16.04.2017 | Tisková zpráva

Rozhodnutí předsedy DK ELH – Jelínek a Ševc (Bílí Tygři Liberec), Gulaši a Zaťovič (Kometa Brno)

Předseda disciplinární komise ELH Karel Holý se na základě podnětu klubu Kometa Brno zabýval ve zkráceném řízení zákroky hráčů Petra Jelínka a Martina Ševce a na základě podnětu klubu Bílí Tygři Liberec zákroky hráčů Michala Gulašiho a Martina Zaťoviče v utkání Bílí Tygři Liberec – Kometa Brno, které se hrálo 16. 4. 2017.
V případě zákroku Petra Jelínka dospěl k závěru, že ho hráč vedl na protihráče, který byl podle Pravidel ledního hokeje v držení kotouče, a to jako tzv. třetí hráč v souboji. Neztotožnil se však s tvrzením navrhovatele, že hráč při něm postupoval s nulovou snahou hrát kotouč, neboť hra tělem je nedílnou součástí hry a běžným způsobem, jak kotouč získat, ani s názorem, že se jednalo o zásah do oblasti hlavy a krku, neboť primární síla úderu byla vedena na pravé rameno protihráče. Z uvedených důvodů řízení s hráčem Petrem Jelínkem (Bílí Tygři Liberec) zastavil. Záznam zákroku najdete na https://youtu.be/il48RHEMVuU.

V případě zákroku Martina Ševce shledal, že hráč se v přerušené hře skutečně dopustil v blízkosti protihráče zřetelného pohybu ruky, v níž držel hůl, z dostupných záběrů však nelze s vyloučením jakékoli pochybnosti dokázat, zda se přitom dopustil přestupku Bodnutí koncem hole, jak uvedl navrhovatel, nebo zda protihráče zasáhl pouze rukavicí, na což se případný disciplinární trest nevztahuje. Z uvedeného důvodu předseda disciplinární komise ELH řízení s hráčem Martinem Ševcem (Bílí Tygři Liberec) zastavil. Záznam zákroku najdete na https://youtu.be/ToI4GRCzsWM.

V případě zákroku Michala Gulašiho uznal, že byl veden se značnou intenzitou a hráč se při něm v konečné fázi odrazil, za což mu měl být uložen trest za Vražení na hrazení. Současně však shledal, že hráč držel v době střetu paže u těla ani se nedopustil přistrčení rukama, které by mohlo být považováno za přitěžující okolnost. Protihráč, ačkoli situaci periferně kontroloval, navíc setrval v čelním postavení vůči hrazení, čímž možnosti vlastní obrany zásadně limitoval. Předseda disciplinární komise ELH proto řízení s hráčem Michalem Gulašim (Kometa Brno) zastavil. Záznam zákroku najdete na https://youtu.be/J_5ws56Sesg.

V případě zákroku Martina Zaťoviče dospěl k závěru, že byl veden na protihráče, který nebyl v držení kotouče a těsně před tím ho sekl do hole, na což hráč reagoval tím, že ho holí s nízkou intenzitou zatáhl za vnitřní část kalhot. Nedopustil se však při tom úderu vedeného zespoda nahoru ani přestupku Bodnutí špičkou hole, které by vyžadovaly dodatečného disciplinárního potrestání, a případné potrestání zákroku spadalo do kompetence rozhodčích přímo v utkání. Předseda disciplinární komise ELH proto řízení s hráčem Martinem Zaťovičem zastavil. Záznam zákroku najdete na https://youtu.be/ALWlSok76gE.