19.04.2011 | Jan Vacek – hokej.cz

Šestice reprezentantů navštívila brněnské děti

Vrchol letošní sezony se blíží, už koncem příštího týdne startuje mistrovství světa na Slovensku. Čeští hokejisté jsou již v plné přípravě. Ve čtvrtek zahájí soubojem s Finskem České hokejové hry, které jsou posledním podnikem letošního seriálu Euro Hockey Tour, přesně za týden je pak na programu utkání s Kanadou, jež se odehraje v pražské O2 Areně. I přes nabitý program si však našli reprezentanti prostor, aby navštívili postižené děti ze tří brněnských škol. "Takové akce jsou výborné, snad jsme děti svou návštěvou potěšilo. Bylo to příjemné odpoledne," kvitoval útočník Jiří Novotný.

Na úterní setkání, které proběhlo v areálu Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež v Brně, se dostavilo celkem 150 dětí ze tří brněnských škol. Český národní tým reprezentovala šestice Ondřej Pavelec, Jakub Štěpánek, Ondřej Němec, Jiří Novotný, Petr Hubáček a Jakub Voráček. Celé odpoledne se neslo ve velice přátelské atmosféře, pro tělesně a mentálně postižené děti byla návštěva hokejových hvězd příjemným zpestřením.

Ačkoli mají čeští hokejisté aktuálně velice nabitý program, malým brněnským dětem se téměř dvě hodiny s chutí věnovali. Na úvod setkání se každý z českých reprezentantů mladým fanouškům představil, velký aplaus sklidil zejména útočník brněnské Komety Petr Hubáček. Následovala krátká hudební a taneční vystoupení samotných dětí, která hokejisty zaujala. "Moc se mi to líbilo, měli to hezky připravení," pochvaloval si dobře naladěný Jakub Voráček.

V hlavní části programu se členové národního týmu rozdělili na dvojice a několik desítek minut vedli s brněnskými dětmi živou diskuzi. Témata hovorů byla opravdu různorodá, po úvodních rozpacích se děti osmělily a ptaly se hráčů opravdu na cokoli. "Jaké jídlo máš nejraději?" vyhrkla jedna z dívek směrem k Jiřímu Novotnému. "Určitě smažák," vypálil bez rozmýšlení útočník kazašské Astany. "A nejraději jen s bramborami, to je prostě klasika," dodával s úsměvem.

V místech, kde seděl Petr Hubáček, se živě diskutovalo o brněnských sportovních oddílech. "Co říkáš na Zbrojovku? To je bída, viď?" tázal se útočníka Komety jeden ze starších chlapců. "No, nejde jim to. Ale třeba se ještě zachrání. A pokud ne, nic hrozného se nestane. Lidí bude na stadion chodit pořád stejně, oni navíc odehrají více zápasů se soupeři tady v okoli," zněla odpověď loňského mistra světa ze šampionátu v Kolíně nad Rýnem a Mannheimu.

Někdy až překvapilo, jak dobře brněnské děti české hokejisty znají. "Slyšel jsem, že máš rád anglický fotbal. Komu fandíš? Chystáš se v létě na nějaký zápas?" zeptal se další z chlapců. "Mám rád Arsenal, na fotbal určitě chystám. Rád bych se podíval na Liverpool a Tottenham," odpovídal s úsměvem Petr Hubáček. U stolku, kde seděli brankář Ondřej Pavelec s obráncem Ondřejem Němcem se čile rozebíraly hokejové záležitosti.

Řeč se po chvíli znovu stočila k brněnské Kometě. "Ondro, co jsi říkal na Kometu? Ještě začátkem prosince byli druzí a nakonec se nedostali ani do play off. Moje srdce krvácí," vykládal Pavelcovi muž středního věku. "Ze zámoří jsem to sledoval jen zprostředkovaně, ale je to škoda. Udržet si špičkovou výkonnost není jednoduché," reagovala opora Atlanty, která bude na slovenském šampionátu českou jedničkou. Rovněž o českých brankářích se v úterý odpoledne hovořilo.

"Kde je vlastně Tomáš Vokoun?" vypálil jeden z malých fanoušků. "Zůstal v Americe, potřebuje vyřešit nějaké záležitosti. Musíme to zvládnotu bez něho," odpověděl Ondřej Pavelec. "A Hašek?" zněl další dotaz. "Ten je asi taky v Americe, odpočívá po náročné sezoně," usmál se kladenský rodák, který si spolu s dalšími reprezentanty návštěvu očividně užíval. Na závěr setkání proběhla sportovní soutěž mezi dětmi všech tří zúčastněných škol a českými hokejisty.

Nutno podotknout, že těsným rozdílem vyhrály brněnské děti, které pak od hokejistů převzaly medaile. Šestice reprezentantů malým fanouškům mimo jiné dovezla i šály, dresy, plakáty, podepsané kartičky a mnoho dalších suvenýrů. Závěr úterního odpoledne tak provázela výborná nálada. Hokejisté odjížděli s dobrým pocitem, že brněnské děti potěšily. Mladí fanoušci byli z návštěvy svých idolů viditelně nadšení. "Myslím, že se to povedlo. Takové akce mám rád," uzavřel Jakub Voráček.

Galerie
Autor: Luboš Lang
Autor: Luboš Lang
Autor: Luboš Lang
Autor: Luboš Lang
Autor: Luboš Lang
Autor: Luboš Lang