06.05.2011 | Lukáš Caha

Slovenská naděje definitivně uhasla, favorité se opět trápili

Mistrovství světa na Slovensku je ve své půlce. V sobotu se bojovalo o postup do vyřazovacích bojů, ale také o udržení mezi elitními týmy světa. Nejsledovanějším duelem byl jistě večerní zápas Slováků s Finy. Týmu zpod Tater šlo o všechno. Neuspěl však a brány do čtvrtfinále se mu uzavřely. Německo opět prohrálo, tentokrát s Dánskem. Spojené státy se trápily s Francií, Kanada s Norskem. Oba dva favorité však nakonec vyhráli. Definitivně je tak rozhodnuto o všech finalistech skupiny E. Jsou jimi Česko, Německo, Rusko a Finsko.

Norové zabrali až v závěru, na Kanadu to ale nestačilo

Hokejisté Kanady si vítězstvím nad Norskem zajistili postup do čtvrtfinále. Ani Seveřané však ještě nemusejí sklánět hlavy. Pokud v pondělním utkání porazí Francii, nemine play-off ani je. Hráči Javorového listu skórovali již v šestnácté minutě a v dalších dvou dvacetiminutovkách přidali další dva góly.

Kanadská převaha pokračovala i nadále, ovšem také soupeř se dostával do šancí. Necelých devět minut před závěrečnou sirénou Jen Andre Olimb propálil Berniera, který chytal vůbec první zápas na letošním mistrovství v Bratislavě. „Pro mě to bylo vzrušující utkání. Skoro měsíc jsem nehrál, takže jsem nebyl tolik rozchytaný,“ přiznal gólman. Norové byli při chuti a o minutu později poslali do kanadské branky další kotouč. To svěřence trenéra Hitchcocka poměrně zaskočilo, a tak se stáhli do obrany.

Na posledních devadesát sekund odvolalo Norsko gólmana, avšak soupeř si již těsnou výhru pohlídal a všechny puky vyhazoval ze třetiny. „Začátek nebyl podle našich představ, ale ve třetí třetině jsme měli více ze hry. Teď se musíme zaměřit na utkání s Francií,“ konstatoval norský Anders Bastiansen.

Norsko - Kanada 2:3 (0:1, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 52. Olimb K. A., 53. Holtet (Hansen) - 16. Spezza (Nash), 31. Tavares, 50. Neal (Nash).

Dánsko porazilo Němce, ale čtvrtfinále si nezahraje

Vynikající zápas mají za sebou reprezentanti Dánska, kteří zvítězili po samostatných nájezdech nad Německem. Přesto Seveřané do čtvrtfinále nenakouknou.

Na úvodní gól nemuseli diváci v Košicích dlouho čekat. Dánové využili v deváté minutě přesilovou hru a šli zásluhou Madse Bodkera do vedení. Německo však vzápětí odpovědělo střelou Johna Trippa. Přetahování o vedení pokračovalo i ve druhé třetině, v níž přidaly oba týmy po jedné brance.

Na začátku třetí periody se Německo dostalo poprvé v zápase do vedení, avšak dvě a půl minuty před koncem srovnalo Dánsko krok a o slovo si řeklo prodloužení. Ani během pěti nastavených minut však gól nepadl, a tak měly rozhodnout samostatné nájezdy. Vítězným exekutorem se stal dánský Mikkel Bodker. „Šli jsme do zápasu pro tři body. Bavili jsme se hrou. Německo je těžký soupeř, ale nám se dařilo držet kotouč na hokejkách. Myslím, že se divákům hokej musel líbit,“ zhodnotil utkání střelec vítězné branky.

Dánsko - Německo 4:3sn (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Bodker Mads (Christensen, Jakobsen), 22. Bodker Mikkel, 58. Hardt (Green), rozh. sam. nájezd Bodker Mikkel - 11. Tripp (Müller, Ullmann), 23. Barta (Kink, Reimer), 42. Levallee (Hördler, Müller).

Domácím Slovákům se definitivně uzavřely čtvrtfinálové brány

Zápas o všechno. Tak se dal nazvat boj Slováků s Finy. Domácí tým, který byl v zápise uveden jako hosté, nezačal vůbec špatně. Již v sedmnácté minutě využil přesilovou hru Marián Gáborík.

