28.04.2011 | Tomáš Čekal

Slovákům vstup do šampionátu vyšel, Německo zaskočilo sbornou

První den světového šampionátu 2011 v ledním hokeji ukázal, že by se mohl ubírat podobnou cestou jako ten loňský. Tedy cestou překvapivých výsledků, selhání favoritů a vyrovnaných bojů až do posledních vteřin utkání. Nálepky předzápasových favoritů budou znova odlepeny a každý bodík bude jen odměnou za stoprocentní nasazení. Úvodní čtyři utkání pátečního dne to jen potvrdila.

Famózní Endras vychytal historicky první vítězství nad Rusy

Jakoby svěřenci trenéra Bykova byli myšlenkami ještě někde na daleké Sibiři. Tak vypadalo první páteční utkání skupiny A. Kdo si lámal hlavu nad tím, zda dá více branek Radulov, Kovalčuk, Afinogenov nebo ruský kapitán Morozov, dělal to zbytečně.

9049 diváků na stadionu Ondřeje Nepely si našlo jiné hrdiny, z jiné země. V prvé řadě to byli dva němečtí útočníci. Zatímco si výše jmenovaní ruští bohatýři nevěděli rady s výbornou obranou svěřenců trenéra Kruppa, německý prapor pozvedli Thomas Greilinger a tři minuty před koncem Patrick Reimer. Právě oni se postarali o dva přesné a rozhodující zářezy v bráně hvězdného Nabokova. „Naši hráči plnili výborně herní plán a měli jsme skvělého gólmana,“ soukal ze sebe překvapený trenér vítězů Uwe Krupp a dodával: „Byl to prostě den, kdy se vám všechno daří.“

Přesně tak vystihl formu brankáře Dennise Endrase, loňského nejlepšího brankáře mistrovství světa. Právě on totiž pochytal 31 ruských střel a byl základním kamenem nejen historicky prvního vítězství na MS nad Rusy, ale zároveň první vychytané nuly ze vzájemných utkání. „Také my jsme měli spoustu šancí, jenže jsme je neproměnili,“ soukal ze sebe po utkání nespojený ruský trenér Bykov.

Německo – Rusko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávka: 25. Greilinger (Braun), 58. Reimer.

Francouzští trpaslíci zaskočili každoročně silnější Švýcary

Tým nabitý ostřílenými hráči typu Ambühl, Plüss nebo Rüthemann si dlouho nevěděl rady, jak překonat poctivou obranu Francie. Když se k tomu přidal ještě z NHL osmi sezónami ostřílený brankář Cristobal Huet, bylo jasné, že se hráči s helvétským křížem na dresu pořádně nadřou.

A nejen že nadřou. Pokud chtěli Švýcaři na body vůbec pomýšlet, museli se pekelně soustředit také na obranu. Po prvních dvou částech totiž vedli na střely Francouzi (24:19). Favorit měl velké štěstí, že se utkání neslo ve znamení brankářů. Podobně jako Huet si vedl i jeho protějšek Tobias Stephan.

Ani jeden z uvedené dvojice totiž v šedesáti minutách neinkasoval. O zisku bodu navíc rozhodl v čase 61:46 švýcarský obránce Julien Vauclair, jenž se prosadil po individuálním průniku. Střelec vítězné švýcarské branky se po utkání nechal slyšet, že si právě minuty po vypršení řádné hrací doby užívá: „Je to můj čas. Při hře čtyři na čtyři se cítím jako ryba ve vodě,“ usmál se dvaatřicetiletý zadák švýcarského Lugana. Švýcarsko se díky jeho parádě alespoň do večerního duelu Kanady s Běloruskem usadilo na čele skupiny B.

Švýcarsko – Francie 1:0pp (0:0, 0:0, 0:0 – 1:0)

Branka a nahrávka: 62. Vauclair (Rüthemann).

Mladé javorové listy k zemi padat nechtěly

Hned šest borců ročníku narození 1990 a vyšší měl na své soupisce pro první utkání s Běloruskem kanadský trenér Hitchcock. A byli to právě mladíčci z NHL, kteří se postarali o úvodní upracovanou výhru hokejistů ze země kolébky ledního hokeje.

Proč upracovanou? Protože po prvních dvaceti minutách bylo skóre zásluhou Bělorusa Stěpanova vyrovnané. Až postupem času, jak nabývaly kanadské střely na brankáře Mezina, nabíhalo také závěrečné skóre. Zatímco na střely vyhráli Kanaďané „jen“ dvojnásobně (39:22), brankovou převahu převýšili čtyřikrát.

Kanadské trojici Eberle, Skinner a Tavares je sice dohromady jen 60 let, ale všichni tři borci pálí jako veteráni. Nejlépe to dokumentoval dvacetiletý Jordan Eberle. Útočník Hemského Edmontonu prostřelil brankáře Mezina dvakrát a na výhře měl tedy poloviční podíl.

Bělorusko – Kanada 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 20. Stěpanov (Kulakov, Kitarov) – 2. Eberle (Kane E., Scalzo), 31. Skinner (Tavares), 46. Tavares (Skinner, Schenn), 49. Eberle (Phaneuf, Scalzo).

Slováci slovinskou senzaci nepřipustili a vývoj utkání otočili

Asi jen částečně se poučil domácí tým slovenského mistrovství světa z úvodní překvapivé výhry Německa nad Ruskem. Svěřenci trenéra Hanlona totiž načali klání se Slovinci totožně jako ti Bykovovi – prohrávali. A prohrávali poměrně dlouho. Na úvodní Kranjcovu trefu z 23. minuty odpověděli nervózní Slováci až pět minut před koncem druhé části.

Tehdy to vzal „na sebe“ Miroslav Šatan. „Tomáš Surový odvedl kopec práce a také mně se povedlo udělat, co jsem chtěl. Bylo to jako zamlada,“ usmíval se Šatan nad vymetením pravé šibenice. Definitivní klid na slovenské hole i duše všech věrných fanoušků přidal dvanáct minut před koncem Peter Podhradský. Obránce Dynama Minsk od modré čáry propálil vše, co mu stálo v cestě.

Mladý a nezkušený slovinský tým se ještě pokusil o zázrak při hře bez brankáře, jenže hokejový bůh byl proti. Asi si říkal, že dvě překvapení za den už byly dost. Slovenské vítězství ještě stvrdil do prázdné brány Luboš Bartečko a trenér Glen Hanlon mohl být spokojený: „I proto, že měli Slovinci mladý a bojovný tým, jsem moc rád, že byl náš vstup do turnaje úspěšný. Hráli jsme na jedenáct útočníků a někteří hráči už byli v závěru unavení,“ přibližoval informace ze střídačky sám hlavní trenér Hanlon. Své hvězdy by měl nechat rychle odpočinout, aby Němci v neděli neukázali, že výhra nad silnými Rusy nebyla náhodná.

Slovensko - Slovinsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 36. Šatan (Surový), 48. Podhradský (Zedník, Surový), 60. Bartečko - 23. Kranjc (Kužnik, Razingar).