23.05.2021 | Dominik Dubovči

Souhrn dne: Češi mají první výhru, Kanaďané stále bez bodu. Slováci jsou naopak stoprocentní.

První pondělí šampionátu favoritům příliš nepřálo. Svoji roli potvrdili naplno pouze Lotyši, kteří v odpoledním utkání porazili Itálii. Rusům se naopak nepovedlo utkání se Slovenskem, které je na mistrovství dokázalo porazit poprvé po sedmnácti letech. Ve večerním utkání se pak o další zajímavé výsledky postarali Němci a Bělorusové. Zatímco prvně jmenovaní udolali Kanadu, Bělorusové dokázali dovést zápas s Českem do prodloužení.

Lotyšsko – Itálie 3:0

Branky a nahrávky: 33. Karsums (Krastenbergs), 59. Darzinš (Džerinš, Freibergs), 60. Karsums. Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin (CAN) – Constantineau (FRA), McCrank (CAN). Vyloučení 3:4. Bez využití.

První pondělní utkání skupiny B mělo dlouho bezbrankový stav. V 33. minutě se však prosadil Martinš Karsums, který tak vstřelil vítěznou branku. Poté se ještě prosadil při hře Italů bez brankáře, stejně jako Lauris Darzinš. Lotyšský brankář Ivars Punnenovs naopak vychytal čisté konto a prožil tak ideální premiéru na turnaji. Na druhou stranu, Italové na 1:1 dokázali srovnat, jenže jejich gólu předcházel ofsajd a po bleskové reakci Lotyšů na to přišli i sudí i videa, kteří nakonec branku neuznali. Stejně jako hokejistům Lotyšska, kteří kvůli videu přišli o branky dvě.

Slovensko – Rusko 3:1

Branky a nahrávky: 30. Kelemen (Miloš Roman), 54. Gernát (Hrivík, Cehlárik), 59. Ďaloga (Cehlárik, Hrivík) – 32. Barabanov (Tolčinskij, Slepyšev). Rozhodčí: Ansons (LAT), Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni FIN). Vyloučení 2:3. Využití 0:1.

Slovensko předvedlo odvážný výkon a na turnaji díky tomu zůstává společně s Němci jediným stoprocentním týmem. Proti Rusku se čeští sousedé prezentovali výborným pohybem a důslednou defenzivou, díky čemuž dlouho drželo nerozhodný stav. Díky brance Gernáta z 54. minuty se pak dokonce dostali do vedení 2:1, který ještě zvládlo umocnit minutu před koncem. Rusko se v závěru ani nepropracovalo k žádnému většímu tlaku.

Německo – Kanada 3:1

Branky a nahrávky: 11. Loibl (Kühnhackl, Rieder), 12. Plachta (Eisenschmid), 58. Holzer (Plachta, Noebels) – 19. N. Paul (C. Miller). Rozhodčí: Gofman, Romaško – Lazarev (všichni RUS), Goljak (BLR). Vyloučení 10:4. Bez využití.

Kanada prohrála i třetí zápas v řadě, naopak Němci jsou nadále stoprocentní a suverénně vévodí tabulce skupiny B! Pohledný zápas rozhodl svou brankou Matthias Plachta ve druhé třetině, Němci ale zápas získali především díky vysoké bojovnosti a obětavosti. Posuďte sami – 35 zblokovaných střel a deset ubráněných vyloučení! Kanada se sice snažila o vyrovnání, ale německý týmový výkon a gólman Mathias Niederberger zkrátka byli nad síly zámořských hokejistů.

Česko – Bělorusko 3:2pp

Branky a nahrávky: 30. Jan Kovář (Hronek, Moravčík), 34. Zadina (Hronek), 62. D. Kubalík (R. Hanzl, Hrubec) – 26. Šarangovič (S. Kosticyn), 52. Jerjomenko (Lopačuk, Šinkevič). Rozhodčí: Bjork, Frandsen – Lundgren, Yletyinen. Vyloučení 2:2. Využití 1:0.

První třetina nabídla několik šancí na obou stranách, první branka v zápase však padla až po šesti minutách druhé třetiny. Do vedení šel překvapivě hostující tým, když se po rychlém protiútoku z dorážky prosadil Jegor Šarangovič. Vzápětí vyrovnal Jan Kovář šikovnou tečí střely Hronka. Ještě do druhé sirény dal českému týmu poprvé vedení Filip Zadina důraznou střelou v přesilové hře. Ve třetí třetině byl aktivnější český tým, ale osm minut před koncem se prosadil Vladislav Jerjomenko a poslal tím zápas do prodloužení. Už po minutě a půl rozhodl nastavený čas Dominik Kubalík nádhernou kličkou do bekhendu. Česko hraje příští utkání ve čtvrtek, kdy poměří síly se Švédskem.