Ani druhá perioda nenabídla příliš útočný hokej. Slovensko se snažilo spíše bránit hubený náskok, což se mu dařilo až do osmačtyřicáté minuty, kdy ihned po buly vyrovnal Tuomo Ruutu. Hráčům zpod Tater přibyly další vrásky na čele. To však ještě netušili, že o tři minuty později bude hůř. Stejný finský střelec totiž strhl vedení ve prospěch svých barev. „Byl to pro nás velmi náročný zápas po fyzické i po psychické stránce. První třetina byla vyrovnaná, ale potom jsme měli převahu,“ hodnotil finský trenér Jukka Halonen.

Soupeř potřeboval dát během devíti minut dvě branky. To v hokeji sice není nemožné, ovšem s tou hrou, kterou Slovensko předvádělo, to jde jen těžko. Suomi si jednobrankový náskok již ubránili, a uzavřeli tak domácímu týmu cestu do čtvrtfinále. „Těžko říct, co se stalo. Nehráli jsme tak, jak jsme měli. První třetina byla z naší strany dobrá, následně nás ale Finsko přebruslilo. Nehráli jsme jako tým. Soupeř byl rychlý, hodně jsme ho pouštěli do šancí a to se nám nevyplatilo. Proti Dánsku budeme hrát o čest. Nemůžeme se nechat zahanbit,“ řekl zklamaně slovenský Marián Gáborík.

Finsko - Slovensko 2:1 (0:1, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 48. Ruutu (Pyorala, Koivu), 51. Ruutu (Pyorala, Koivu) - 17. Gáborík (Demitra, Višňovský).

Outsider z Francie Američany dlouho kousal

Také v Košicích byl v sobotu večer na programu dramatický souboj. Outsider z Francie čelil náletu Američanů, kteří se mohli přiblížit postupu do čtvrtfinále.

Utkání však začali lépe Evropané, kteří již v šesté minutě vedli o jednu branku. Přelom první a druhé třetiny vyšel lépe Spojeným státům, které třemi rychlými góly zvrátily stav ve svůj prospěch. Tlak domácího celku pokračoval i nadále, ovšem další trefu již nepřidal. „Začátek nás trochu zaskočil, ale dobře jsme zareagovali. Ve druhé třetině jsme zabrali, ale škoda, že jsme nedali víc gólů. Vyhnuli bychom se zbytečně dramatickému závěru,“ řekl americký kapitán Mark Stuart.

O kosmetickou úpravu výsledku se necelých pět minut před koncem zápasu postaral Francouz Laurent Meunier. „Jsme trochu zklamaní, protože jsme byli blízko remíze. Těší nás ale, že když hrajeme celých 60 minut, tak jsme schopni konkurovat i tak silnému týmu, jako je Amerika,“ dodal s úsměvem útočník Sacha Treille.

USA - Francie 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Stepan (Wheeler), 22. Stuart (Skille), 26. Kreider (Miele) - 6. Treille, 56. Meunier (Hecquefeuille).

Rakousko a Lotyšsko jsou blíže udržení

V sobotu začal tuhý boj o udržení mezi elitními týmy mistrovství světa. Po prvních dvou zápasech ve skupině mají všechny manšafty po třech bodech.

Rakušané dokázali v první třetině odskočit Slovincům o dvě branky. Soupeř se však nevzdal a během tří minut ve druhé periodě vyrovnal. Konečnou podobu výsledku dal čtrnáct minut před koncem rakouský Rafael Rotter.

Odlišný průběh měl zápas Běloruska s Lotyšskem. Lotyši na ledě jasně dominovali a nad svým soupeřem od desáté minuty vedli. Na přelomu první a druhé třetiny se Bělorusům sice podařilo odskočit na rozdíl jediné branky, avšak soupeř byl jednoznačně proti vyrovnání. Konečný stav 3:6 zajistil Lotyšsku první tři důležité body.

Rakousko - Slovinsko 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 20. Unterluggauer (Raffl, Koch), 25. Raffl (Peintner, Trattnig), 46. Rotter (Lukas P.) - 37. Razingar (Rodman M., Rodman D.), 40. Rodman D. (Gregorc, Kristan).

Bělorusko - Lotyšsko 3:6 (1:3, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 20. Kostyuchonok (Kitarov, Demkov), 21. Korobov (Meleshko), 60. Meleshko (Kostitsyn A., Kulakov) - 10. Cipulis (Rekis, Nizivijs), 14. Pujacs (Dzerins, Redlihs M.), 18. Pujacs (Redlihs M.), 37. Nizivijs (Cipulis, Vasiljevs), 50. Cipulis (Rekis, Nizivijs), 58. Saulietis (Redlihs M.).