02.05.2013 | Zdeněk Plánka

Šampionát zahájen, Česko do něj vstoupilo úspěšně

S t o c k h o l m - Český národní tým úspěšně vkročil do mistrovství světa a ve Stockholmu si připsal první vítězství, když porazil Bělorusko. Obě branky padly v přesilových hrách a zařídily je posily z NHL Jakub Voráček a Radim Vrbata. Vedlo se i Alexandru Salákovi, který vychytal čisté konto. Dobré zahájení měl i slovenských tým v Helsinkách ve skupině B. Obhájci loňského stříbra totiž rozstříleli Francii 6:2.

Čisté konto Saláka a úspěšný vstup Česka do turnaje

Český národní tým vykročil do 77. mistrovství světa pravou nohou a proti Bělorusku navlékl první vítězství na svojí šňůrku. Bylo to zásluhou dvou přesilovkových tref. Ale pěkně postupně. Český tým začal velmi aktivně a Bělorusy dlouho nepouštěl do útočného pásma. Jistotu brzy dodal na české hole Jakub Voráček, který zužitkoval přesilovkou nabídku od Vrbaty a pálil přímo pod břevno.

V prostřední části už český tým neměl takovou znatelnou převahu a Bělorusové začali vystrkovat růžky, všechny jejich střely ovšem dokázal Salák pokrýt, a když už se dostal do úzkých, pomohli mu obránci. Český tým se snažil velet do útoku především Hudlerovou řadou, ale k brance to nevedlo. Druhá dvacetiminutovka v podstatě nenabídla vyložené šance, ale vedoucí celek věděl, že má zápas pod kontrolou. Přesto mohl výsledek slibovat pro závěrečnou třetinu drama.

A Bělorusové zlobili, ovšem nebylo jim to nic platné. Salák si svoji premiéru nechtěl nechat pokazit a uhájil čisté konto. Bělorusko začalo pomalu ztrácet síly, a to byl vhodný okamžik pro úder českého týmu. Opět to bylo v přesilové hře. Tentokrát však Voráčka zastoupila další zámořská posila Radim Vrbata, který se prezentoval úspěšnou dorážkou. Trenér Alois Hadamczik byl po utkání s hrou svých svěřenců spokojený. „Až na proměňování šanci jsem byl s našim výkonem spokojen, Byli jsme silní na puku a utkání jsme měli pod kontrolou. Bělorusko se mohlo zdát jako jednoduchý soupeř, ale zdaleka tomu tak nebylo.“

Česko - Francie 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Voráček (Vrbata, Z. Michálek), 50. Vrbata (Hanzal, Šmíd).
Rozhodčí: Kaval (USA), Piechaczek - Schrader (oba Něm.), Woodworth (USA). Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0. Diváci: 5127.

Sestavy:
Česká republika: Salák - Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák - Vrbata, Hanzal, Fleischmann - Voráček, Hudler, Tlustý - Hertl, Vrána, Tenkrát - Irgl, Novotný, Hubáček. Trenér: Alois Hadamczik.
Bělorusko: Bělinskij - Černook, Kaznaděj, Graborenko, Filičkin, Šinkevič, Maslenikov, Goroško - Kulakov, Kitarov, Meleško - Solomonov, Kovyršin, Kolcov - Stas, Ugarov, Jefimenko - Demkov, Kislyj, Andrjuščenko - Stefanovič. Trenér: Andrej Skabelka.

Slováci si s chutí zastříleli proti Francouzům

Slovenský tým obhajuje na mistrovství bronzové medaile z loňského turnaje a na úvod udělalo dobrý dojem. Outsidera z Francie totiž svěřenci Vladimíra Vůjtka rozstříleli 6:2. Slováci začali velmi svižně a v prvních deseti minutách si vypracovali pět obrovských šancí. Jedna z nich pak mířila do černého. Michel Miklík střílel z levého kruhu přesně. Slováci pokračovali v nastaveném trendu i v dalších dvou třetinách a prakticky nedali Francii šanci. Galský kohout již pouze dokázal skóre korigovat dvěma brankami, když soupeř poněkud polevil v tempu. Zdramatizovat už se Francouzům ale zápas nepovedlo ani v přesilové hře a konečné slovo stejně patřilo Slovensku.

