice)