06.11.2013 | Dr. Václav Mitáš

Rozvojový seminář rozhodčích ledního hokeje

Jména Antonína Jeřábka nebo Martina Fraňa či jejich o málo starších kolegů Vladimíra Šindlera a Milana Mináře zná bez nadsázky celý odborný hokejový svět. Všichni nepochybně těží ze svého přirozeného talentu, který ovšem měli možnost rozvíjet v rámci profi programu. „Profesionální rozhodčí jsou samozřejmě naší výkladní skříní a můžeme být právem pyšní na jejich výkony na mezinárodním fóru“, říká předseda komise rozhodčích Pavel Halas. Jedním dechem ovšem dodává: „Nechceme však spát na vavřínech. Uvědomujeme si, že už teď potřebujeme začít hledat jejich nástupce mezi perspektivními kolegy v nižších soutěžích a začít s nimi systematicky pracovat. Dobrého rozhodčího za rok nebo za dva prostě nevychováte.“
Ve spolupráci s regionálními instruktory letos v létě komise rozhodčích identifikovala šestadvacet perspektivních jmen a začala podrobněji sledovat jejich výkony. V listopadu pak vyhodnotí zprávy delegátů a navrhne další systematický postup. Již nyní ovšem testuje možnosti nových směrů v jejich rozvoji. První z nich byl rozvojový seminář spojený se společným sledováním utkání, který se uskutečnil 26. října v Přerově pod vedením člena komise rozhodčích Luboše Chytila. „Napadlo nás zkusit nejprve pozvat perspektivní sudí z Olomoucka a Zlínska a otestovat možnosti takovéto akce. Uvažovali jsme zhruba o desetičlenné skupince. V průběhu přípravy však projevili zájem kolegové z Moravskoslezského kraje a počet účastníků narostl. Na finálních třicet jsme se dostali, když nás napadlo pozvat i nejlepší rozhodčí z krajských soutěží“, vysvětluje Chytil.

V první části semináře frekventanti sledovali klipy z videosemináře profesionálních rozhodčích, které pro ně komentovali mezinárodní sudí René Hradil, Milan Minář a Rudolf Tošenovjan, společně s extraligovým hlavním rozhodčím Pavlem Mikulou. Jejich výklad doplnil o psychosociální a komunikační souvislosti spolupracovník komise Václav Mitáš. Luboš Chytil společně s Rudolfem Tošenovjanem se pak zaměřili na práci čárových rozhodčích, speciálně na techniku a taktiku vhazování a na pohyb v průběhu hry.

Pak už se účastníci rozdělili do pěti skupin a pod vedením jednotlivých lektorů se vydali sledovat práci svých kolegů v utkání II. ligy Přerov – Opava. „Dostali tak trochu netradiční úkol – nevšímat si tolik pravidlových aspektů řízení utkání, tedy rozhodnutí faul – nefaul a podobně, jako spíše týmové spolupráce, komunikace, pohybu a dalších oblastí taktiky a techniky rozhodování“, vysvětluje Luboš Chytil. A ukázalo se, že si s tím dokázali celkem dobře poradit. Každá z pěti skupin dokázala upozornit na klady i zápory výkonu svých kolegů a současně promyslet, jak by je dokázala promítnout ve své vlastní práci. Vyšlo však najevo, kam obrátit pozornost v dalším vzdělávání: „Tak trochu mě překvapilo, jak vnímali například pohyb hlavního rozhodčího, který snad všichni označili jako dobrý. Společně s lektory jsem tam však vnímal určité nedostatky v dynamice nebo výběru pozice. Bude třeba najít formu, jak jim správné principy lépe přiblížit“, konstatoval delegát utkání a další lektor semináře Vladimír Mana.

Krátce před 22. hodinou první rozvojový seminář skončil. „Je to výborný nápad. Když jsme začínali, byli bychom vděční, kdyby se nám někdo takhle věnoval. Na spoustu věcí jsme museli přijít sami metodou pokus – omyl. Tihle kluci mají obrovskou výhodu, že se mohou podobných akcí zúčastnit. Byli skvělí, dávali pozor a měli o všechno velký zájem, což je základní předpoklad úspěchu“, pochválili nakonec semináře jeho účastníky René Hradil s Rudolfem Tošenovjanem. A celý seminář shrnul předseda komise Pavel Halas: „je třeba začít pracovat s kluky i na nižších úrovních a podpořit činnost krajských komisí i regionálních instruktorů. Přerovskou akci vyhodnotíme a podle výsledků zorganizujeme podobná setkání i v dalších regionech.“

Galerie