04.01.2018 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Kometa Brno

Předseda disciplinární komise ELH Karel Holý na základě skutečností uvedených v zápisech o utkání zabýval ve zkráceném řízení použitím zakázané pyrotechniky a nesportovním chováním, kterého se dopustili fanoušci Komety Brno, ve všech venkovních či domácích zápasech, které klub sehrál na přelomu roku.
Ve druhé třetině utkání HC Dynamo Pardubice – Kometa Brno (28. 12. 2017) došlo v sektoru hostujících fanoušků k odpálení pyrotechniky, což prokázal videozáznam incidentu. Na vyžádání předsedy disciplinární komise doložil pořádající klub učiněná bezpečnostní opatření včetně toho, že kapacita sektoru hostí byla vzhledem k rizikovosti zápasu a na doporučení městské policie snížena na 200 osob. Vzhledem k tomu, že jeho fanoušci se použití pyrotechniky dopustili v probíhající sezóně poprvé, potrestal předseda disciplinární komise ELH klub Kometa Brno finanční pokutou ve výši 5 000 Kč.

Stejného prohřešku, tj. odpálení světelné pyrotechniky, se dopustili fanoušci Komety Brno po skončení utkání HC Vítkovice Ridera – Kometa Brno (30. 12. 2017). I v tomto případě bylo použití minimálně sedmi kusů pyrotechniky doloženo videozáznamem, přičemž pořádající klub prokázal, že se na utkání vzhledem k jeho rizikovosti připravoval, mimo jiné i na schůzce se zástupci Policie České republiky nebo podrobnými vstupními prohlídkami. Pyrotechnika byla požární hlídkou uhašena, třebaže se fanoušci hostujícího klubu snažili jejímu přístupu do sektoru zabránit. Předseda disciplinární komise ELH potrestal klub Kometa Brno, jehož fanoušci se podobného provinění dopustili v probíhající sezóně podruhé, finanční pokutou ve výši 10 000 Kč.

Ve stejném zápase se dopustili fanoušci Komety Brno přinejmenším sedmkrát opakovaného, hrubě vulgárního skandování na adresu soupeře a rozhodčích, v řadě případů bez jakékoli souvislosti s děním na ledové ploše. Předseda disciplinární komise ELH přihlédl ke skutečnosti, že jako fanoušci hostujícího klubu se tohoto přestupku dopustili v probíhající sezóně podruhé a klub Kometa Brno potrestal za jejich nesportovní chování finanční pokutou ve výši 5 000 Kč.

Nejčetnějšího a nejzávažnějšího nesportovního chování se dopustili brněnští fanoušci v utkání Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec (3. 1. 2018). Z videozáznamu je patrné, že k opakovanému, hrubě vulgárnímu skandování vůči soupeři a rozhodčím došlo přinejmenším desetkrát, přičemž pokřiky zahajovala v sektoru E osoba, vybavená zařízením k zesilování zvuku. Předseda disciplinární komise ELH vzal v potaz, že fanoušci se uvedeného nesportovního chování dopustili v probíhající sezóně již posedmé a klub Kometa Brno potrestal finanční pokutou ve výši 20 000 Kč spolu s uzavřením tribuny E na jedno soutěžní utkání. Trest uzavření tribuny byl podmínečně odložen na zkušební dobu jednoho měsíce, do 5. 2. 2018.

Klub HC Kometa Brno byl za nesportovní chování fanoušků – vulgární skandování, použití pyrotechniky, případně s tím související nesplnění povinností pořadatelské služby – potrestán v probíhající sezóně již devětkrát, a to finančními pokutami v souhrnné výši 120 000 Kč a ve dvou případech podmínečným uzavřením části zimního stadiónu.