13.12.2012 | Jan Chlubna

Sledge hokejisté skončili na turnaji v Podolsku druzí

Národní tým ve sledge hokeji se zúčastnil od 8. do 10. prosince 2012 turnaje pěti zemí v ruském Podolsku. Na akci s názvem "Novoroční pohár" třikrát zvítězil s čistým kontem, v souboji o první místo ale nestačil na domácí Rusy. Přinášíme výsledky i s komentářem hlavního trenéra Miroslava Hornicha.

Sledge - Novoroční pohár 2012

Termín: 8. - 10. prosince 2012
Místo konání: Podolsk, Rusko
 

Švédsko - Česká republika 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky: 21. Hábl (Geier, Motyčka), 34. Geier (Hábl), 38. Motyčka (Klíma).
Vyloučení: 3:1. Využití: 0:0.
Sestava ČR: Vápenka - Hrbek, Klíma, Kvoch, Podhradský - Šafránek, Palát, Raul, Geier, Hábl, Kubeš, Motyčka, Fojtík, Rumplík.

Hodnocení Miroslava Hornicha:
Ve vyrovnané první třetině nedošlo k žádnému vážnějšímu ohrožení branky. Oba týmy se soustředily na obranu. Češi měli od počátku za úkol zaměstnávat soupeře zejména v osobních soubojích a postupně jej dostávat pod tlak. Švédský brankář několikát zasahoval proti střelám, kterým však chyběla dostatečná razance a přesnost.
Ve druhé části hry pokračovali čeští sledge hokejisté v ostrém napadání švédské rozehrávky již v obranném pásmu soupeře, zlepšili střelbu a zejména kombinaci. Švédové místy zoufale odpalovali kotouče pod narůstajícím tlakem, ze kterého dokázali Češi skórovat v 26. minutě. Jejich nápor se ihned projevil i v počtu zásahů švédského brankáře. Vápenka si na kotouč sáhl jen jednou při ojedinělém výpadu soupeře.
Třetí třetina přinesla pohledný kombinační hokej i zlepšenou střelbu českých sledge hokejistů, kteří soupeře překonali ještě dvakrát. Češi tak ve svém prvním vystoupení na turnaji v Podolsku předvedli velmi solidní výkon proti soupeři, který nedávno postoupil do elitní skupiny “A” společně s Rusy.
 

Velká Británie - Česká republika 0:11 (0:7, 0:2 0:2)

Branky: 2. Šafránek (Geier), 4. Geier, 6. Hrbek (Fojtík), 8. Geier, 11. Klíma (Hrbek), 11. Kubeš (Raul, Kvoch), 15. Raul (Motyčka), 19. Fojtík, 28. Podhradský (Palát), 35. Hábl (Palát), 44. Raul (Hábl).
Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1.
Sestava ČR: Vápenka - Hrbek, Klíma, Kvoch, Kubeš, Rumplík - Šafránek, Geier, Palát, Raul, Hábl, Motyčka, Fojtík, Podhradský.

Hodnocení Miroslava Hornicha:
O osudu utkání bylo rozhodnuto již v několika prvních minutách úvodní třetiny, kdy hráči ČR nastříleli soupeři sedm branek. Ve druhé třetině nápor Čechů pokračoval, skóre se však již neměnilo tak výrazně. Ve třetí třetině přidali hráči ČR dvě branky a upevnili si své vedení v tabulce.
 

Estonsko - Česká republika 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Branky: 1. Geier (Šafránek), 11. Šafránek (Hrbek), 21. Motyčka (Raul), 39. Hrbek (Fojtík, Geier), 40. Šafránek (Palát).
Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1.
Sestava ČR: Hulín - Hrbek, Kvoch, Kubeš, Rumplík - Šafránek, Geier, Palát, Raul, Hábl, Motyčka, Fojtík, Podhradský.

Hodnocení Miroslava Hornicha:

I ve třetím utkání turnaje čeští hráči soupeře jednoznačně přehráli. Estonci pouze odpalovali puky ze svého obranného pásma nebo se pokoušeli ohrozit Hulína v brance ČR střelami z velké dálky.
O celkové prvenství se tedy utkaly dosud neporažené celky Ruska a ČR. Sledge hokejisté ČR s čistým kontem, Rusové s největším počtem nastřílených branek.

Rusko - Česká republika 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky: 1. Petrov (Lisov), 27. Seljukin (Volkov), 43. Tuchin - 28. Podhradský.
Vyloučení: 1:3. Využití: 2:0.
Sestava ČR: Vápenka - Hrbek, Kvoch, Kubeš, Rumplík - Šafránek, Geier, Palát, Raul, Hábl, Motyčka, Fojtík, Podhradský.

Hodnocení Miroslava Hornicha:

Tentokrát to byl český tým, který inkasoval branku hned po několika málo sekundách po zahájení hry. Úvodní tlak sborné narůstal po celou první třetinu. Vápenka v brance odváděl spolehlivou práci a držel tak naděje na zdramatizování utkání.
Zajímavou zápletku předvedli ruští rozhodčí, kteří na upozornění české střídačky přerušili hru pro příliš mnoho hráčů sborné na ledě. Po krátké diskusi své rozhodnutí změnili a pokračovalo se dál ve hře 5 na 5. Utkání pokračovalo ve vysokém tempu i po druhé brance v české síti. O minutu později byl překonán také ruský brankář. Rusové přidali třetí branku ve třetí části hry a rozhodli tak o svém vítězství.
Utkání s výběrem Ruské federace bylo velmi dobrým testem před nadcházejícími měsíci přípravy na světový šampionát v Koreji, kde se český výběr bude muset probít mezi nejlepších pět týmů světa a zajistit si tak definitivně účast na paralympiádě v ruském Soči.