13.04.2011 | Petr Schultz

Skupina je těžká, ale můžeme postoupit, říká trenér U18 Jiří Šolc

Česká reprezentace do osmnácti let už odpočítává poslední hodiny před svým prvním startem na šampionátu v Německu. Ve čtvrtek od 19:30 najedou na led drážďanské haly proti Švédsku, které se loni v Bělorusku umístilo na stříbrné pozici, a o den později pak vyzvou silnou Kanadu. „Pokud ale chceme pomýšlet na postup, musíme proti Švédsku, Finsku a Kanadě urvat aspoň jedno vítězství,“ vyzradil plány hlavní trenér Jiří Šolc.
V německých městech Drážďany a Crimmitschau se od 14. dubna koná šampionát osmnáctek a chybět nebude ani ta česká. Ve skupině je ale čeká těžká práce. „Máme velmi těžkou skupinu. Není tam jen Švédsko, ale jsou tam týmy, jako jsou Finsko, Kanada a outsider Norsko, které musíme za každou cenu porazit,“ říká lodivod české střídačky Jiří Šolc. K postupu potřebují Češi skončit na třetím místě ve skupině, aby se vyhnuli nepříjemné skupině o udržení. „Pokud ale chceme pomýšlet na postup, musíme proti Švédsku, Finsku a Kanadě urvat aspoň jedno vítězství. Určitě by pro nás bylo nejlepší, kdybychom vyhráli hned první zápas. Každý soupeř je hratelný, a pokud hráči předvedou perfektní výkon a budeme mít trochu štěstíčka, tak můžeme uspět,“ věří sympatický kouč svému výběru.

Osmnáctku ale čekají hned dva těžké duely v řadě a moc času na regeneraci nebude. Ve čtvrtek vyzvou Švédsko a o necelých čtyřiadvacet hodin později se utkají s Kanadou. „Může to být problém a také nemusí. Nemyslím si, že zápas se Švédskem bude pro nás nějaký problém. Horší bude až druhý zápas, kdy hrajeme s Kanadou, pro kterou to je první zápas na turnaji,“ má malé pochybnosti trenér, který dovedl v roce 2010 juniorku Zlína k titulu.

Tým zažil povedenou přípravu, a s drobnými úpravami je už spolu prakticky od soustředění v Hradci Králové. Většina hráčů se ale k mančaftu připojila až později, protože dohrávali své soutěže. „Další fáze přípravy pak probíhala ve Slaném, to už jsme byli skoro kompletní. V plném počtu jsme byli až teď v Litoměřicích, kde jsme měli výborné podmínky a odehráli jsme dva přípravné zápasy,“ informoval krátce Šolc. V generálce na turnaj pak porazili Češi své východní sousedy těsně 3:2 díky povedené závěrečné periodě. „Proti Slovákům jsme nehráli první dvě třetiny tak, jam jsme chtěli. Před závěrečnou dvacetiminutovkou jsme udělali nějaké změny a vyplatilo se,“ říká.

A co zápas proti Slovensku ukázal? „Snažili jsme se ještě vypilovat nějaké detaily. Pro nás a pro kluky to bylo poučné utkání v tom, že pokud nebudeme pracovat jako tým a budeme hrát individuálně, těžko můžeme pomýšlet na úspěch,“ poznamenává jeden z trenérského dua, které bude velet českým mladíkům. Právě týmový úspěch může přinést výběru trenérů Šolce a Hostáka úspěch. Tím úspěchem by bezpochyby byl postup ze skupiny, což sám potvrdil i Jiří Šolc. Pokud bychom šli dál, znamenalo by to, že máme hodně kvalitní tým, který může za určitých okolností hrát i o medaile,“ nechtěl ale příliš předjímat mladý trenér. Důležitou roli by mohlo sehrát i prostředí. Drážďany totiž neleží od českých hranic příliš daleko, a tak se dá očekávat i podpora z rodné země, která by mohla hnát mladíky kupředu za vytouženým úspěchem. „Budeme rádi, když jich přijede hodně a vytvoří nám domácí atmosféru, protože diváci mohou být rozhodující faktor. Kluky to může také motivovat k lepším výkonům,“ uzavírá rozhovor Jiří Šolc.