14.03.2013 | Oficiální oznámení

Rozhodnutí předsedy DK ELH ze dne 15.03.2013

Několik různých případů řešil dne 15.3. ve zkráceném řízení předseda Disciplinární komise ELH Karel Holý. Nejzávažnějším případem byl zákrok litvínovského útočníka Juraje Majdana na protihráče Tomáše Frola z utkání mezi Vervou Litvínov a Škodou Plzní, za který byl slovenský útočník Majdan v utkání potrestán trestem ve hře za úder hlavou.
V návaznosti na rozhodnutí rozhodčích se předseda Disciplinární komise ELH Karel Holý rozhodl uložit Majdanovi trest zastavení činnosti na 3 soutěžní utkání za Úder hlavou. Vzhledem k dosavadní disciplinární bezúhonnosti Juraje Majdana byl přitom trest uložen na samé spodní hranici sazebníku za disciplinární přestupky, který v případě kvalifikace zákroku jako Úder hlavou umožňuje uložit trest zastavení činnosti na 3 - 7 utkání.

Majdan se tak již ve čtvrtfinálové sérii mezi Litvínovem a Plzní neobjeví, pokud nedojde k vykonání trestu během letošního ročníku, trest zastavení činnosti se automaticky přenese do příští sezony extraligy.

Z podnětu klubu HC Verva Litvínov se předseda Disciplinární komise rovněž zabýval jednáním plzeňského obránce Tomáše Frola, který se dle argumentace litvínovského klubu dopustil po zákroku Juraje Majdana přifilmování faulu. „Byl shledán jednoznačný úder hlavou od hráče Majdana do tváře protihráče Frola. V tomto případě nemůže být v žádném případě shledán přestupek, který spočívá v nafilmovaném pádu,“ konstatoval Karel Holý, který se rozhodl hráče Frola disciplinárně netrestat.

Bez trestu vyvázli i sparťanský útočník Petr Tenkrát a třinecký obránce Ctirad Ovčačík, kteří se zákroků dopustili ve čtvrtém utkání série mezi Spartou Praha a Oceláři Třinec. V případě Ovčačíka nebyly shledány důvody k disciplinárnímu potrestání hráče, zákrok Petra Tenkráta na protihráče Davida Květoně byl v utkání rozhodčími ohodnocen trestem na 2 + 10 minut za zásah do oblasti hlavy a krku, přičemž předseda Disciplinární komise Karel Holý usoudil, že trest uložený v utkání je dostatečný.

Napomenutím byl potrestán zlínský útočník Filip Čech, který se ve třetím utkání čtvrtfinálové série mezi Vítkovicemi a Zlínem dopustil v čase 42:06 nafilmovaného pádu dle čl. 576 Pravidel ledního hokeje.

Posledním případem, kterým se předseda Disciplinární komise ELH zabýval, bylo nesportovní chování diváků při utkání mezi Rytíři Kladno a Slavií Praha, přičemž v probíhajícím play-off se jedná už o třetí disciplinární přestupek kladenského klubu ve věci nesportovního chování diváků. Vzhledem k tomu, že klub Rytíři Kladno byl na možnost pokuty výslovně upozorněn, uložil předseda Disciplinární komise za přestupek, který spočíval v zasažení kelímku s pivem trenéra pražské Slavie Vladimíra Růžičky, klubu Rytíři Kladno pokutu 30 000 korun.

Kladenský klub byl současně upozorněn, že v případě opakování mu bude uložena pokuta ve výši 50 000 korun, v závažnějším případě byl klub Rytíři Kladno dokonce výslovně upozorněn na možnost, danou Disciplinárním řádem ELH, tedy na možnost uzavření stadionu na utkání ELH.

Videa projednávaných zákroků:
Juraj Majdan
Petr Tenkrát
Ctirad Ovčačík
Filip Čech