08.05.2015 | Radek Barkman

Slováci přichází o naději na play-off, Lotyšsko má k záchraně blízko

Devátý hrací den na mistrovství světa nabídl podobně jako ty předchozí výhry favoritů. Rusové oslavili "Den vítězství" výhrou 7:0 nad Běloruskem, Finové nezaváhali se Slovenskem a opět udrželi čisté konto.
Rusko – Bělorusko 7:0
10. Kovalčuk (Kuljomin, Anisimov), 22. Tarasenko (Anisimov, Medvěděv), 30. Šipačov (Panarin, Dadonov), 33. Panarin (Šipačin, Mironov), 43. Širokov z trestného střílení, 45. Dadonov (Malkin, Kovalčuk), 52. Malkin (Tarasenko, Mozjakin). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Stricker (Švýc.) - Dahmen (Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:4, navíc A. Kosticyn (Běl.) 10 min. Využití: 3:0. Diváci: 8363.

Ruští hokejisté opět vybojovali šanci na vítězství ve skupině. Bělorusko totiž rozdrtili vysoko 7:0 a symbolickým skóre tak oslavili "Den vítězství". Čisté konto i přes nulu v kolonce inkasovaných branek nevybojoval brankář Bobrovskij, který byl nečekaně v 57. minutě trenérem Znarokem vystřídán.

Kanonádu odstartoval už v první třetině Kovalčuk, záhy Bělorusové odmítli odpověď z hole Děmkova, kerý prováděl trestné střílení. Rusové naopak to své proměnili, když se trefil Širokov. Zvyšoval tím už na 5:0, po něm ještě přidali dvě branky Dadonov a Malkin, o sedm ruských zásahů se postaralo sedm různých střelců.

Francie – Kanada 3:4
Branky a nahrávky: 17. Desrosiers (Meunier, Auvitu), 47. Y. Treille (Meunier), 47. Fleury - 12. Seguin (Spezza, Barrie), 13. Eberle (MacKinnon, Duchene), 38. Seguin (Spezza), 50. Eberle (Burns, Crosby). Rozhodčí: Šindler (ČR), Wehrli (Švýc.) - Pihlblad (Švéd.), Šefčík (SR). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:3. Diváci: 15.300.

Sobotní program v O2 areně nastartoval souboj hokejového velikána s trpaslíkem. Kanaďané se však na vítězství nečekaně nadřeli. Seguin s Eberlem sice rychle vytvořili Javorovým listům dvoubrankový náskok, pak se ale prosadil Desrosiers. Málo platné, protože se na konci druhé třetiny po nejistém zákroku brankáře Quemenera prosadil opět Seguin.

Kdo čekal demolici Francie v závěrečné třetině, musel být v šoku. Reprezentanti Galského kohouta totiž zvládli během minuty vyrovnat. Po trefách Yoricka Treilleho a Fleuryho dospěl zápas do dramatické koncovky. Kanaďané ale hráli v zápase výborné přesilovky a po faulu Trabicheta nakonec rozhodl rovněž dvougólový Jordan Eberle tečující Burnsovu střelu.

Finsko – Slovensko 3:0
Branky a nahrávky: 51. Donskoi (Lindell, J. Jokinen), 56. Aaltonen (Pesonen, Kemppainen), 60. Komarov. Rozhodčí: Olenin (Rus.), Vinnerborg (Švéd.) - Carnathan (USA), Mills (Kan.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Finové sice nezvládli úvodní zápas na turnaji, pak už ale excelovali. A to zejména v obranné činnosti, kde od zmiňovaného zahajovacího duelu neinkasovali. Proti Slovensku však šel do brány mladý Saros, Rinne se údajně potýkal s chřipkou. Sarose v úvodní třetině překonal Hudáček, ale jeho trefa nebyla kvůli vysoké holi uznána.

Slovákům se nedařilo a po většinu duelu byli pod tlakem. Nevyužili ani přesilovku 5 na 3, Bližňák v oslabení Sarose nepřekonal. Když už svěřenci trenéra Vůjtka opticky srovnali hru, vyzrál na Laca bez hole Donskoi. Aaltonen pak finský náskok navýšil a do prázdné branky pečetil výhru svého týmu Komarov. Slovensku se účast ve čtvrtfinále vzdaluje, na turnaji ztratilo body už se třetím soupeřem ze severu Evropy.

