13.05.2017 | Richard Müller

Slovensko dostalo nářez od USA, Švédové berou tři body, radují se také Finové

V neděli se včetně nadprůměrně sledovaného utkání mezi Francií a Českou republikou odehrály i další tři zápasy základních skupin mistrovství světa. V pařížské AccorHotels aréně nastoupily dvě hodiny po naší reprezentaci týmy Švýcarska a Finska. V Kolíně nad Rýnem, ve stejný čas jako Češi, zase bojovali naši slovenští sousedé se Spojenými státy. Patnáct minut po osmé hodině pak uzavírali nedělní program skupiny A Dánové se Švédskem.

Slovensko – USA 1:6 (0:1, 1:3, 0:2)

V LANXESS aréně došlo k duelu dvou týmů s opačným cílem. Zatímco výběr USA stíhá na první pozici ruskou sbornou, nad Slováky visí určité riziko sestupu. Před prakticky domácím publikem ale Slováci inkasovali jako první, když se Clayton Keller trefil pod horní víko. Pět minut po začátku druhé třetiny zasadil druhou ránu Slovensku Johnny Gaudreau. Na 1:2, v polovině utkání, snížil dorážkou před brankovištěm Martin Gernát. Do konce druhé dvacetiminutovky ale Američané odskočili na rozdíl tří branek, díky přesným trefám Christiana Dvoraka a Jacoba Trouby. Všechny naděje Slovenska na bodový zisk sebral ve 42. minutě svou druhou trefu v zápase Gaudreau a na konečných 1:6 upravil skóre Anders Lee. USA díky výhře prozatím předskočilo v tabulce Rusko na prvním místě, naopak Slováci se z předposlední příčky nepohnuli a čekají dál na vývoj své skupiny.

Branky a nahrávky: 31. Gernát (L. Hudáček, Dravecký) – 9. Keller (Lee, Skjei), 26. J. Gaudreau (K. Hayes), 37. Dvorak (J. Gaudreau), 39. Trouba, 43. J. Gaudreau (K. Hayes), 48. Lee (Eichel, Hanifin).


Francie – Česko 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)

Nejsledovanější utkání okem českého diváka začalo sice lépe pro Francii, která zaznamenala první velké šance, ovšem byli to Češi, kteří se radovali jako první. Premiérovou trefou na turnaji otevřel v přesilovce skóre David Pastrňák. Začátkem druhé třetiny Kempný odpykával čtyřminutový trest a Francie po necelé minutě srovnala. Stephane Da Costa si pohrál s obranou a zasunul kotouč za Francouze. Čechům se během dvou minut povedlo opět odskočit do vedení, když propálil Hardyho betony Michal Řepík. Ve 37. minutě navýšil ještě v přesilovce skóre střelou pod horní tyč Jan Rutta. Devět minut po začátku poslední periody Zvedal ruce podruhé nad hlavu Michal Řepík. Francie chtěla s výsledkem 1:4 ještě něco udělat. Kapku naděje vpustil do řad domácích Antoine Roussel, který snižoval na 2:4. Francie v posledních minutách stáhla gólmana z brány, ale to pomohlo jen Tomáši Zohornovi k dosažení páté branky.

Branky a nahrávky: 21. S. Da Costa (Fleury), 51. Roussel – 9. Pastrňák (Horák, Voráček), 27. Řepík (Kundrátek), 38. Rutta (Červenka), 49. Řepík (Kempný), 59. T. Zohorna (Horák).


Švýcarsko – Finsko 2:3pp (2:1, 0:0, 0:1 - 0:1)

Podobně početné návštěvy se těšil i večerní šlágr mezi Švýcarskem a Finskem, které mají v Paříži nejpočetnější tábory fanoušků. Oba týmy se navíc perou o účast ve čtvrtfinále a podle toho také souboj na pařížském ledě vypadal. Emoce hýřily od prvních minut, a především pak u Finů, jimž Švýcaři nasadili dva rychlé góly. Nejprve se v páté minutě utkání trefil Fabrice Herzog, kterého napodobil o šest minut později Joel Genazzi. Finové vystřídali gólmana a více se soustředili na hru. Ve 20. minutě se jim podařila využít přesilovka a Jusso Hietanen snížil na 1:2. Ve druhé třetině si Finové gólové šance vytvořili, ale ani jednu z nich nevyužili, stejně jako Švýcaři. Čas na vyrovnání Finska přišel až s přesilovkou v čase 47:40, když z modré čáry vypálil Ville Lajunen. Zápas pokračoval v prodloužení, ve kterém vystřelil pro Finy bonusový a velmi cenný bod navíc Valtteri Fillpula.

Branky a nahrávky: 5. Herzog (Richard, Untersander), 11. Genazzi (Loeffel) – 20. Hietanen (Savinainen, Aho), 48. Rantanen (V. Lajunen, Aho), 63. Filppula (Savinainen, Hietanen).

Dánsko – Švédsko 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)

Dánové, jimž z důvodu pořádání následujícího šampionátu nehrozí sestup, mohli nastoupit s klidem na hokejkách. Na druhé straně ambiciózní Švédové myslí na ty nejvyšší příčky, které před nimi okupuje Rusko a USA. Tre Kronor šli po trefě Joela Lunqvista do vedení hned ve třetí minutě. Dánům se následně povedl bránit nápor až do 35. minuty, kdy William Nylander zasunul kotouč za Soresena. Úspěšný střelec Nylander si radost z gólu vychutnal ještě jednou, o tři minuty později dorazil mladý Švéd puk do odkryté části klece. Před nástupem do poslední třetiny vedli žluto-modří 3:0. Dánové se své branky také dočkali. Jedenáct minut před koncem zápasu korigoval skóre Morten Madsen. Trochu nečekaně udělali Dánové ze zápasu drama. Mads Lauridsen snížil na 2:3 a rázem byl na světě jen jednobrankový rozdíl. Šance živilo Dánsko jen dvě minuty, než se trefil pod horní tyč Nicklas Bäckström. Vedení 4:2 si Švédové po zbytek zápasu pohlídali a tři body putovaly na jejich stranu.

Branky a nahrávky: 50. Madsen (Ehlers), 56. M. Lauridsen (Ehlers, Regin) – 3. J. Lundqvist (Krüger, Eriksson Ek), 36. W. Nylander (J. Klingberg, Lindberg), 40. W. Nylander (Bäckström), 58. Bäckström (J. Klingberg, W. Nylander).