25.12.2020 |

Slovensko na úvod juniorského šampionátu zlomilo Švýcary jediným gólem, slaví i Rusové

Znovu po roce jdou do boje hokejisté do dvaceti let, šampionát se z Ostravy a Třince přesunul do kanadského Edmontonu, kde se bude hrát bez přítomnosti diváků. První hrací den přinesl radost jen a pouze evropským týmům. Ve skupině A si po prvních třech bodech zapsaly týmy Finska a Slovenska, které jedinou vstřelenou brankou udolalo výběr Švýcarska. V jediném souboji „béčkové“ skupiny padly Spojené státy po špatné druhé třetině s Ruskem 3:5.

skupina A:

Švýcarsko – Slovensko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 55. Faith (Nemec, Mrázik).

Úvodní souboj světového šampionátu přinesl jen jedinou vstřelenou branku. Vyrovnaný duel mezi Švýcarskem a Slovenskem ovládli brankáři Fatton s Latkóczym, jejichž famózní výkony nechaly výsledek otevřený až do poslední minuty. Ještě šest minut před koncem bylo skóre bezbrankové, střeleckou smůlu protrhl až v čase 54:17 Roman Faith, jehož pohotová dorážka rozhodla o vítězství Slovenska 1:0! Na výsledku nic nezměnil ani závěrečný tlak Švýcarů, v největší příležitosti Baragano nominoval Latkóczyho již první utkání do ankety o nejlepší zákrok celého turnaje.

Německo – Finsko 3:5 (0:2, 2:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Dubé (Volek), 31. Stützle (Peterka, Elias), 49. Elias (Stützle) – 4. Lundell (Hatakka, Hirvonen), 20. Aku Räty (Nikkanen, Heinola), 22. Pyyhtia (Kokkonen, Aku Räty), 32. Niemelä (Simontaival), 34. Nikkanen (Pärssinen, Niemelä).

V souboji Německa s Finskem se překvapení nekonalo. Severský celek vyrazil za prvním tříbodovým ziskem již v první třetině dvěma vstřelenými brankami, svůj náskok po pauze ještě navýšil. Houževnatí Němci sice pokaždé dokázali snížit, více než na dvoubrankové manko se ale k Finům nepřiblížili. Finové se po výhře 5:3 dostali do čela průběžné tabulky skupiny A.

skupina B:

Rusko – USA 5:3 (1:1, 3:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 9. Ponomarjov (Kňazev, Kirsanov), 24. Bardakov (Grošev), 32. Ponomarjov, 33. Safonov, 60. Činachov (Amirov, Chusnutdinov) – 15. York (Caufield, Boldy), 50. Farinacci (Helleson, Brink), 58. Zegras (York).

Loňský vicemistr z Ruska vstoupil do kanadského turnaje výhrou proti Spojeným státům. O výsledku se rozhodovalo ve druhé třetině, kdy Rusové odskočili soupeři na rozdíl tří branek, jako rozhodující se jevila čtvrtá branka z hole Safonova, který využil chybné rozehrávky amerického brankáře a zvýšil již na 4:1. Přesto, že se Američané v závěrečném dějství snažili o zvrat, strhující finiš však obrat nepřinesl. Rusko vstoupilo do turnaje vítězstvím 5:3.