28.03.2012 | Jan Chlubna

Semifinále ovládla Korea, český tým si zahraje o bronz

V semifinále mistrovství světa ve sledge hokeji Korejci potvrdili vzestup svého národního týmu mezi světovou elitu a porazili Čechy 2:0. Po většinu utkání byl asijský celek dravější a hrozil zejména z rychlých brejků. Za českou stranu měl ke gólu nejblíže Michal Geier, jeho trestné střílení ze závěru třetí třetiny však skončilo na tyči. Česká republika si zahraje o bronz, na apríla ji čeká Kanada.
Už po dvou minutách naznačil S. H. Jung hlavní zbraň svou i celého korejského celku. Nasprintoval za obranu a z úhlu těžce prověřil roztaženého Vápenku. Češi přispěchali s odpovědí, Geierovu přihrávku na volného Hábla přečetl brankář Yu a Palátovi tváří v tvář Yuovi kotouč uskočil. Pak však trnul zase český gólman při obrovském závaru před svým brankovištěm.

Ve 12. minutě už ovšem Vápenka štěstí neměl. Seung Hwan Jung vyvinul kosmickou rychlost, předjel oba obránce a propasíroval puk do branky. Korea zahrozila i při Krupičkově vyloučení, kdy Vápenka vyjel před dalším blížícím se expresem z brankoviště a před dorážkou proklouznutého puku ho zachránilo přerušení hry.

Druhé dějství dlouho probíhalo v houpavém duchu ze strany na stranu. Do zakončení se však dostali pouze Korejci. Ve 24. minutě J. H. Jang zmařil výbornou možnost dorážet za rozhozeného gólmana, jenže netrvalo dlouho a Yong Min Lee se dokázal uvolnit od obránce a s Vápenkovou tečí zvýšil na 0:2.

Do druhé sirény ještě J. K. Lee spálil nájezd dvou na jednoho a H. M. Lee po chybné české rozehrávce čistý samostatný nájezd, zatímco Češi ve druhé třetině na branku nevystřelili.

Osvědčená korejská taktika pokračovala i v poslední části. Do pěti minut řešil Vápenka dva extrémně nebezpečné brejky, Cho ani S. H. Jung tentokrát neuspěli. Myšlenky Čechů na dramatizaci utkání oslabila vyloučení Hrbka a Fojtíka, mezi které se vklínila střela J. K. Leea do Vápenkovy masky.
Česká šance přišla až ve 43. minutě, kdy Šafránkova dorážka propadla Yuovi do brankoviště. Za zalehnutí puku D. S. Jangem nařídil rozhodčí trestné střílení, ke kterému se postavil Michal Geier. Víc než rána do levé tyče z něj nebylo a Korea vítězný výsledek v pohodě udržela. Dovolit si mohla i experiment s výměnou brankáře v poslední minutě, Chung si těsně před koncem připsal svůj jediný zákrok proti Kubešovi.

A právě kapitán české reprezentace po utkání hodnotil hlavní rozdíly mezi poraženými a vítězi. „Korejci byli od začátku lepší. Byli sehranější, měli víc sil, hráli na tři útoky,“ vysypal ze sebe výčet příčin nepříznivého výsledku Pavel Kubeš. „Skoro k ničemu nás nepustili, fyzicky jsou na tom skoro všichni lépe než my,“ přiznal objektivně převahu korejského týmu zejména v bruslení.

Zajímavé přitom je, že ještě před dvěma lety český tým korejského soupeře dvakrát porazil na paralympiádě ve Vancouveru a dokázal ho dostávat pod velký tlak. Asiaté ale v Hamaru udivují sledgehokejový svět obrovským výkonnostím skokem kupředu.  „Je znát, že Korejci mají natrénováno a jedou vepředu na tři útoky. Častěji to můžou točit a nám pak prostě dojdou síly,“ připomenul také početní převahu korejské soupisky oproti české.
Češi prohráli „jen“ 0:2, mnoho tutovek ale pochytal Michal Vápenka. „Na šance nás úplně přestříleli a Vápno zachytal skvěle. Přišlo mi, že někteří hráči před ním byli trochu nervózní. Poprvé jsme tady prohrávali a nedokázali jsme otočit,“ řekl Mustang z Pardubic.

I po prohře stále ještě žije šance na medaili a s tím před šampionátem asi málokdo počítal. „Rozhodně je to úspěch, když srovnáme, jaké podmínky mají ostatní státy ze špičky. Ještě se o medaili popereme,“ odmítl poraženeckou náladu Pavel Kubeš.

Česká republika – Korea 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky: 12. S. H. Jung, 26. Y. M. Lee (H. M. Lee).
Rozhodčí:
Morrison – Roethlisberger, Nyberget. Vyloučení: 5:1. Bez využití. Diváci: 20.
Česká republika: Vápenka – Kubeš, Hrbek, Kvoch, Berger - Šafránek, Hábl, Fojtík - Krupička, Geier, Palát
Korea: M. G. Yu – W. Ch. Park, M. S. Han, D. S. Jang, Y. M. Lee - B. S. Cho, J. K. Lee, S. H. Jung - S. H. Park, H. M. Lee, J. H. Jang - Y. M. Lee, B. S. Choi, Y. S. Kim