Francie - Slovensko 2:6 (0:1, 0:2, 2:3) Branky a nahrávky: 46. Raux (Bozon, Bertrand), 52. Fleury (Bellemare, Treille) – 9. Miklík (Záborský), 26. Ölvecký (Ďaloga), 29. Záborský (Kukumberg), 44. Radivojevič (Kopecký, Bližňák), 45. Šatan (Jurčina, Hudáček), 59. Hudáček (Sekera, Kukumberg)

Sestavy:
Francie:  
Huet (Lhenry od 53. min) – Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand – Treille Y., Meunier, Desroiers – Fleury, Bellemare, Treille S., Henderson, Roussel, Bertrand – Raux, Guttig, Da Costa.
Slovensko:
Staňa – Mezei, Sekera, Ďaloga, Sersen, Vydarený, Jurčina, Mihalík – Bližňák, Kopecký, Radivojevič – Stümpel, Šatan, Hudáče – Kukumberg, Miklík, Záborský – Bartek, Surový, Ölvecký.

Finové měli namále, Němce udolali až v prodloužení

Zatímco zápas Slovenska byl jednoznačnou záležitostí. Druhé utkání v Helsinkách nabídlo velké drama. Finové nastoupili do zápasu velmi aktivně a Němci museli čelit mnoha šancím, což vyústilo i ve vedoucí gól Kontioly. Vyrovnání měl na hokejce Goc, ale Němci byli pro sebe netypicky málo důrazní a za brankařem Ortiem zvonila pouze tyč. Vyrovnání se Německo dočkalo až ve druhém dějství, ale těsně před druhou přestávkou Suomi opět vrátili vedení na svoji stranu.

Třetí třetina patřila zpočátku Němcům, kteří využili přesilovou hru a svůj další tlak přetavili v obrat utkání. Finové ovšem nechtěli před svými fanoušky odcházet poražení a na vedoucí trefu Ankterta bleskově reagoval střelec zápasu Kontiola a vynutil svému týmu prodloužení. V něm Suomi dlouho neotáleli a rozhodli už ve druhé minutě.

Finsko - Německo 4:3 Branky a nahrávky: 11. Kontiola (Aaltonen, Pesonen), 40. Pesonen (Hietanen, Kontiola), 59. Kontiola (Pesonen), 62. Savinainen (Salminen, Mäntylä) – 31. Schütz (Goc M., Rankel), 43. Ehrhoff (Goc M.), 57. Ankert (Goc M., Gogulla).

Sestavy:
Finsko:
Ortio – Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart – Pesonen, Kontiola, Aaltonen – Salminen, Haataja, Viitaluoma – Savinainen, Koskiranta, Pihlström – Hagman, Anttila, Hytönen.
Německo:
Zepp – Ehrhoff, Hordler, Goc Nikolai, Müller, Baxmann, Ankert, Kohl – Rankel, Schütz, Goc Marcel – Wolf, Ullmann, Gogulla – Kink, Tripp, Seidenberg – Mauer, Greilinger, Hager – Noebels.

Domácí Švédsko překvapivě padlo se Švýcarskem

Vyprodaná hala Globen hnala švédský tým od začátku do útočení. Domácí hráči se svým fanouškům odměnili rychlým nástupem, který jim Švýcaři umožnili i díky brzké nabídnuté přesilovce. V ní Fransson trefil pouze tyč a Tři korunky toho mohly v dalším průběhu utkání litovat, stejně jako později další tyče po střele Jamtima. V obraně pozorní a dopředu nebezpečně nepříjemní Švýcaři si pak postupem času začali čím dál více dovolovat.

A štěstí se na ně usmálo, Bieber odrazil ve druhé části od švédské brusle puk šťastně do sítě a hlouček švýcarských fanoušků pak rozveselil ještě Nino Niederreiter. Se Švédy to začalo vypadat velmi zle, naštěstí pro ně však přišla přesilová hra a ještě do druhé přestávky snížení. Po ní se Švédové snažili marně dobývat branku skvělého Gerbera a nepomohla jim ani hra bez brankáře. Ba naopak, do prázdné brány sami inkasovali a následný rychlý švédský gól už nic příliš nezměnil, i když to před Gerberem v posledních vteřinách doslova vřelo. Svižná podívaná tak skončila lépe pro Švýcary s Švédům nabídla důvod k zamyšlení.

Švédsko - Švýcarsko 2:3 Branky a nahrávky: 39. Fransson (Danielsson, Eriksson), 60. Hjalmarsson – 23. Bieber (Walker, Blum), 29. Niederreiter, 60. Gardner.

Sestavy:
Švédsko:
Markström – Kronwall, Falth, Gustafsson, Tallinder, Granberg, Fransson – Eriksson, Persson, Axelsson – Hjalmarsson, Lundqvist, Jamtim – Lindberg, Ericsson, Landeskog – Jarnkrok, Danielsson, Thörnberg.
Švýcarsko: Gerber – Vauclair, Seger, Blindenbacher, Furrer, von Gunten, Josi, Blum, Grossmann – Niederreiter, Plüss, Moser – Cunti, Bodenmann, Hollenstein – Ambühl, Suri, Gardner – Trachsler, Bieber, Walker.

Galerie