07.12.2014 | Luboš Chytil

Seminář Programu rozvoje rozhodčích v Litvínově

Ve čtvrtek 4. prosince 2014 se v Litvínově uskutečnil další seminář Programu rozvoje rozhodčích – společné sledování utkání. Této akce se zúčastnilo celkem 13 rozhodčích zařazených do Programu rozvoje z regionu severní Čechy.
Úvodní části semináře se zúčastnili i trenéři mládeže Radek Šíp (Piráti Chomutov), Radim Skuhrovec (HC Litvínov) a sekretář mládeže Martin Pašek (Piráti Chomutov), kteří odpovídali na připravené otázky týkající se pohledu trenérů na práci rozhodčích. Zejména v oblasti vzájemné komunikace byla tato společná diskuse pro obě strany velmi přínosná. Dále byli přítomní rozhodčí z Programu rozvoje seznámeni oblastním instruktorem Jiřím Stulákem s průběžným hodnocení a vedoucí Programu rozvoje Luboš Chytil informoval o dalších připravovaných aktivitách.

Praktickou částí semináře bylo společné sledování utkání DHL Extraligy juniorů Litvínov – Slavia Praha s lektory. Po rozdělení do menších skupin se účastníci zaměřili na hlavní nebo čárové rozhodčí, podle toho na jaké pozici jsou oni sami zařazeni. Přímo v hledišti se tak mohli od lektorů Petra Hausera, Tomáše Turčana, Jiřího Rozlílka a Jana Bittnera dozvědět jejich pohled na situace a bezprostředně s nimi konzultovat rozhodnutí a činnosti rozhodčích na ledě. Po skončení zápasu byli hodnoceni rozhodčí na ledě a za podpory videa byly analyzovány sporné situace.

Výstupem z tohoto semináře pak byly konkrétní situace a činnosti vyplývající ze sledovaného utkání, na které by se měli přítomní účastníci Programu rozvoje do budoucna sami zaměřit. Podobné aktivity Programu rozvoje budou postupně probíhat i v dalších regionech, aby se mohli zúčastnit všichni rozhodčí, zařazení do tohoto projektu vzdělávání rozhodčích.