26.12.2012 | Radek Barkman

Slováci na úvod MSJ překvapili Rusy, Češi nestačili na Švédy

V ruské Ufě bylo ve středu zahájeno Mistrovství světa hráčů do 20 let. Všechny čtyři duely měly před svým startem výrazného favorita, Slovensku se však povedla malá senzace v podobě bodového zisku proti domácím Rusům.

Švédové nedali českému týmu šanci

Jednoznačný byl duel mezi úřadujícími mistry světa ze Švédska a českým týmem. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta zaostávali ve všech směrech a nakonec podlehli 1:4. 

Zápas výrazně ovlivnily už jeho úvodní minuty. Obránce David Musil šel během nich hned třikrát na trestnou lavici, z čehož Švédové vytěžili dvě branky. Oba góly navíc padly z podobných míst. Nejprve se prosadil Collberg, poté zamířil do černého Lindholm. Češi měli svou nejlepší pasáž na začátku druhé části hry. Nicméně v době, kdy jejich tlak sílil, přišel třetí švédský gól. Po chybě na útočné modré během přesilové hry totiž ujel Sandberg a s trochou štěstí dostal kotouč za Machovského. "Úvod se nám kvůli nedisciplinovanosti vůbec nepovedl, prohru jsme si zavinili sami," věděl kapitán českého týmu Lukáš Sedlák.

Druhá polovina utkání už byla na zajímavé momenty mnohem chudší. Češi se sice všemocně snažili o kontaktní branku, ale jejich snahy končily vesměs na spolehlivém brankáři Lassinanttim. Filip Forsberg navíc ve třetím dějství přidal čtvrtou branku a bylo hotovo. Čestný úspěch českého týmu zaznamenal šest vteřin před koncem z otočky Sedlák a upravil tak na konečných 1:4. Na nepovedený zápas musí nyní Češi zapomenout, už v pátek je v důležitém souboji čeká Finsko. "Ve třetí třetině jsme dokázali Švédy chytat ve středním pásmu. Dařilo se nám získávat víc puků. Na tom musíme stavět v příštím zápase. Naším hlavním úkolem je hrát disciplinovaně," naznačil Sedlák.

Česko – Švédsko 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 60. Sedlák (Vrána) - 3. Collberg (Molin, Vikstrand), 4. Lindholm (Vikstrand, Collberg), 24. Sandberg, 53. Forsberg (Djuse, Rakell). 

Finové zvládli vstup do turnaje proti Lotyšsku

Jako první se v Paláci sportu představili loňští semifinalisté z Finska, které vyzvali vždy nebezpeční Lotyši. Ti se A skupiny světového šampionátu účastní stejně jako loni a rozhodně nepodali špatný výkon. S favoritem dlouho drželi krok a nenechali se dostat pod výraznější tlak. Finům tak pomohly zejména rychlé branky Aaltonena, jimiž zareagovali na Jelisejevsovo vyrovnání.

Lotyši měli ve druhé části hry k dispozici několik početních výhod, ale Finy podržel Korpisalo. Ve druhé třetině navíc překonali Merzlikinse ještě Granlund a Ristolainen. Závěrečné dějství se dohrálo už pouze z povinnosti, Finové si na úvod turnaje připsali snadné vítězství 5:1. Třemi kanadskými body poprvé zazářila hvězda týmu Miro Aaltonen.

Lotyšsko – Finsko 1:5 (1:3, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Jelisejevs (Kuzmenkovs) - 2. Lehkonen, 13. Aaltonen (Ristolainen), 16. Aaltonen (Armia), 34. Granlund (Armia), 40. Ristolainen (Aaltonen). 

Kanada rozmetala Němce devíti góly

Brankově bohatý zápas byl k vidění v nedaleké Ufa Areně. Kanadští hokejisté zde zahájili cestu za mistrovským titulem vysokou výhrou nad novicem v elitní skupině mistrovství světa, mužstvem Německa. Ačkoliv Javorové listy měly v první třetině navrch, hrál se relativně zajímavý a vyrovnaný hokej. Němci se navíc po přesilovkové trefě Riedera dotáhli po dvaceti minutách na dostřel jediné branky.

Pak ale při vlastní přesilovce inkasovali třetí gól a bylo po zápase. Oba celky už v tu chvíli zanevřely na obrannou činnost a výsledkem bylo celkem 12 branek. Kanaďané vedli ve druhém dějství už 6:1 a desítka se zdála být otázkou času. Jenže zmátořili se i Němci, kteří během chvilky snížili na 6:3. Pak už do černého mířili jen favorité. Ti nakonec zvítězili 9:3 i díky pětibodovému příspěvku svého kapitána Ryana Nugenta-Hopkinse.

Německo – Kanada 3:9 (1:2, 2:5, 0:2)
Branky a nahrávky: 20. Rieder (Kahun, Pfoderl), 37. Pfoderl (Draisaitl, Mebus), 39. Latta - 4. Ouellet (Nugent-Hopkins), 10. Nugent-Hopkins (Huberdeau), 23. Scheifele (Nugent-Hopkins), 25. Huberdeau (Hamilton, Nugent-Hopkins), 33. Rattie (Camara, MacKinnon), 34. Strome (Drouin, Ritchie), 40. Scheifele (Nugent-Hopkins, Huberdeau), 45. Drouin (Harrington, Strome), 58. Wotherspoon (Strome, Ritchie).

Slováci sebrali Rusům cenný bod

Jediné překvapení se tak odehrálo v závěrečném utkání hracího dne. Rusové před vynikající návštěvou v Ufa Areně hostili Slováky, kteří se na loňském světovém šampionátu dokázali probojovat až do čtvrtfinále. 

Podobně jako v zápasech Finsko-Lotyšsko a Kanada-Německo byl i zde úvod relativně vyrovnaný. Ani jedno mužstvo se do brankových šancí příliš nedostávalo, Slováci si dokonce udržovali mírnou střeleckou převahu. Jenže po rychlém protiútoku v podání dvojice Grigorenko-Kučerov a zakončení druhého jmenovaného inkasovali jako první.

Ve druhé třetině se místy ocitli pod drtivým tlakem a i díky fantastickým zákrokům svého brankáře Adama Nagyho dostali pouze jeden gól. O ten se po chybě ve středním pásmu postaral Chochlačov. Rozhodnuto ale nebylo. Slováci totiž udeřili prakticky hned ze své první vyložené šance. Matis vrátil Slováky do hry a v závěrečné power-play umocněné čtyřminutovým vyloučením dokázal skórovat Richard Mráz. V prodloužení nakonec byla šťastnější Sborná, která po trefě Jarullina v početní výhodě nakonec zvítězila 3:2.

Rusko – Slovensko 3:2 po prodl. (1:0, 1:1, 0:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Kučerov (Grigorjenko), 29. Chochlačov (Sigarjov, Sergejev), 65. Jarullin (Nestěrov) - 35. Matis (Mikúš, Daňo), 60. R. Mráz (Hudec).