26.12.2015 | Marek Janoš

Slováci zdolali Bělorusko, k Čechům se připojil Pastrňák

Helsinky ve druhém hracím dni juniorského mistrovství světa hostily jen dva zápasy. Do turnaje vstoupili Slováci, když v napínavé bitvě přetlačili Bělorusko 4:2. Večer Švýcaři podlehli srdnatým Dánům 1:2. Češi nehráli, přesto způsobili hodně rozruchu. David Pastrňák totiž potvrdil účast na mistrovství, nastoupit by měl už proti Slovensku.
Už v sobotních večerních hodinách se začaly objevovat zprávy o tom, že bostonský útočník David Pastrňák přicestuje na mistrovství světa. Tyto informace dostaly v neděli reálnou podobu a devatenáctiletá naděje zamířila do Helsinek. 

Úvodní zápas na turnaji za sebou má Slovensko. Východní sousedé narazili na houževnaté Bělorusko. Nejdříve poslal Slováky do vedení Koch, Bělorusové ale zásluhou Malinovského a Vasilčuka do poloviny zápasu otočili. Vývoj zápasu se však změnil ještě jednou. Lešťan srovnal a vítěznou branku vstřelil zkraje třetí třetiny Hrušík. Utkání završil kuriózní technický gól Slovenska na 4:2.

 Od 19 hodin se v menší Ice Hall Aréně střetli Dánové se Švýcary ve velmi důležitém zápase z pohledu bojů o čtvrtfinále. Přestože Helvétští se ujali už v 9. minutě zásluhou Roda vedení, odcházeli nakonec ze zápasu s prázdnou. Dánové srdnatým výkonem otočili ve třetí třetině zápas, když vyrovnal Nielsen ve 42. minutě a o pět minut později vstřelil vítěznou branku From. Dánové se tak výrazně posunuli k postupu ze skupiny A. 

Česko po volném dni čeká důležitý federální zápas proti Slovensku, do kterého by se měl vrhnout také Pastrňák. Zajímavé mohou být v pondělí duely Švédsko-USA nebo zimní válka mezi Ruskem a Finskem.