02.01.2013 | Sanny Muharem

Slováci se zachránili, domácí Rusko si finále nezahraje

Světový šampionát do dvaceti let v ruské Ufě pomalu finišuje. Čeští reprezentanti ve čtvrtek k žádnému duelu nenastoupili, na programu byly ale dvě velmi zajímavá semifinálová klání. Rusové padli v samostatných nájezdech a vytoužené zlato nezískají.

Favorizovaná Kanada se do finále nepodívá, USA překvapilo

Javorové listy v turnaji končí. Jeden z největších favoritů celého šampionátu dvacetiletých poprvé prohrál, avšak v jednom z nejdůležitějších duelů. Kontinentální derby mezi Kanadou a Spojenými státy americkými mělo překvapivého pána.

Už závěr první třetiny napověděl, jakým směrem se bude střetnutí posouvat. Američané se dostali do dvoubrankového vedení a aktivita z nich sršela. Kanada naopak nehrála to, čím se na šampionátu prozatím prezentovala. USA nepolevilo ani ve druhé periodě, po čtyřiceti minutách vedlo již o čtyři branky, což překvapilo leckterého fanouška v Ufa Areně.

Kanadští hokejisté sice na začátku třetí dvacetiminutovky kontrovali jednou brankou, to bylo ale z jejich strany vše. Spojené státy americké jednoznačně opanovaly semifinálové klání, dvěma góly se stejně jako proti Česku zaskvěl Gaudreau.

USA tedy přehrálo Kanadu a postupuje do finále. Kanada smutní, před šampionátem totiž pomýšlela na zisk zlatých medailí.

Kanada – USA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 44. Rattie – 8. McCabe, 17. McCabe, 23. Gaudreau, 33. Vesey, 56. Gaudreau.

Slovensko je zachráněno. V napínavém duelu zdolalo Lotyše

Slovenská reprezentace do dvaceti let zůstane mezi elitou i příští rok. Ve skupině o udržení totiž získala potřebné body, které musela získat k definitivní záchraně. Výhra se ale nerodila vůbec jednoduše. Hned v úvodu se lotyšská reprezentace ujala vedení.

Slováci se gólově prosadili v patnácté minutě. Ve druhé části následně přidali další dvě trefy, které jim zajistily dvoubrankové vedení. Zdálo se tedy, že si v klidu pohlídají svůj náskok. Přišel ale nástup Lotyšska, jenž znamenal vyrovnání.

Souboj tak nabral nový rozměr, oba dva celky najednou začaly více bruslit. V závěru Lotyši nevyužili svoji přesilovku, na což Slováci odpověděli rázně. Nekompromisní ranou od modré čáry strhl vedení na stranu svého týmu Bíreš, jenž v zápase vstřelil rovnou dva góly.

Slovensko upravilo stav na 5:3 ještě brankou do prázdné klece, čímž si zajistilo setrvání v elitní skupině pro příští mistrovství světa. V posledním zápase ještě odehraje duel o čest s Finskem.

Slovensko – Lotyšsko 5:3 (1:1, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 15. Bíreš , 31. Mikúš, 34. Daňo, 55. Bíreš, 60. Daňo – 2. Ozolinš, 46. Jevpalovs, 51. Kulda.

Rusko je ze hry o zlato venku. Švédové zvítězili v nájezdech

Další z nejsebevědomějších týmů si finále nezahraje. Domácí Rusové si před začátkem tohoto střetnutí hodně věřili, nakonec ale odcházeli z bitvy se sklopenou hlavou. Švédsko začalo výtečně. Po deseti minutách vedla reprezentace Tre Krönor o dva góly.

Na sborné tedy bylo, aby se stavem ještě něco udělala. Většinou to však komplikovala rozehrávka, která Rusům moc nešla, Švédi totiž skvěle bránili. V osmadvacáté minutě se ale domácí přece jenom dočkali. Na rozdíl jediného gólu snížil Mironov.

Třetí perioda nabídla hodně emocí. Rusko se nakonec dočkalo i vyrovnání. V osmačtyřicáté minutě Ufa Arena explodovala radostí po dorážce Grigorenka.

Další nervy drásající duel dospěl až do samostatných nájezdů, kde tentokrát Rusové neuspěli. Skandinávský tým byl v této loterii šťastnější a zásluhou Collberga, který se jako jediný dokázal trefit, postupuje do vysněného finále. Švédsko tak může obhájit své loňské prvenství.

Švédsko – Rusko 3:2sn (2:0, 0:1, 0:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Lindholm, 10. Forsberg, rozh. nájezd Collberg - 28. Mironov, 48. Grigorenko.