26.12.2013 | Lukáš Caha

Slováci i Fini zahájili šampionát dvacítek výhrami

Druhým dnem pokračovalo v pátek hokejové mistrovství světa hráčů do dvaceti let ve švédském Malmö. Do turnaje vstoupili výhrou Slováci, kteří rozdrtili Německo 9:2, i Finsko. To v severském derby přehrálo Nory 5:1.

Slovensko na úvod potopilo Němce

Slováci potvrdili roli favorita v utkání s Německem a již v první dvacetiminutovce unikli svému soupeři o tři branky. Unavení Němci se zmohli na jedinou střelu. Jejich herní projev se však zlepšil s nástupem druhé třetiny. Nejprve sice znovu inkasovali, ovšem chvíli na to se dočkali prvního gólu.

Tým v modré kombinaci dresů byl však před brankou soupeře úspěšnější a v polovině utkání vedl již 6:1. To už vyhnalo gólmana Marvina Cüppera z branky a mezi tyče se postavil Patrick Klein. Ani ten si však s rozjetou slovenskou mašinou neporadil. Ta odpověděla na druhou branku Němců hned dvěma rychlými góly.

O vítězi nebylo pochyb. Slováci začali šetřit síly na sobotní souboj s Američany, přesto tři a půl minuty před závěrečnou sirénou docílili ještě deváté branky.

Slovensko – Německo 9:2
Branky a nahrávky: 4. Kolena (Griger, Reway), 13. Daňo (Lunter), 18. Griger (Kolena, Reway), 22. Daňo (Cehlárik), 27. Kolena (Reway, Griger), 31. Gachulinec (Horanský, Mlynčár), 48. Reway (Griger), 49. Lunter (Daňo, Cehlárik), 58. Horanský (Valjent) – 23. Kahun (Draisaitl), 46. Kahun (Möser, Draisaitl).

Finové potvrdili roli favorita a porazili Nory

Finsko vstoupilo do turnaje proti slabšímu soupeři z Norska, přesto hledalo recept na pevnou obranu svého soupeře až do devatenácté minuty. To druhé dějství již bylo na branky bohatší. Papíroví favorité přidali další tři góly. Severskému derby dodala náboj menší šarvátka v šestatřicáté minutě. Hlavní sudí poslali na trestnou lavici po dvou hráčích z každého týmu.

V závěrečné části si přišlo necelých osm set fanoušků v Malmö Aréně ještě na několik pohledných akcí, gólem však skončily jen dvě. Nejprve navýšili Finové na 5:0 a tři minuty před koncem se dočkali zaslouženého gólu i Norové, přesto to na vítězi již nic nezměnilo.

Finsko – Norsko 5:1
Branky a nahrávky: 20. Lehkonen (Maenalanen), 23. Maenalanen (Teravainen, Lehkonen), 35. Maenalanen (Pokka), 36. Nikko (Kulmala), 48. Leskinen (Rauhala) – 57. Johnsgard (Rasch, Tonjum).