04.01.2013 | Sanny Muharem

Šampionát končí. Mistry světa do dvaceti let se stali Američané

Poslední hrací den na šampionátu v Ufě přinesl závěrečný boj o medaile. Nejprve vyzvala domácí sborná hokejisty Kanady, po dramatickém průběhu nakonec slavili Rusové bronz. Celkové prvenství pak získaly Spojené státy americké, které přetlačily Švédy.

Švédsko prvenství neobhájilo. Zlato putuje do Ameriky

Hokejisté Tre Krönor si před začátkem finálového duelu věřili na obhajobu prvního místa z loňského roku. Střetnutí začalo velmi opatrně, oba dva celky si byly vědomi důležitostí klání.

V první dvacetiminutovce se tedy diváci branky nedočkali, ta ale přišla hned zkraje té druhé. Do vedení se dostali švédští hokejisté zásluhou Sandberga. Avšak jak se později ukázalo, byl to jediný gól Seveřanů v zápase.

Následně totiž začaly úřadovat Spojené státy americké. Po dvou slepených brankách Grimaldiho tak byli Američané psychicky nahoře. I nadále se ale pokračovalo v urputné taktické bitvě, ve které oba celky výtečně bránily střední třetinu.

Švédsko se v závěru nadechovalo k tlaku, hra bez brankáře mu však žádné ovoce nepřineslo. Výběr trenéra Phila Housleye nápor dokázal ustát a přidal ještě rozhodující branku na konečných 3:1 do prázdné svatyně. Nefalšovaná radost na straně Američanů tak mohla začít. Švédsko se dostalo podruhé za sebou do finále, tentokrát v něm neuspělo.

Švédsko – USA 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
Branky: 22. Sandberg – 28. Grimaldi, 31. Grimaldi, 60. Trocheck.

Ohlasy trenérů po finále:

Roger Rönnberg (Švédsko):
Američané byli v zápase lepší, zasloužili si vyhrát. Prvních třicet minut jsem svůj tým nepoznával, nehráli jsme to, co doposud. Spojené státy americké hrály nejlepší hokej na šampionátu, hraje se s nimi velmi obtížně. Přesto jsem na svůj tým hrdý, myslím si, že jsme mohli zápas dotáhnout do prodloužení, bohužel se tak nestalo. Gratulace soupeři je na místě.

Phil Housley (Kanada):
Na svůj tým jsem velice hrdý a pyšný, po celý šampionát jsme hráli výborně. V mužstvu bylo hodně týmových hráčů, každý měl svoji úlohu a plnil si ji. Na konci finálového duelu se Švédskem ukázalo náš tým velký charakter a touhu po vítězství. Vedení už jsme si vzít i přes zvýšený tlak Švédů nenechali. Zároveň chci poděkovat pořadatelům, Ufa zvládla světový šampionát výtečně. Gratuluji Švédsku a Rusku k druhému místu.

Nesmírné drama! Rusko může slavit zisk bronzových medailí

Ruští fanoušci byli sice po semifinálovém klání se Švédskem zklamaní, nakonec ale dorazili do Ufa Areny na souboj o třetí místo v hojném počtu. Přítomní diváci viděli velmi zajímavou přestřelku, která došla až do prodloužení.

První třetina přinesla velký počet branek. Domácí tým začal nejlépe, jak mohl. Již po pěti minutách vedl o dvě branky a Rusové byli na koni. O chvíli později ale Kanaďané dokázali snížit. Na to však Rusko opět zareagovalo a dvoubrankový náskok si vzalo zpět.

Krátce před zvukem první sirény se o slovo přihlásily opět Javorové listy. Ty znovu snížily a utkání tak nabízelo neskutečnou podívanou. Brankostroj neuvadl ani po příchodu všech aktérů na ledovou plochu z kabin. Po třech minutách a šestnácti sekundách Kanaďané srovnali, Rusko však dokázalo ihned znovu odskočit.

Týmy se přetahovaly o výsledek po zbytek celého duelu, hra se přelévala z jedné strany na druhou a srdce nestranného diváka muselo zaplesat. Naopak fanoušci obou táborů byli zralí na infarkt. Po šedesáti minutách svítil na kostce nerozhodný stav, a tak přišlo na řadu prodloužení.

V něm si vystřelili bronzovou medaili Rusové, na favorizované Kanaďany tak na turnaji zbylo pouze čtvrté místo.

Kanada – Rusko 5:6pp (2:3, 2:1, 1:1 – 0:1)
Branky: 7. Nugent-Hopkins, 16. Huberdeau, 24. Scheifele, 33. Murphy, 51. Ritchie – 4. Chochlačev, 5. Jakupov, 8. Ďjakov, 25. Mozer, 41. Jakupov, 62. Nikuškin.

Celkové pořadí

1. Spojené státy americké
2. Švédsko
3. Rusko
4. Kanada
5. Česká republika
6. Švýcarsko
7. Finsko
8. Slovensko
9. Německo
10. Lotyšsko (sestupuje)

Do elitní skupiny postupuje z divize 1 Norsko.

Individuální ocenění

Nejlepší brankář: John Gibson (USA)
Nejlepší obránce: Jacob Trouba (USA)
Nejlepší útočník: Ryan Nugent-Hopkins (CAN)
Nejužitečnější hráč: John Gibson (USA)