24.05.2014 | Pavel Kuba

Semifinálové bitvy rozhodly. O zlato se utká Rusko s Finskem

Čeští hokejisty v utkání semifinále mistrovství světa nevstřelili Finům jedinou branku a prohráli 0:3. V neděli tak budou muset zabojovat o bronzovou náplast. Jejich soupeřem bude Švédsko, které padlo ve druhém semifinále s doposud neporaženým Ruskem.

Český sen o finále uťal finský brankář Rinne

České republice se semifinálový duel s Finskem příliš nepovedl. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky nenašli za šedesát minut hry recept na skvěle chytajícího brankáře Finska Rinneho a naopak sami inkasovali po jednom gólu v každé třetině. Nakonec padli 0:3, nevyužili jedinou z dvaceti střel na soupeřovu bránu.

Česko – Finsko 0:3

Góly a nahrávky: 9. Lehterä (Hietanen, Mäntylä), 32. Immonen (Kontiola, Karalahti), 60. Lehterä (Komarov, Immonen).

Rusové si poradili i se Švédy. Přidají ve finále desátou výhru?

Semifinálový duel mezi Ruskem a Švédskem nemohl pro hráče tří korunek začít lépe. Již po devatenácti vteřinách hry otevřel skóre švédský útočník Möller, bohužel pro Švédy to však byla zároveň jejich poslední trefa v semifinále. Dále totiž úřadovalo už jen Rusko, které třemi trefami obrátilo skóre na svoji stranu a rázně se protlačilo do boje o zlaté medaile.

Švédové sice v první polovině zápasu dokázali být Rusku vyrovnaným soupeřem, od třetího ruského gólu ve dvaatřicáté minutě se však už hokejisté sborné začali více soustředit na obranu a Švédy pouštěli do šancí jen sporadicky. Na zdramatizování výsledků se Švédsko nezmohlo ani v závěrečné hře bez brankáře a v souboji o bronz se postaví českému národnímu týmu.

Rusko – Švédsko 3:1

Góly a nahrávky: 14. Plotnikov (Medveděv, Šipačjov), 18. Širokov (Zaripov, Medveděv), 32. Bělov (Zaripov, Ovečkin) – 1. Möller (Lindström, Backlund).