12.05.2017 | Jakub Borovský

Slovinci mají jistý sestup, Švýcaři porazili Kanadu

Na rozdíl od předešlých dnů nabídl sobotní den na mistrovství světa v hokeji hned šest zápasů. Nejzajímavější utkání nabídla pařížská hala Bercy večer, kdy Švýcaři otočili zápas s Kanadou a jako první tým na turnaji jim uštědřili porážku. V prodloužení vyhráli 3:2. I tak jsou ale nadále v čele skupiny B. Na druhém konci tabulky jsou Slovinci, kteří nestačili na Bělorusko a už teď mají jistý sestup. Tři body si v sobotu připsaly ještě týmy USA, Ruska a Německa. Finové brali po výhře v prodloužení dva body.
K prvnímu utkání v Kolíně nad Rýnem nastoupili Spojené státy americké a Lotyšska, které šlo ve 12. minutě do vedení po gólu Blugerse. Jen sedm vteřin po začátku druhé dvacetiminutovky to bavíc bylo už 2:0. Compher dokázal těsně před polovinou zápasu snížit, o tři minuty později si sice Lotyši vzali dvoubrankové vedení zpět, od té doby další góly už nepřidali. Naopak hráči USA se prosadily ještě čtyřikrát a po vítězství 5:3 se dočasně vyhouply na první místo ve skupině. 

Lotyšsko – USA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Blugers (Bičevskis), 21. Daugavinš (Džerinš, Roberts Bukarts), 32. Cibulskis (Indrašis) – 29. Compher (Lee), 34. Bjugstad (Schmaltz, Keller), 39. J. Gaudreau (Trouba, Bjugstad), 57. Copp (Hellebuyck), 59. D. Larkin.


Nepříznivý úvod pro favorita nabídl také zápas Finska a Norska, které necelé dvě minuty před koncem otevřelo skóre zápasu. Finové ve druhé třetině dvěma góly skóre otočili a už to vypadalo, že potřebné tři body udrží. Norové se ale nevzdali a pouhých dvacet devět sekund před třetí sirénou vyrovnali. Mnohem blíže pak měli v prodloužení k rozhodnutí, díky přesilové hře. Ta se jim ale paradoxně stala osudnou. Navrátivší se Hännikäinen naskočil na led bez povšimnutí hráčů soupeře a v samostatném úniku překonal norského brankáře. Finové tedy vyhráli 3:2 po prodloužení.

Norsko – Finsko 2:3p (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Bastiansen (Nörstebö), 60. Martinsen – 26. Hietanen (Aho, V. Lajunen), 29. Honka (Ohtamaa), 62. Hännikäinen (Pyörälä).



Před utkáním měli Rusové spolu se Švédy nejvíce vstřelených gólů ze všech týmů na turnaji. Po utkání se Slovenskem tuto statistiku vedou osamoceni a navíc s výrazným náskokem. Slováci, kteří se na turnaji stále trápí, nedokázali ani jednou překonat Vasilevského. Naopak ruští hráči proměnili z devětatřiceti pokusů v gólovou radost hned šest. Vítězství 6:0 je posunulo na první místo skupiny A o dva body před USA.

Rusko – Slovensko 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Dadonov (N. Gusev), 14. Dadonov (N. Gusev, Šipačov), 20. Mironov (S. Plotnikov), 23. Kučerov (Tkačjov, Kiselevič), 33. Tělegin (Zub, S. Plotnikov), 56. Gavrikov (Šipačov, Dadonov).

Velmi důležitý zápas odehráli proti sobě v Paříži Slovinci a Bělorusové. V případě prohry v základní hrací době by totiž poražený měl zápas před koncem základní skupiny jistý sestup. Slovinci sice jako úvodní inkasovali, na konci první třetiny ale vedli 2:1. Bělorusové ale odehráli parádní druhou část, kde hned po devětadvaceti sekundách skóroval Kovyršin a vyrovnal. Do konce druhé dvacetiminutovky se trefili hráči Běloruska ještě třikrát, vyhráli 5:2 a zajistili si i na příští rok účast v elitní divizi MS. Naopak Slovinci budou hrát první divizi.  


Slovinsko – Bělorusko 2:5 (2:1, 0:4, 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Jeglič (Verlič, Sabolič), 20. Rodman – 14. Pavlovič (Šinkevič, Linglet), 21. Kovyršin (A. Kosticyn, S. Kosticyn), 30. Pavlovič (Šarangovič), 39. Šinkevič (Pavlovič), 40. Stas (Stefanovič).


Němci vyzvali ve večerním utkání kolínské skupiny Italy. Ti získali v pěti předchozích utkáních pouze jeden bod, který jim zůstal i po porážce 1:4 s domácími hokejisty. Už ve čtvrté minutě se trefil Ehrhoff, radost Němců vydržela ale jen minutu, když Marchetti přinesl vyrovnání. Do konce první třetiny se prosadil ještě Plachta, jehož branka byla nakonec vítězná. Výhru pojistili ve druhé části ještě Seidenberg a Kahun. Němci tak stále mohou reálně pomýšlet na semifinále. Naopak Italové musí porazit za tři body Dánsko, aby mohli pomýšlet na záchranu. 

Itálie – Německo 1:4 (1:2, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Marchetti (S. Kostner) – 4. Ehrhoff (Draisaitl), 19. Plachta (D. Seidenberg, Kahun), 23. Y. Seidenberg (Hördler) (TS), 26. Kahun (Y. Seidenberg).

Vrcholem sobotního dne byl večerní zápas v pařížské hale Bercy, kde favorizovaná Kanada vyzvala Švýcary. Rychlý nástup Kanady odnesl gólman Hiller, který v sedmé minutě po dvou gólech přenechal místo Genonimu. Hráči s javorovým listem na hrudi ale jako by se uspokojili vedením a ve druhé třetině se nehrál příliš zábavný hokej. A toho využili Švýcaři. Ve 47. minutě snižoval na 1:2 Herzog a o tři minuty později vyrovnal Praplan. Hráči helvétského kříže najednou ožili a Kanaďané mohli být rádi, že utkání došlo do prodloužení, které parádní bekhendovou střelou rozhodl druhým gólem utkání Herzog a zařídil Kanadě první porážku na turnaji. 

Kanada – Švýcarsko 2:3p (2:0, 0:0, 0:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 5. R. O'Reilly (Marner, Parayko), 7. Marner (Lee, Konecny) – 47. Herzog (Praplan, Richard), 50. Praplan (Hollenstein), 64. Herzog (Untersander, Ambühl).