Rakousko – Lotyšsko 1:2pp
Branky a nahrávky: 17. Lebler (M. Raffl) - 33. Darzinš (Daugavinš), 61. Daugavinš (Darzinš, Galvinš). Rozhodčí: Mayer (USA), Björk (Švéd.) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 1:3, navíc Jerofejevs (Lot.) 10 min. Bez využití. Diváci: 12.735.

Klíčový záchranářský souboj se odehrál mezi Lotyšskem a Rakouskem. Účastníci loňských olympijských her v Soči nabídli zajímavý souboj s množstvím šancí, ale malým počtem gólů. Skóre otevřel v první třetině Lebler, ještě předtím vychytal Starkbaum Indrašise.

Druhá třetina sice začala lotyšským náporem, ale po několika šancích se ujala až souhra Darzinše s Daugavinšem. Posledních dvacet minut dlouho režírovali Rakušané. Masalskis se musel vyznamenat proti šancím Pallestranga a Thomase Raffla, nepřišel si na něj ani jeho slavnější bratr Michael. Na druhé straně si Starkbaum poradil s nebezpečným pokusem Daugavinše. Nakonec to byl ale tento lotyšský útočník, který v prodloužení prostřelil Starkbauma a zařídil tak posun Lotyšska před Rakousko.

Švédsko – Švýcarsko 2:1pp
Branky a nahrávky: 8. Lindholm (Rask, Ericsson), 64. F. Forsberg (Eriksson, Ekman-Larsson) - 41. Bodenmann (Blum, Ambühl). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Bulanov (Rus.) - Suominen (Fin.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 15 201.

Zřejmě poslední šanci posunu na druhou pozici představoval pro český tým souboj Švédska proti Švýcarsku. Seveřané byli vzhledem k aktuálnímu rozpoložení velkým favoritem, na výhru se nakonec museli ale pořádně nadřít. Klid jim nepřidala ani poměrně brzká branka Lindholma, který zblízka dokončil akci Raska s Ericssonem.

Ve druhé třetině měl velkou šanci na vyrovnání mladík Fiala, ale Enroth jeho nájezd vychytal. Na druhé straně zaváhal brankář Genoni proti střele Lindholma, ale zachránila ho tyč. Třetí třetina byla poznamenána skvělým švýcarským nástupem. Přesnou ranou od modré se prosadil tečující Bodenmann. Video tentokrát Švýcarům gól přisoudilo, v první třetině totiž odepřelo zásah Streita. I přes zajímavý hokej ve zbytku třetiny další gól nepadl, rozhodovalo se v prodloužení. V něm hráli Švédové přesilovku a Forsberg byl ve správný čas na správném místě. Tre Kronor vyhráli a asi definitivně rozhodli o svém druhém místě ve skupině A.

Dánsko – Norsko 4:1
Branky a nahrávky: 2. N. Jensen (A. Poulsen), 20. Nielsen (Jakobsen, Madsen), 34. Storm (J. Jensen, Nielsen), 52. Jakobsen (Hardt, Madsen) – 4. K. Olimb (Rosseli Olsen, Bonsaksen). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Gofman (Rus.) - Lederer (ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 4:4, využití: 2:0. Diváci: 7316.

Poslední možností Slovinců vybojovat v Ostravě záchranu v elitní skupině mistrovství světa představoval souboj Dánska s Norskem. Zapotřebí byla norská výhra tak, aby to měli Slovinci ve svých rukou v přímém souboji proti Dánsku. Jenže už ve druhé minutě se dokázal prosadit Jensen a jakoby tím nastínil ráz celého zápasu. Nijak nevadilo ani brzké Olimbovo vedení už ze čtvrté minuty.

Těsně před koncem první třetiny se totiž prosadil Nielsen a Storm ještě dokázal ve druhé třetině vedení svého týmu navýšit o další gól. Severské derby se odehrávalo ve výrazně dánské režii. I přes norský nápor ve třetí třetině se totiž skóre neměnilo, poslední naději na play-off odpálil Vikingům Jakobsen. Dánsko tak nyní má před Slovinskem náskok čtyř bodů a o záchranu ho připraví jen zázrak.