20.05.2021 | David Sokol

Souhrn dne: Češi těsně nestačili na Rusko, domácí Lotyšsko zaskočilo nejlepší tým světa

Po roční odmlce se opět rozezněla znělka mistrovství světa, tentokrát z lotyšské Rigy. A hned první hrací den přinesl velké překvapení, domácí výběr totiž i díky brilantnímu výkonu brankáře Kivleniekse senzačně porazil favorizovanou Kanadu poměrem 2:0. Vítěznou radost si však nemohli užít Češi, ti v nervy drásajícím duelu podlehli Rusům těsně 3:4. Zato Slovensku se dařilo, Bělorusko porazilo 5:2. Ve čtvrtém duelu si zase na své přišli všichni příznivci ofenzivního hokeje, třináctigólovou kanonádu mezi Německem a Itálií nakonec ovládl první jmenovaný tým, ten zvítězil poměrem 9:4.

Rusko – Česko 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 5. Burdasov (Ivan Morozov, Grigorenko), 36. Švec-Rogovoj (Kameněv), 46. Barabanov (Voronkov), 60. Grigorenko (Provorov) – 10. Flek (Špaček), 38. J. Vrána (D. Kubalík, Hájek), 58. D. Kubalík (Hronek, Jan Kovář). Rozhodčí: Bjork, Nord (oba SWE) – Kroyer (DEN), Lundgren (SWE). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 0.

Úvodní branka celého šampionátu zamířila do české klece, už v páté minutě zahajujícího duelu skupiny A se prosadil Anton Burdasov. Ruská radost ale netrvala dlouho, jen o pět minut později srovnal při svém debutu na mistrovství světa Jakub Flek. Další góly přišly až v závěru druhého dějství a opět v této dvojici. Nejprve ve 36. minutě vrátil Rusům vedení Arťom Švec-Rogovoj, jenže za pouhé dvě minuty opět vyrovnal Jakub Vrána.

Sborná se potřetí dostala ve skóre napřed ve 46. minutě zásluhou hbité střely z mezikruží v podání Alexandra Barabanova. Závěr utkání pak přinesl nesmírné drama, dvě a půl minuty před třetí sirénou totiž Dominik Kubalík vystřelil Česku naději na prodloužení. Tu ale v čase 59:41 ledovou sprchou uhasil Michail Grigorenko. Na jeho trefu už Češi v tak krátké zbývající herní době odpovědět nezvládli a zahájili šampionát těsnou prohrou.

Německo – Itálie 9:4 (2:2, 5:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 16. Kühnhackl (Krämmer), 19. M. Müller (Eisenschmid), 25. Rieder (Kühnhackl, Krämmer), 28. Tiffels (Eisenschmid, Plachta), 36. Noebels (J. Müller, Pföderl), 38. Reichel (Seider), 39. Noebels (Pföderl, Reichel), 43. Plachta (Tiffels, Holzer), 49. Pföderl (Noebels, Reichel) – 18. Petan (Miceli), 19. Frigo (Magnabosco, Bardaro), 44. Bardaro (Deluca), 45. Frank (Frigo). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Fraňo (CZE) – McCrank (CAN), Oliver (USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:2. Diváci: 0.

První duel skupiny B rozhodně potěšil každého příznivce ofenzivního hokeje. Po čtvrthodině hry třináctigólové hody načal Tom Künhackl. Jenže Italové měli v rukávu bleskovou odpověď, nejprve vyrovnal Alex Petan a pouhých 25 sekund po něm dokonal překvapivý obrat Luca Frigo. V tu chvíli se ale k blitzkriegu odhodlali také Němci, konkrétně to byl Moritz Müller, který ani nenechal hlasatele doříct střelce druhé italské branky a sám se prosadil.

Na velice nadějnou první třetinu ovšem zaalpský výběr navázat nedokázal. Během prostředního dějství Německo vstřelilo hned pět branek za sebou, trefili se Tobias Rieder, Frederik Tieffels, Lukas Reichel a dvakrát Marcel Noebels. Itálie sice ještě svému soupeři připravila další krátkou pasáž nabitou góly, když na branku Matthiase Plachty odpověděli Anthony Bardaro a Daniel Frank, nicméně svou vysokou prohru už zvrátit nedokázala. Jedenáct minut před koncem ještě na konečných 9:4 pro Německo upravil Leonhard Pföderl.

Bělorusko – Slovensko 2:5 (0:3, 0:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 54. Stefanovič (S. Kosticyn), 55. Šarangovič – 4. Pospíšil (Nemec), 10. Cehlárik (Gernát, Studenič), 12. Pospíšil (Rosandić, Krištof), 46. Hrivík (Lantoši, Cehlárik), 60. Cehlárik (Grman). Rozhodčí: Ansons (LAT), Heikkinen (FIN) – Sormunen (FIN), Zunde (LAT). Vyloučení: 7:6. Využití: 1:2. Diváci: 0.

Lepší start do mistrovství světa si slovenský výběr asi ani přát nemohl. Už ve čtvrté minutě totiž otevřel skóre utkání Kristián Pospíšil, na kterého zanedlouho navázal Peter Cehlárik a po jedenácti minutách hry díky druhé trefě Kristána Pospíšila vedlo Slovensko již 3:0. Po třetím inkasování se s brankovištěm rozloučil Konstantin Šostak, kterého nahradil Danny Taylor.

A ten dokázal na dlouhou dobu zastavit slovenský válec. Ten se znovu rozjel až v úvodu třetí třetiny, kdy svému týmu vystřelil čtyřbrankové vedení Marek Hrivík. V tu chvíli se probralo i Bělorusko, během 57 sekund dokázali udeřit Michail Stefanovič a Jegor Šarangovič. Při následné hře bez gólmana se už ale Východoevropané další gólové radosti nedočkali, naopak do prázdné branky v poslední minutě uzavřel na 5:2 svým druhým golem v zápase Peter Cehlárik.

Kanada – Lotyšsko 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Indrašis (Keninš), 29. Batna (Keninš). Rozhodčí: Schrader (GER), Tscherrig (SUI) – Merten (GER), Obwegeser (SUI). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 0.

Na jednoznačně největší překvapení si museli všichni hokejoví fanoušci a obzvláště ti domácí počkat až do samého konce prvního hracího dne. Pořadatelské Lotyšsko si totiž famózně vyšláplo na Kanadu, aktuálně nejlepší tým hokejového světa. Svou výraznou převahu v podstatě po celou první třetinu totiž Kanaďané nedokázali nijak využít a za jejich pochybení je pouhé dvě sekundy před první sirénou potrestal Miks Indrašis.

Lotyšská radost záhy dosáhla euforických rozměrů, ve 29. minutě totiž Keninšovu střelu mistrovsky tečoval Oskar Batna a domácí výběr najednou vedl 2:0. Javorové listy se pustily do masivní ofenzívy a tvrdě dotíraly na soupeřovu branku, v ní ale naprosto čaroval při svém prvním utkání na mistrovství světa v kariéře Matiss Kivlenieks. Ten si připsal vynikajících 38 zákroků a nepustil za svá záda jediný kotouč. I díky jeho famóznímu výkonu tak mohli po šedesáti minutách Lotyši slavit historicky první výhru nad Kanadou během světového šampionátu.