29.10.2018 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Koukal (Mountfield HK), Vondrka (BK Mladá Boleslav), Jaroměřský (HC Olomouc)

Předseda disciplinární komise ELH Viktor Ujčík se ve zkráceném řízení zabýval zákrokem hráče Petra Koukala na protihráče Tomáše Dvořáka, za který mu byl v utkání Mountfield HK – HC Sparta Praha (28. 10. 2018) uložen větší trest na 5 minut a osobní trest do konce utkání za Sekání.

Na základě videoáznamu shledal, že hráč se uvedeného jednání dopustil zcela mimo souboj o kotouč, potom, co mu protihráč přidržel levou nohu a ze sevření se nemohl vymanit. Hráč následně v pozici vkleče intenzivním způsobem sekl patkou hole protihráče do oblasti nad vnějším hlezenním kloubem a držadlem hole do prstů levé ruky.

Předseda disciplinární komise ELH vyhodnotil jeho jednání jako přestupek Sekání a hráče Petra Koukala (Mountfield HK) potrestal nepodmíněným zákazem činnosti na 2 soutěžní utkání. Při stanovení výše trestu v polovině sazby, která se pohybuje v rozmezí 1 – 4 utkání a v závažných případech může dosáhnout až 10 utkání, přihlédl k tomu, že hráč Petr Koukal nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán a že protihráč neutrpěl při zákroku takové zranění, aby utkání nedohrál.

Záznam zákroku najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/5647.

Předseda disciplinární komise ELH se na základě podnětu klubu HC Oceláři Třinec zabýval ve zkráceném řízení jednáním hráče Michala Vondrky v utkání HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav (26. 10. 2018). Dospěl při tom k závěru, že k hráčově pádu na ledovou plochu došlo v důsledku nedovoleného bránění protihráčem Davidem Musilem a zakopnutí o jeho hůl.

Předseda disciplinární komise se proto neztotožnil s názorem navrhovatele, že se jednalo o přestupek Nafilmovaný pád nebo přehrávání a řízení s hráčem Michalem Vondrkou (BK Mladá Boleslav) zastavil.

Záznam situace najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/5645.

Předseda disciplinární komise ELH se na základě podnětu klubu HC Energie Karlovy Vary zabýval zákrokem hráče Jana Jaroměřského na protihráče Petra Stloukala v utkání HC Energie Karlovy Vary – HC Olomouc (28. 10. 2018). Dospěl přitom k závěru, že hráč jednal s cílem zastavit pohyb protihráče, přičemž neoddělil ruku od těla, před zákrokem se neodrazil ani ho nevedl mimo zorný úhel protihráče. Z dostupných závěrů také není prokazatelné, že by primárně došlo k zásahu hlavy či krku, jako pravděpodobnější se naopak jeví možnost, že prvotní síla zásahu byla vedena na oblast hrudníku. K následkům zákroku potom přispěla i skutečnost, že protihráč ve snaze zasáhnout kotouč před střetem snížil těžiště.

Přesto, že protihráč v důsledku zákroku utrpěl zranění a utkání nedokončil, neshledal předseda disciplinární komise z výše uvedených příčin důvody k dodatečnému disciplinárnímu trestu a řízení s hráčem Janem Jaroměřským (HC Olomouc) zastavil.

Záznam zákroku najdete na http://www.hokej.cz/tv/hokejka/video/5646.