27.04.2019 |

Senzace domácích hokejistů, Švédové ovládli MS osmnáctek! Slovensko sestupuje do nižší divize

Švédsko možná vyhlásí 28. duben národním svátkem, tamní hokejisté do osmnácti let totiž senzačně ovládli domácí šampionát, když ve finále přehráli Rusko 4:3 v prodloužení. Bronz putuje do Spojených států, Slováci prohráli rozhodující duel o udržení a sestupují.

Bitva s velkým B, tak by se dalo popsat finálové utkání MS U18 ve Švédsku mezi domácím týmem a výběrem Ruska. Lépe do něj vstoupil právě tým Tre Kronor, v desáté minutě otevřel skóre Lucas Raymond. A když po necelých šesti minutách hry ve druhé třetině zvyšoval na 2:0 Simon Holmström, zdálo se být rozhodnuto.

Jenže v tu chvíli sborná zabrala jako jeden muž a vyrazila k masivnímu obratu. Vše zahájil ve 32. minutě Vasilij Podkolzin, jen dvacet sekund po zahájení třetí periody vyrovnával Rodion Amirov a za dalších deset minut dokonal ruský obrat Maxim Grošev.

Ale jen 25 sekund po třetím gólu Ruska se podruhé v zápase prosadil Lucas Raymond a jelikož v samém závěru utkání po několikaminutové konzultaci s videorozhodčím sudí neuznali zdánlivý vítězný gól Východoevropanů, dospěl zápas do náhlé smrti.

A tam se zlatým hrdinou stal Lucas Raymond, jenž v čase 65:44 dokonal svůj hattrick, ale zejména vystřelil Švédsku titul mistrů světa, navíc na domácím šampionátu!

Bronzové medaile míří do USA, Spojené státy si totiž s přehledem poradily s Kanadou, a alespoň trochu tak ulehčily svým hlavám po smolném semifinále. Již v deváté minutě otevřel skóre v početní výhodě Alex Turcotte, jenže Kanaďané stihli 54 sekund před první přestávkou vyrovnat, postaral se o to Dylan Cozens.

Jenže poté přišla třetina druhá a naprostá dominance Američanů. Jediný gól svého týmu při vyrovnaném počtu hráčů vstřelil ve 27. minutě kapitán Jack Hughes a od té doby to již byla přehlídka amerických kvalit. Přesilovkové branky Bobbyho Brinka a Cama Yorka v rozmezí pouhých tří minut poslaly Spojené státy již do tříbrankového vedení.

Pět minut před koncem pak již čtvrtou přesilovou hru využil Cam York, a ačkoliv šest sekund před koncem zápasu Američané svou laxností umožnili Nathanu Légarému snížit, na jejich výhře to už nic nezměnilo. Po vítězství 5:2 tak mohly Spojené státy slavit bronzové medaile.

Souběžně s utkáním o bronz se v Umea také hrál třetí a rozhodující zápas o udržení. Do něj vstoupili lépe Švýcaři, už v páté vedení jim vystřelil vedení Jannik Canova. Zásluhou trefy Jozefa Haščáka sice Slováci vyrovnali, jenže o pouhých 42 sekund později vrátil Švýcarům vedení Noah Fuss.

Slovensko dokázalo podruhé vyrovnat ještě před přestávkou, o to se postaral Michal Mrázik, leč dvě a půl minuty před koncem druhého dějství Rony Dähler znovu poslal svůj tým do vedení, a to definitivně zlomilo slovenský odpor.

Tři góly bez odpovědi v průběhu třetí třetiny, včetně dvou pouze 33 sekund od sebe, totiž rozhodly o švýcarské výhře. Nic na tom nezměnila ani trefa Jozefa Haščáka v závěru utkání, Švýcaři se po vítězství 6:3 zachránili, kdežto Slovensko opouští elitní divizi mistrovství světa.

Finále:

Švédsko “18” - Rusko “18” 4:3pp (1:0, 1:1, 1:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Raymond (Henriksson), 26. Holmström, 51. Raymond (Holtz, Broberg)– 32. Podkolzin (Amirov, Chusnutdinov), 41. Amirov (Podkolzin, Chusnutdinov), 51. Grošev (Vašenko).


O 3. místo:

USA “18” - Kanada “18” 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 9. Turcotte (J. Hughes), 27. J. Hughes (York), 33. Brink (Boldy, Fensore), 36. York (J. Hughes, Caufield), 55. York (Zegras) – 20. Cozens (Newhook), 60. Légaré (Poulin).


3. zápas o udržení:

Švýcarsko “18” - Slovensko “18” 6:3 (2:2, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 5. Canova (Bardh), 14. Fuss (Schlaepfer), 38. Dähler (Canova), 42. Salzgeber (Fuss, Zuercher), 51. Zuercher, 51. Knak (Delémont) – 14. Haščák, 17. Mrázik (Turan, Čajkovič), 55. Haščák.